17 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 17 noiembrie sunt sarbatoriti Sfantul Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei, Cuviosul Marturisitor Lazar Zugravul, Cuviosul Zaharia, si Sfanta Elisabeta a Ungariei, calugarita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 17 noiembrie

Sfantul Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei

Sfantul Grigorie Taumaturgul s-a nascut intr-o importanta familie din Neocezareea, in care crestinismul era aproape cu totul ignorat. Cu toate acestea, el a gasit si a imbratisat invatamintele lui Hristos de la o frageda varsta. Parintii sai l-au educat la cele mai inalte scoli din Atena, Alexandria si Beirut. Impreuna cu fratele sau, a studiat vreme de 5 ani cu vestitul Origen.
Refuzand numeroasele ispite ale vieti lumesti, Sfantul Grigorie s-a retras in salbaticie pentru a duce un trai ascetic. Avand stiinta despre sfintenia si cunoasterea sa, Arhiepiscopul Amesiei l-a numit episcop al Neocezareei impotriva vointei sale, iar Sfantul Gregorie, in umilinta sa, a trebuit sa se supuna acestei porunci, ocupand scaunul episcopal la varsta de 30 de ani. Atunci cand a acceptat aceasta demnitate, in Neocezareea existau numai 17 crestini. Gratie propavaduirii sale neobosite si a maiestriei sale de a vorbi despre mesajul Domnului, precum si din pricina darului sau de a face minuni, Sfantul Gregorie a adus atat de multi oameni spre dreapta credinta incat, inainte de a muri, ramasesera in Neocezareea numai 17 pagani.

Miracolele nenumarate savarsite de Sfantul Gregorie l-au facut atat de vestit incat a ajuns sa fie cunoscut de toata lumea drept “Facatorul de minuni”. Chiar si dusmanii sai nu se puteau impiedica sa il numeasca “al doilea Moise”. Sfantul Gregorie s-a odihnit in pace intru Domnul in anul 275.

Cuviosul Marturisitor Lazar Zugravul

Sfantul Cuvios Lazar Zugravul ori Iconarul a trait la Constantinopol. A fost preot, a dus o viata ascetica si a pictat numeroase sfinte icoane. A luptat cu inversunare impotriva ereziilor, avand din aceasta cauza de indurat multe chinuri din partea nestorienilor, eutihienilor si iconoclastilor. In vremea imparatului iconoclast Teofil (829-842), a fost arestat, supus unor crude schingiuri si aruncat in inchisoare.
Teofil a poruncit sa fie inrosite in foc doua potcoave, ce au fost puse apoi in mainile Sfantului Lazar Zugravul, pentru a-l pedepsi pentru indrazneala de a fi pictat icoane ale lui Hristos si ale sfintilor. A fost salvat de executie prin interventia imparatesei Teodora.
Sfantul Lazar a murit in anul 857, in timp ce se intorcea de la Roma, unde fusese trimis cu o solie a bisericii la Papa Benedict al III-lea. Moastele sale au fost duse la Constantinopol, fiind ingropate in biserica Sfantului Evandrie.

Cuviosul Zaharia

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 17 noiembrie

Cuviosul Ioanichie cel Mare; Sfintii Mucenici Nicandru episcopul Mirelor si Ermeu preotul; Cuviosul Mercurie.
Vezi Traditii si sarbatori din 4 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 17 noiembrie

Sfanta Elisabeta a Ungariei, calugarita

Sfanta Elisabeta s-a nascut in Ungaria, in anul 1207, fiind fiica lui Alexandru al II-lea, regele Ungariei. La varsta de patru ani, a fost trimisa spre a fi educata la curtea ducelui de Turingia, cu al carui fiu fusese logodita. Pe masura ce a crescut, a devenit din ce in ce mai pioasa. In anul 1221, s-a maritat cu Ludovic de Turingia dar, in ciuda inaltei ei pozitii la curte, a inceput sa duca o viata simpla si austera, dedicandu-se caintei si unor numeroase opere de caritate.
Inclinat el insusi catre religie, sotul ei i-a pretuit virtutile, incurajand-o in existenta ei exemplara. Sfanta Elizabeta a avut trei copii. Dupa ce sotul ei a fost ucis intr-o cruciada, a facut toate aranjamentele necesare astfel incat copiii ei sa fie crescuti asa cum se cuvine, si, in anul 128, a renuntat la lume, devenind tertiara a Sfantului Francisc. A construit un spital franciscan la Marburg si s-a devotat ingrijirii celor bolnavi pana cand a murit, la varsta de 24 de ani, in anul 1231.
Sfanta Elisabeta este patroana brutarilor, conteselor, celor acuzati pe nedrept, a oamenilor fara casa, tertiarelor, vaduvelor, tinerelor mireselor, simbolurile ei fiind pomenile, florile, painea, nevoiasii si ulciorul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 17 noiembrie

Sfantul Erpiscop Grigore Taumaturgul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

15 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

16 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 17 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
17 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 17 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.