5 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 5 noiembrie sunt comemorati Sfintii Mucenici Galaction si Epistimia, Sfintii Mucenici Timotei, Teofil si Teotim, Sfantul Apostol Hermes (Ermeu), si Sfintii Elisabeta si Zaharia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 5 noiembrie

Sfintii Mucenici Galaction si Epistimia

Sotii Cleitofon si Leucipia traiau intru credinta pagana in Emasa, in vremea imparatului Decius, indurerati de faptul ca nu puteau avea copii. Intr-o zi, un calugar pe nume Onufrie a venit la usa casei lor, in cautare de pomeni pentru cei saraci, si vazand fata intristata a Leucipiei, a intrebat-o ce necaz avea. Dupa ce i-a marturisit monahului ca era stearpa, Onufrie a incurajat-o, zicandu-i ca Domnul o poate ajuta daca renunta la idolatrie, astfel incat copilul ei sa se nasca sub obladuirea lui Hristos. Leucipia a fost botezata crestineste si, nu mult timp dupa aceea, a ramas insarcinata, si si-a convins astfel sotul sa primeasca si el sfantul botez. Baiatul lui Cleitofon si Leucipia a fost numit, intru Hristos, Galaction.

Dupa ce baiatul a ajuns la timpul barbatiei, tatal sau, ramas vaduv, a hotarat sa il casatoreasca pe Galaction cu o fata pagana, pe nume Epistimia. Din respect pentru tatal sau, Sfantul Galaction s-a insurat cu Epistimia, dar nu s-a apropiat de patul ei intrucat era inca pagana. Odata cu trecerea timpului, Sfantul Galaction si-a indrumat sotia spre dreapta cale a lui Dumnezeu, convingand-o, in cele din urma, sa primeasca botezul crestinesc. Putina vreme dupa aceea, Sfanta Epistimia a avut un vis divin, in care i s-a dezvaluit ca, impreuna cu sotul ei, avea sa i se daruiasca prilejul de a se dedica cu totul lui Dumnezeu. Atunci cand i-a marturisit Sfantului Galaction visul ei, au hotarat amandoi sa traiasca neprihaniti, ca un frate si o sora, mergand fiecare in cate o manastire.
Intr-una din prigoanele imparatului impotriva crestinilor, Sfantul Galaction a fost prins de ostasii romani, urmand a fi condamnat la moarte. Sotia lui, Sfanta Epistimia, a avut o viziune despre arestarea lui, si i-a cerut staretei manastirii sa ii dea binecuvantarea pentru a se alatura muceniciei barbatului ei. A mers apoi, in graba, in locul unde era intemnitat Sfantul Galaction, declarandu-si cu curaj iubirea de Hristos. Dupa multe schingiuri, cei doi soti au fost decapitati, primind in acest fel cununile de mucenici.

Sfintii Mucenici Timotei, Teofil si Teotim

Sfintii Timotei, Teofil si Teotim au suferit si au murit pentru Hristos, fiind ucisi in bataie (cu pumnul) de catre pagani.

Sfantul Apostol Hermes

Sfantul Hermes (Ermeu), impreuna cu sfintii Lin, Gaie, Filolog si Patrova, a facut parte din cei 70 de apostoli ce au propavaduit Evanghelia in diverse locuri ale lumii, indurand numeroase chinuri in vreme ce au fost episcopi. Sfantul Hermes a fost episcop al filipenilor si a murit dandu-si viata, ca mucenic, pentru Hristos.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 5 noiembrie

Sfantul Mucenic şi Apostol Iacov; Preacuviosul Ignatie; Preacuviosul Macarie Romanul; Cuviosul Iacov; Cuviosul Elisei; Sfintii Mucenici Nicolae, Vladimir, Alexandru, Nicolae, Emilian si Sozont.
Vezi Traditii si sarbatori din 23 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 5 noiembrie

Sfintii Elisabeta si Zaharia

Sfantul Zaharia a fost preot la Ierusalim. Sotia lui, Sfanta Elisabeta, verisoara a Sfintei Fecioare Maria, era prea varstnica pentru a mai putea purta in pantece un copil. Un inger al Domnului i-a aparut insa in vis Sfantului Zaharia si i-a spus ca nevasta lui va da nastere unui copil, ce va fi numit Ioan. Intrucat Zaharia s-a indoit de mesajul trimis de Dumnezeu, a ramas fara grai. Vizitata de cea ce urma a fi Maica Domnului, Sfanta Elisabeta “s-a umplut de Duh Sfant, si cu glas mare a strigat si a zis: Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Ca iata, cum veni la urechile mele glasul salutarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul.” (Luca 1:41-45)
Dupa nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sfantului Zaharia i-a revenit glasul. Potrivit unei traditii neconfirmate, Sfantul Zaharia a fost ucis in biserica, dupa ce a refuzat sa ii spuna lui Irod unde se afla ascuns fiul sau, Ioan.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 5 noiembrie

Sfintii Galaction si Epistimia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

3 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 5 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
5 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.