15 iulie: Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

 Sfinții Mucenici Chiric și Iulita au trăit în orașul Iconium din provincia Licaonia, din Asia Mică. Sfânta Iulita a fost creștină, descendentă dintr-o familie ilustră. Rămasă văduvă de timpuriu, și-a crescut de una singură fiul, Chiric. 


În acele vremuri, femei și chiar copii au trecut prin mucenicie și au obținut cununi nepieritoare de la Hristos. În decursul persecuției creștinilor de către împăratul Dioclețian, Sfânta Iulita a fugit din oraș cu fiul ei și două servitoare de încredere, lăsându-și în urmă casa și proprietățile.   

                             

15 iulie: Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Ascunzându-și rangul nobil, a mers mai întâi la Seleucia și, apoi, la Tars, unde a fost recunoscută, arestată și dusă la judecată înaintea conducătorului Alexandru. Întărită de Domnul, a răspuns la întrebările judecătorului și și-a mărturisit cu fermitate credința în Hristos. 


Conducătorul a poruncit ca Sfânta Iulita să fie întinsă pe jos și bătută. În timpul chinurilor sale, Sfânta a repetat în continuu, "Sunt creștină și nu voi oferi sacrificii demonilor!"


Micul băiat a plâns când și-a văzut mama torturată și a vrut să meargă la ea. Alexandru i-a zis să stea în poala lui, însă băiatul l-a lovit în burtă și a strigat, "Lasă-mă să mă duc la mama mea, sunt creștin!"


Mâniat, Alexandru a luat copilul de un picior și l-a aruncat pe treptele tribunalului, astfel încât Sfântul Chiric și-a zdrobit capul și a murit. 


Sfânta Iulita, văzând trupul fără viață al fiului său, i-a mulțumit lui Dumnezeu că permisese copilului să ajungă la perfecțiune înainte să-și primească cununa veșnică a muceniciei. După ce a fost sfâșiată cu cârlige din fier și i s-a turnat smoală fierbinte peste picioare, Sfânta Iulita a fost decapitată cu sabia în anul 304 sau 305. Cele două servitoare ale sale i-au îngropat trupul în secret pe un câmp. 


Moaștele Sfinților Chiric și Iulita au fost descoperite în timpul domniei Sfântului Constantin cel Mare (21 mai). În onoarea acestor Sfinți mucenici au fost clădite două biserici, una în apropiere de Constantinopol, și una nu departe de Ierusalim. 


Capul Sfântului Chiric se află la mănăstirea Grigorion de pe muntele Athos. Părți ale moaștelor Sfintei Iulita pot fi găsite la mănăstirile de pe muntele Athos Simonpetra, Xenophontos și Dionysiou, precum și la Palaiokastro din Kerkyra și Kykko din Cipru. 


Creștinii se roagă Sfinților Chiric și Iulita pentru fericirea familiei și pentru însănătoșirea copiilor bolnavi. 


14 iulie: Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul


15 iulie: Sfinții Mucenici Chiric și Iulita 15 iulie: Sfinții Mucenici Chiric și Iulita Reviewed by Diana Popescu on iulie 14, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.