16 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei zece ucenici ai lui

 Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen (Athenogenes) cu cei zece ucenici ai lui au avut de suferit pentru Hristos în timpul persecuției creștinilor din orașul Sevastia din Capadocia. Guvernatorul Filomarh a organizat aici o mare sărbătoare în onoarea zeilor păgâni și i-a chemat pe toți cetățenii să ofere sacrificii idolilor. 


Cei mai mulți locuitori din Sevastia erau creștini și au refuzat să participe la celebrarea păcătoasă. Soldaților li s-a ordonat să îi omoare pe cei care se împotriveau, așa că numeroși creștini au primit cununi de mucenici.   

                                                             

16 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei zece ucenici ai lui

În atenția guvernatorului a intrat faptul că mișcarea creștină se răspândea din cauza plinului de slavă arhiepiscop Atinoghen. Ostașilor li s-a poruncit să-l găsească pe părinte și să-l aresteze. Episcopul Atinoghen și ucenicii săi trăiau într-o mică mănăstire din apropierea orașului. Soldații nu l-au găsit pe episcop acolo, așa că i-au arestat ucenicii. Guvernatorul a dat ordin ca aceștia să fie legați în lanțuri și aruncați în închisoare. 


Sfântul Atinoghen a fost prins când venea la Sevastia pentru a informa judecătorul că cei care fuseseră întemnițați erau nevinovați. În temniță, Sfântul Atinoghen și-a încurajat copiii spirituali pentru lupta lor iminentă. Aduși la judecată, toți Sfinții mucenici au mărturisit că sunt creștini și s-au opus să aducă sacrificii idolilor. 


După ce au trecut prin torturi groaznice, ucenicii Sfântul episcop au fost decapitați. Întărit de Domnul, Sfântul Atinoghen a suportat chinurile cu demnitate. Singura lui cerere a fost să fie executat în mănăstirea sa. 


Dus acolo, Sfântul i-a mulțumit lui Dumnezeu și s-a bucurat în suferințele pe care le-a îndurat pentru El. Sfântul Atinoghen i-a cerut Domnului să ierte păcatele celor care-și vor aminti de el și de ucenicii săi. 


Domnul i-a dat prilejul să-i asculte Vocea Sa înainte de moarte, dându-i promisiunea ce i-o făcuse tâlharului penitent: "Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 23:43). Sfântul mucenic și-a îndoit din proprie voință capul sub sabie. 


15 iulie: Sfințîi Mucenici Chiric și Iulita


16 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei zece ucenici ai lui 16 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei zece ucenici ai lui Reviewed by Diana Popescu on iulie 15, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.