28 iulie: Sfinții Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

 Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, apostoli din cei 70, au fost printre primii diaconi din biserica lui Hristos.


În Faptele Sfinților Apostoli (6:1-6) se spune că cei 12 apostoli au ales șapte oameni, Ștefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae, plini de Sfântul Duh și înțelepciune, și i-au numit pentru a servi ca diaconi. 


Ei sunt comemorați împreună pe 28 iulie, deși au murit în timpuri și locuri diferite.       

                           

28 iulie: Sfinții Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

La început, Sfântul Prohor l-a întovărășit pe Sfântul apostol Petru, care l-a făcut episcop în orașul Nicomedia. După Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prohor a fost companionul și colegul de lucru al Sfântului apostol Ioan Teologul, și a fost alungat cu el pe insula Patmos. Aici, Sfântul Ioan a scris cartea Apocalipsei, despre soarta finală a lumii. Întorcându-se la Nicomedia, Sfântul Prohor a convertit păgâni la Hristos în orașul Antioh, unde a trecut și prin mucenicie. 


Deși Sfântul Nicanor a suferit în aceeași zi în care Sfântul mucenic Ștefan și mulți alți creștini au fost omorâți prin lovirea cu pietre, acesta este comemorat și pe 28 decembrie. 


Sfântul Timon a fost mai târziu numit de apostoli ca episcop al orașului Bostra din Arabia și a avut de suferit din partea evereilor și păgânilor pentru că propăvăduia Evanghelia. A fost aruncat într-un cuptor înfierbântat însă, prin puterea lui Dumnezeu, a ieșit din el nevătămat. Tradiția bisericii spune că Sfântul Timon a murit prin răstignire. Sfântul Timon este comemorat, de asemeni, pe 30 decembrie.


Sfântul Parmena a propăvăduit cu zel pe Hristos în Macedonia. A murit după ce a fost afectat de boală. Unii zic că Sfântul Parmena a trecut prin mucenicie în vremea împăratului Traian (98-117), în ultimul an al domniei sale. 


27 iulie: Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon


28 iulie: Sfinții Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena 28 iulie: Sfinții Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena Reviewed by Diana Popescu on iulie 27, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.