3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint

 Sfântul Iachint, născut la Cezareea din Capadochia, a fost crescut într-o familie creștină. Împăratul roman Traian vrut ca acest băiat să fie al său "cubicularius" (șambelan), fără a-și da seama că era creștin în secret. 


Într-o zi, pe când împăratul și anturajul său ofereau sacrificii idolilor, tânărul Iachint a rămas la palat, închizându-se într-o mică încăpere și rugându-se ardent Domnului. Unul dintre servitori l-a auzit rugându-se și l-a denunțat lui Traian. El i-a spus lui Iachint că deși i se încredințase o slujbă imperială, nu îi onora pe zeii romani și se ruga în taină lui Hristos.                                       

                

3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint

Sfântul Iachint a fost adus la judecată înaintea împăratului, care a încercat să-l convingă să-l renege pe Hristos și să aducă jertfe idolilor surzi și orbi, însă Sfântul mucenic a rămas de neclintit și a declarat că este creștin. A fost biciuit și aruncat în temniță, unde singura hrană care i s-a dat era una ce fusese oferită deja idolilor. Schingiuitorii sperau că va fi copleșit de de foame și sete, și că o va mânca. Sfântul Iachint nu a făcut, însă, asta și a murit după 38 de zile. 


În celula sa, temnicerul a văzut doi îngeri. Unul acoperea trupul Sfântului cu propriul său veștmânt, iar celălalt îi așeza pe cap o cunună a slavei. 


Sfântul Iachint, în vârstă de 28 de ani, a suferit pentru Hristos în anul 108, la Roma. Mai târziu, moaștele sale au fost mutate la Cezareea. 


Alături de Sfântul Iachint au suferit Sfinții Diomedie, Eulampie și Golinduchie. 


2 iulie: Sfântul Ierarh Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului


3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint 3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint Reviewed by Diana Popescu on iulie 02, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.