Mitul lui Cadmus

 Mitologia grecească abundă în eroi ale căror vieți s-au întrepătruns cu cele ale zeilor. Un astfel de erou a fost Cadmus, legendarul descoperitor al marelui oraș Teba. 


Cadmus și frații săi au fost trimiși de tatăl lor, regele Feniciei, să o găsească pe sora lor, Europa. Ea fusese răpită de Zeus, deghizat într-un taur. Incapabil să o afle pe Europa, Cadmus s-a dus pentru sfat la oracolul de la Delphi. I s-a spus să caute un oraș care mai târziu a devenit cunoscut ca Teba.   

                      

Mitul lui Cadmus

Apoi, acolo, a ucis un șarpe (sau un dragon) și i-a plantat dinții în pământ, din s-au ivit un războinici înarmați. Familiile nobile din Teba au pretins că descind din acești "Spartoi" sau "oameni însămânțați". 


Zeița Hera l-a făcut pe Cadmus rege al Tebei și Zeus i-a permis să se căsătorească cu Harmonia, fiica zeilor Ares și Afrodita (Venus). Potrivit mitului, după o viață îndelungată și plină de evenimente, Cadmus și Harmonia au fost transformați în șerpi și duși de zei în paradis. 


Grecii l-au considerat pe Cadmus nu numai fondatorul unui oraș magic, cât și cel care a adus limba scrisă (sub forma alfabetului fenician) în Grecia. 


Mitul lui Ahile / Achilles


Mitul lui Cadmus Mitul lui Cadmus Reviewed by Diana Popescu on iulie 14, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.