1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului

 Acoperământul Maicii Domnului din 1 octombrie este o sărbătoare care celebrează apariția miraculoasă a Maicii Domnului, la mijlocul secolului al X-lea, în Constantinopol, în biserica din Vlaherne (Blachernae), unde cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia,  fuseseră aduse din Palestina, în secolul al V-lea.


Duminică, 1 octombrie, în timpul privegherii de toată noaptea, când biserica era plină de credincioși în rugăciune, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos (2 octombrie) și-a înălțat ochii spre ceruri și a văzut-o pe Maica Domnului venind prin văzduh, splendidă în lumina cerească și înconjurată de sfinți. Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Apostol Ioan Teologul o întovărășeau pe Împărăteasa Cerurilor. În genunchi, Cea mai Sfânta Fecioară s-a rugat cu lacrimi în ochi pentru creștini, un timp îndelungat.        

              

1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului

După aceea, și-a luat Acoperământul (vălul) și l-a întins peste cei care se rugau în biserica, protejându-i de dușmani atât vizibili, cât și invizibili. Maica Domnului era strălucitoare în slavă cereasca, iar Acoperământul protector din mâinile sale sclipea "mai tare decât razele soarelui". Sfântul Andrei s-a uitat cutremurându-se la această viziune miraculoasă și și-a întrebat ucenicul, binecuvântatul Epifanie, stând lângă el, "O vezi, frate, pe Maica Domnului rugându-se pentru întreaga lume?" Epifanie i-a răspuns, "O văd, Sfinte părinte, și sunt copleșit!"


Veșnic Binecuvântata Maică a Domnului l-a implorat pe Domnul Iisus Hristos să primească rugăciunile tuturor oamenilor chemând numele Său cel mai Sfânt, și să răspundă repede intermedierii ei, "O, Împărat Ceresc, acceptă-i pe toți care se roagă Ție și cheamă numele meu pentru ajutor. Nu-i lăsa să plece de la icoana mea neauziți". 


Sfinții Andrei și Epifanie au fost vrednici să o vadă pe Maica Domnului rugându-se și, pentru mult timp, Acoperământul său a stat deasupra credincioșilor, strălucind cu slavă. Atâta vreme cât Maica Domnului a fost acolo,  Acoperământul său a fost cu totul vizibil dar, după plecarea sa, a devenit invizibil. După ce l-a luat cu ea, a lăsat în urmă slava vizitării sale. 


30 septembrie: Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei


1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului 1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.