21 septembrie: Sfântul Apostol Codrat

 Sfântul Codrat (Quadratus), unul din cei 70 de apostoli, a propăvăduit Cuvântul lui Dumnezeu la Atena și la Magnesia (peninsula estică a Tesaliei), și a fost episcop al Atenei. Biograful său l-a numit "o stea a dimineții" printre norii păgâni ai orașului. A convertit mulți necredincioși la Mântuitorul Hristos, iar predicile sale au stârnit ura păgânilor. 


În anul 126, Sfântul Codrat a scris o apologie în apărarea creștinismului. Prezentată împăratului Adrian (117-138), apologia a avut influență asupra persecuției creștinilor, întrucât împăratul a emis un decret hotărând că nimeni nu trebuia să fie condamnat fără un motiv just. Această lucrare a fost cunoscută de istoricul Eusebius, în secolul al IV-lea.      

                                                                

21 septembrie: Sfântul Apostol Codrat

În prezent, a supraviețuit numai o parte din apologie, citată de Eusebius: "Faptele Mântuitorului nostru au avut mereu martori, întrucât au fost adevărate. Ale Lui vindecări și înălțări din moarte au fost vizibile nu numai când oamenii au fost însănătoșiți și înviați, ci întotdeauna. Și cei astfel recuperați au trăit nu numai în decursul existenței Mântuitorului pe pământ, ci au rămas în viață mult timp după plecarea Lui. Unii au supraviețuit, cu adevărat, până în vremurile noastre". 


Sfântul Apostol Codrat este comemorat de biserica ortodoxă și pe 4 ianuarie. 


20 septembrie: Sfinții Mari Mucenici Eustație și soția să, Teopista, cu cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist


21 septembrie: Sfântul Apostol Codrat 21 septembrie: Sfântul Apostol Codrat Reviewed by Diana Popescu on septembrie 20, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.