23 septembrie: Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 Sfântul proroc Maleahi (Malachi) a prezis că, înainte de nașterea lui Mesia, va veni pe lume Înaintemergătorul Său, care îi va vesti venirea. De aceea, evreii în așteptarea lui Mesia au așteptat, de asemeni, apariția Înaintemergătorului Său. 


În orașul  pe de dealuri, Iudeea, din Palestina, au trăit dreptul preot Zaharia și soția sa, Elisabeta, respectând cu zel poruncile Domnului. Cuplul avea, totuși, un mare necaz. Rămăsese fără copii până la bătrânețe și se ruga neîncetat lui Dumnezeu să îi dăruiască un prunc.   

                         

23 septembrie: Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Odată, când Sfântului Zaharia i-a venit rândul să slujească la templul din Ierusalim, a mers în sanctuar pentru a oferi tămâie. Mergând în spatele vălului altarului, a văzut un înger al lui Dumnezeu stând în partea dreaptă a acestuia  cu tămâie. 


Sfântul Zaharia a fost uluit și s-a oprit, însă îngerul i-a spus, "Nu te teme Zaharia, căci rugăciunea ta a fost auzită și, soția ta, Elisabeta, îți va purta un fiu, și îi vei da numele de Ioan". Dar, Zaharia nu a crezut spusele mesagerului ceresc și, după aceea, îngerul i-a zis, "Eu sunt Gavriil, care stă în fața lui Dumnezeu, și am fost trimis să-ți vorbesc și să-ți aduc veștile bune. Iată, vei fi făcut să amuțești până în ziua în care aceste lucruri se vor petrece, fiindcă nu crezi în cuvintele mele..."


Între timp, în templu, oamenii îl așteptau pe Zaharia și au fost uimiți că nu ieșea din altar după atât de multă vreme. Iar, când el a ieșit, s-a presupus că va da glas unei binecuvântări asupra credincioșilor, însă el nu a putut face asta fiindcă fusese amuțit. Când Zaharia le-a explicat, prin gesturi, că nu mai era în stare să vorbească, oamenii au înțeles că avusese o viziune. Prorocirea arhanghelului a fost îndeplinită, și Dreapta Elisabeta a fost eliberată de sterilitate și i-a dat naștere lui Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. 


22 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Foca, Episcop de Sinope


23 septembrie: Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul 23 septembrie: Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul Reviewed by Diana Popescu on septembrie 22, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.