24 septembrie: Sfânta Întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla

 Comemorată în fiecare an pe 24 septembrie, Sfânta Întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla s-a născut în orașul Iconium. A avut părinți bogați și iluștri, și s-a evidențiat prin frumusețea sa extraordinară. La vârstă de 18 ani a fost logodită cu un tânăr eminent. Dar, după aceea, a ascultat propăvăduirea Sfântului Apostol Pavel despre Mântuitor. Sfânta Tecla a ajuns să-l iubească din toată inima pe Domnul Iisus Hristos, și a ales cu hotărâre să nu se căsătorească ci, mai degrabă, să-și devoteze viața propăvăduirii Evangheliei. 


Mama Sfintei Tecla s-a opus planurilor fiicei sale și a insistat să se mărite cu logodnicul său. Totodată, logodnicul s-a plâns prefectului orașului despre Sfântul Pavel, acuzându-l că-i întorsese mireasa împotriva lui. Prefectul l-a închis pe Sfântul Pavel în temniță.  

                                  

24 septembrie: Sfânta Întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla

În cursul nopții, Sfânta Tecla a fugit în secret din casa sa, i-a mituit pe gardienii închisorii, dându-le toate bijuteriile sale din aur, și și-a făcut drum către prizonier. Timp de trei zile a stat la picioarele Sfântului Pavel, ascultând îndrumările sale părintești. Dispariția Sfintei Tecla a fost descoperită și au fost trimiși servitori oriunde pentru a o afla. În cele din urmă, au găsit-o în temniță și au adus-o cu forța înapoi acasă. 


La judecata sa, Sfântul Pavel a fost condamnat să fie izgonit din oraș. Sfânta Tecla a fost din nou îmboldită să se mărite, dar ea nu s-a răzgândit. Nici lacrimile mamei sale, nici mânia acesteia, nici amenințările prefectului nu au putut să o separe de dragostea sa pentru Mirele Ceresc. 


Într-o furie nebunească, mama ei  a cerut judecătorilor pedeapsa cu moartea pentru fiica sa nesupusă, și Sfânta Tecla a fost condamnată să fie arsă. Fără a ezita, Sfânta muceniță a mers în foc și și-a făcut semnul crucii asupra sa. În acea clipă, i-a apărut Mântuitorul, binecuvântând fapta sa bună.


Flăcările focului s-au înălțat, însă mucenița a fost înconjurată de o lumină divină, iar flăcările nu atins-o. Au bubuit tunete și o ploaie grea cu grindină a stins focul. Schingiuitorii, înfricoșați, s-au împrăștiat. Sfânta Tecla, menținută în siguranță de Domnul, a părăsit orașul și, cu ajutorul unui tânăr creștin, l-a căutat pe Apostolul Pavel. Sfântul Apostol și tovarășîi săi, printre care era Sfântul Barnaba, erau ascunși nu departe de oraș, rugându-se fervent ca Domnul să o sprijine pe Sfânta Tecla în suferințele sale. 


După asta, Sfânta Tecla a mers cu ei să propăvăduiască Evanghelia în Antiohia. În această localitate, a fost urmărită de un demnitar, pe nume Alexandru, captivat de frumusețea ei. Sfânta Tecla a refuzat să se căsătorească cu  el, și a fost condamnată la moarte pentru că era creștină. De două ori a fost dată pradă fiarelor sălbatice înfometate, dar acestea nu atins Sfânta fecioară. În schimb, s-au așezat umile lângă ea, și i-au lins picioarele. 


Providența lui Dumnezeu a păstrat Sfânta muceniță nevătămată prin toate chinurile sale.  În cel din urmă, a fost legată de doi boi și a început să fie bătută cu vergi înroșite în foc, însă funiile ei puternice s-au rupt ca niște pânze de păianjen. Boii au fugit, lăsând-o pe Sfântă teafără. Oamenii au pornit să strige, "Mare este Dumnezeul creștinilor!' Prefectul a devenit el însuși înfricoșat, realizând că Sfânta muceniță fusese ținută în siguranță de Dumnezeul Atotputernic pe care îl slujea. Apoi, a ordonat ca servitoarea lui Dumnezeu, Tecla, să fie eliberată. 


Cu binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, Sfânta Tecla s-a stabilit într-o regiune pustie din Seleucia, și a stat acolo mulți ani, propagând mereu Cuvântul lui Dumnezeu, și lecuindu-i pe cei bolnavi prin rugăciuni. Sfânta Tecla a convertiți mulți păgâni la Hristos, și biserica a numit-o, în mod potrivit, ca "întocmai cu Apostolii". Chiar și un preot păgân, încercând să o întineze și pedepsit pentru nerușinarea sa, a fost adus de ea spre sfântul botez. Diavolul, dușmanul omenirii, a încercat să o distrugă pe Sfânta Teodora prin oameni orbiți de păcat, dar puterea lui Dumnezeu a menținut-o în siguranță. 


Când Sfânta Tecla era deja în vârstă de 90 de ani, vrăjitorii păgâni au fost mâniați pentru că îi trata pe bolnavi fără a le cere vreun ban. Nu au fost în stare să înțeleagă că Sfânta îi însănătoșea prin puterea lui Hristos, și au presupus că zeița fecioară Artemis era ajutorul sau special. Invidioși, și-au trimis adepții să o pângărească. Când aceștia au ajuns aproape de ea, Sfânta Tecla a strigat după ajutor la Hristos Mântuitorul, și o stâncă s-a desfăcut în două și a ascuns Sfânta Fecioara, mireasa lui Hristos. Astfel, Sfânta a ajuns să-și dea sufletul Domnului. 


Dintre bisericile dedicate ei, a fost cea clădită la Constantinopol de Sfântul  întocmai ca Apostolii Constantin. Sfânta Tecla, o intermediară prin rugăciune pentru asceți, este, de asemeni, invocată în decursul intrării femeilor în viața monahală. 


23 septembrie: Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul


24 septembrie: Sfânta Întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla 24 septembrie: Sfânta Întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.