25 septembrie: Sfânta Cuvioasă Eufrosina

 Sfânta Cuvioasă Eufrosina s-a născut la începutul secolului al V-lea, în Alexandria. A fost singurul copil al unor părinți iluștri și bogați. Când avea 12 ani, mama sa a murit și a fost crescută numai de tatăl ei, Pafnutie, care era creștin. Eufrosina avea obiceiul de a vizita o mănăstire a cărui egumen era părintele său spiritual. 


Când Sfânta Eufrosina a împlinit 18 ani, tatăl său a vrut să o mărite. El a mers la egumenul mănăstirii pentru a-i cere binecuvântarea pentru căsătoria fiicei sale. Egumenul a vorbit cu ea și i-a dat binecuvântarea sa, însă Sfânta Eufrosina tânjea după viață monahală. Într-o zi, și-a dat bunurile personale celor săraci și, apoi, și-a părăsit casa. 

                                                     

25 septembrie: Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Sfânta s-a hotărât să între într-o mănăstire, pentru a-și petrece viața în singurătate și rugăciune, dar se temea că tatăl său era în stare să o găsească într-o mănăstire de maici. De aceea, s-a deghizat ca un bărbat și a intrat într-o mănăstire de călugări, pe care o vizitase în copilărie împreună cu tatăl său, spunând că o cheamă Smaragd.Călugării nu au recunoscut-o pe Sfânta Eufrosina în straiele sale bărbătești, așa că au primit-o la mănăstire. Ei au fost, apoi, impresionați de străduințele sale spirituale și de voința sa de a sluji pe oricine. 


În chilia sa solitară, Sfânta și-a petrecut 38 de ani în demersuri spirituale, postind și rugându-se, și atingând astfel un înalt nivel de împlinire creștină. 


Pafnutie era adânc întristat de pierderea iubitei sale fiice și, mai mult decât o dată, la sfatul părintelui său spirtual, a vorbit cu "călugărul" Smaragd, dezvăluindu-și grija și primind alinare. Înainte de moartea sa, Sfânta Eufrosina și-a mărturisit secretul tatălui său îndurerat și a insistat că nimeni să nu-i pregătească trupul pentru înmormântare. După ce și-a îngropat fiica, Pafnutie și-a dăruit averea sărmanilor și mănăstirii, și, după aceea, a fost călugărit. Timp de 10 ani, până la moartea lui, a lucrat în chilia fetei sale. 


Prin viață sa, Sfânta Eufrosina ne amintește că trebuie să renunțăm la "poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie" (Tit 2:12). 


Sfântul Pafnutie și fiica lui, Sfânta Eufrosina, sunt comemorați împreună pe 25 septembrie și, încă o dată, pe 15 februarie. 


24 septembrie: Sfânta Întâia Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla


25 septembrie: Sfânta Cuvioasă Eufrosina 25 septembrie: Sfânta Cuvioasă Eufrosina Reviewed by Diana Popescu on septembrie 24, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.