10 octombrie: Sfinții Mucenici Evlampie și sora sa, Evlampia

Sărbătoriți pe 10 octombrie, Sfinții Mucenici Evlampie (Eulampius) și Evlampia (Eulampia) au fost frate și soră. Au trăit în orașul Nicomedia la începutul secolului al IV-lea. Evlampie a fost tulburat la citirea decretului împăratului Maximian (284-305) condamnând toți creștinii la execuție. A fost revoltat că împăratul ridica armele împotriva propriilor lui supuși, în loc să se lupte cu dușmanii țării sale. 


Tânărul Evlampie a fost dus la judecată și i s-a poruncit să renunțe la credința creștină. Când a refuzat, i-a fost mai întâi sfâșiat corpul cu cârlige de fier și, apoi, a fost pus pe un pat de cărbuni încinși la foc. Dintr-o dată, suferindul și-a exprimat dorința de a vizita templul păgân. Judecătorii s-au delectat, presupunând că-l întorseseră de la creștinism. În templul lui Marte, Sfântul s-a apropiat de idol și a strigat, "În numele Domnului Iisus Hristos, îți comand să să te prăbușești la pământ și să te sfărâmi în praf!" Statuia a căzut imediat de pe piedestalul său, și a fost distrusă  în întregime.              

         

10 octombrie: Sfinții Mucenici Evlampie și sora sa, Evlampia

Oamenii prezenți au exclamat, "Dumnezeul suprem este Dumnezeul creștin, care este mare și atotputernic!" Sfântul Evlampie a fost iarăși adus la tortură. În acest timp, sora sa, Evlampia, a declarat că este și ea creștină. Evlampie i-a spus, "Nu te  teme de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci teme-te mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul, şi trupul în gheenă" (Matei 10:28). 


Cei doi mucenici au fost schingiuiți și aruncați într-un cuptor înroșit la foc, însă Domnul i-a apărat de flăcări. În cele din urmă, Evlampie a fost decapitat, iar Evlampia a murit din cauza chinurilor sale înainte de a i se tăia capul. 


200 de mucenici au fost convertiți la Hristos după ce au văzut minunile Sfântului Evlampie și Sfintei Evlampia pe când erau torturați. Aceștia, de asemeni, au fost omorâți și au primit cununi ale muceniciei. 


9 octombrie: Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu


10 octombrie: Sfinții Mucenici Evlampie și sora sa, Evlampia 10 octombrie: Sfinții Mucenici Evlampie și sora sa, Evlampia Reviewed by Diana Popescu on octombrie 09, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.