2 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian

 Născut în Antiohia, Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian a fost inițial păgân. Din copilăria sa timpurie, părinții săi, rău călăuziți, l-au dedicat slujirii zeilor păgâni. De la 7 ani la 13 ani, Ciprian a studiat în centrele de frunte ale păgânismului pe muntele Olimp, în orașele Argos și Tauropolis, în orașul egiptean Memfis și în Babilon. Odată ce a ajuns la o mare cunoaștere a filosofiei păgâne și a meșteșugului vrăjitoriei, a fost inițiat în preoția păgână pe muntele Olimp. Descoperindu-și o mare putere în chemarea spiritelor necurate, el s-a predat prințului întunericului, vorbind cu acesta și primind de la el o ceată de demoni pentru a-l sluji. 


La întoarcerea în Antiohia, Ciprian a fost respectat de păgâni ca un preot important, uimindu-i pe oameni cu abilitatea sa de a arunca vrăji, a chema molime și a-i conjura pe morți. I-a adus pe mulți în păcat, învățându-i să-i slujească pe demoni și cum să facă incantații magice.       

                        

2 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian


În Antiohia trăia, pe atunci, și Sfânta fecioară Iustina. După ce și-a îndepărtat tatăl și mama de la greșeala păgânismului și i-a condus către credința în Hristos, s-a dedicat Mirelui Ceresc și și-a petrecut timpul în postire și rugăciune. Când tânărul Aglaide i-a propus să se căsătorească cu el, Sfânta a refuzat, întrucât voia să rămână fecioară. Aglaide a cerut ajutorul lui Ciprian. Acesta i-a zis că va face ca inima Iustinei să devină plină de dorință pentru tânăr. Indiferent ce a încercat Ciprian, nu a reușit nimic, fiindcă Sfânta a înfrânt toate vicleniile diavolului prin postire și rugăciune. 


Ciprian a trimis un spirit necurat pentru a ataca Sfânta fecioară și a-i stârni poftele carnale, dar ea l-a învins prin puterea semnului crucii și o rugă ardentă către Domnul. 


Chiar dacă unul din demoni și însuși Ciprian și-au asumat diferite deghizări prin vrăjitorie, nu au fost în stare să o influențeze pe Sfânta Iustina, care era apărată de credința sa fermă în Hristos. Toate vrăjile au fost destrămate și demonii au fugit la auzul numelui Iustina. 


Mânios, Ciprian a trimis boli și molime asupra familiei Iustinei și a întregului său oraș, dar acest lucru a fost împiedicat de rugăciunea ei. Vrăjitorul a adus alte nenorociri nu numai asupra Iustinei și familiei sale, ci și a orașului său. S-au răspândit zvonuri că localitatea era pedepsită deoarece Iustina nu voia să se mărite cu Aglaide. Mai mulți oameni au venit la ea și i-au cerut să se căsătorească cu acel tânăr, astfel încât Ciprian să nu mai arunce asupra lor și alte necazuri. Iustina i-a liniștit și i-a asigurat că, în curând, problemele provocate de Ciprian, cu sprijinul demonilor, se vor sfârși. Sfânta s-a rugat lui Dumnezeu, puterea demonilor a fost distrusă și toată lumea a fost vindecată de boli și infirmități. 


Oamenii au început să-l laude pe Hristos și să-și bată joc de Ciprian și vrăjitoria sa. Convins, în cele din urmă, că diavolul era neputincios în fața semnului crucii și că tremura la auzul numelui lui Hristos, Ciprian și-a revenit în minți și a realizat că fusese corupt devenind vrăjitor și participând la fapte păcătoase, făcându-le rău altora și înșelându-i. Îi omorâse pe mulți cu descântecele și poțiunile sale, ucisese mulți bărbați și multe femei ca jertfe oferite demonilor. Domnul, totuși, prin miluința Sa infinită, l-a salvat de la abis. 


Ciprian a văzut că diavolul pe care-l slujea se temea de Hristos. Cel rău a recunoscut că era incapabil să înfrângă fecioara pentru că îi era frică de "un anumit semn" al ei. La puțin timp după ce s-a convertit, a fost înălțat în rangul de episcop. 


Sfântul Ciprian a convertit, apoi, atât de mulți păgâni la Hristos, încât dioceza sa nu mai includea pe nimeni care să ofere sacrificii idolilor, și templele păgâne s-au năruit. Sfânta Iustina s-a retras la o mănăstire și a fost aleasă ca stareață a sa. 


În vremea persecuțiilor împotriva creștinilor ale împăratului Dioclețian, episcopul Ciprian și Sfânta Iustina au fost arestați și aduși la Nicomedia, unde, după torturi cumplite, au fost decapitați cu sabia. Sfântul Ciprian, temându-se că Sfânta fecioară și-ar putea pierde curajul când îl zărea omorât, a cerut timp pentru a se ruga. Sfânta Iustina și-a coborât capul, și a fost decapitată înaintea lui. 


După ce a văzut chinurile Sfintei  Iustina, un soldat pe nume Teoctist a căzut la pământ la picioarele Sfântului Ciprian, a declarat că este creștin, și a fost și el decapitat. 


Sfântul mucenic Ciprian, Sfânta muceniță fecioară Iustina și mucenicul Teoctist au suferit pentru Hristos, la Nicomedia, în anul 304. 


Moaștele Sfinților Ciprian și Iustina se găsesc în diverse locuri din lume. Unul din picioarele Sfântului Ciprian este la mănăstirea Iviron de pe muntele Athos. O parte a craniului Sfântului Ciprian este în biserica numită după acești Sfinți, Menikos, din Nicosia. O mică parte a craniului Sfintei Iustina se află tot acolo. Fragmente ale sfintelor moaște ale Sfinților Ciprian și Iustina se găsesc la o mănăstire dedicată lor, la Phyle, Attica. Capul Sfintei Iustina este găzduit de mănăstirea Panagia Panachranton (întru totul Sfânta Maică a Domnului) pe insula grecească Andros. Parte a mâinii Sfântului Ciprian se află la biserica Zlătari, din București, România. 


1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului


2 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian 2 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.