20 octombrie: Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia

 Celebrat anual pe 20 octombrie, Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia s-a născut în satul Trikala din Peloponez. Ca tânăr adult, a devenit calugăr pe insula Zachintos. Pe sfântul munte a ajuns să fie schimonah și a studiat cu asceții de aici. Primind o binecuvântare de la înțelepții săi învățători, călugărul s-a dus la Ierusalim pentru a venera Mormântul dăruitor de viață al Mântuitorului. După aceea, a vizitat multe locuri sfinte din Ierusalim, muntele Sinai, Antiohia, Damasc, Alexandria și Egipt, și s-a întors la Ierusalim, devenind lampagiu al Mormântului Domnului.


Călugărul a fost hirotonisit diacon, și apoi preot, de patriarhul Ierusalimului Germanu (1534- 1579). Sfântul Gherasim și-a menținut disciplina unui ascet. Pentru a fi în siguranță, s-a retras la Iordan, unde a petrecut 40 de zile fără pauză. Primind binecuvântarea patriarhului pentru un trai de tăcere, Sfântul Gherasim a mers la Zacintos, în solitudine, mâncând numai ierburi.

                                

20 octombrie: Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia

După cinci ani, a fost inspirat să ajungă pe insula Chefalonia, unde a locuit într-o  peșteră. A refăcut o biserică la Omala și a întemeiat acolo o mănăstire pentru călugărițe, în care a trăit în constantă veghere și trudă timp de 30 de ani. S-a rugat în genunchi sau întins la pământ. Grație vieții sale, a primit un dar miraculos, abilitatea de a vindeca bolnavi și a alunga din oameni spirite necurate. 


La vârsta de 71 de ani, Sfântul Gherasim a știut că va muri în curând. Le-a dat binecuvântarea sa călugărițelor și a adormit în pace întru Domnul pe 15 august 1579. Doi ani mai târziu, mormântul său a fost deschis și sfintele sale moaște au fost găsite intacte și frumos mirositoare, cu puteri vindecătoare.


Întrucât pe 15 august are loc sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfântul Gherasim este celebrat pe 16 august. Sărbătoarea de azi, 20 octombrie, marchează dezgroparea sfintelor sale moaște în anul 1581. 


19 octombrie: Sfântul Proroc Ioil


20 octombrie: Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia 20 octombrie: Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia Reviewed by Diana Popescu on octombrie 19, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.