25 octombrie: Sfinții Mucenici Marcian și Martirie

   Sfinții Mucenici Marcian și Martirie din Constantinopol au slujit în catedrala din acest oraș. Martirie a fost cititor și Marcian subdiacon. Amândoi au lucrat ca notari, secretari ai patriarhului Pavel Mărturisitorul (6 noiembrie). 


Ereticii ariani l-au alungat și executat în secret pe dreptul patriarh Pavel. Tronul său a fost dat ereticului Macedonie. Ereticii au încercat să-i ademenească pe Sfinții Marcian și Martirie de partea lor. Le-au oferit aur și le-au promis că-i vor numi arhiepiscopi, dar eforturile lor au fost în zadar.


25 octombrie: Sfinții Mucenici Marcian și Martirie

Apoi, cei păcătoși i-au amenințat pe Sfinți că îi vor vorbi de rău în fața împăratului și au căutat să-i intimideze cu tortura și moartea. Însă, Sfinții au mărturisit neclintirea ortodoxiei, așa cum o primiseră de la părinții bisericii. Marcian și Martirie au fost condamnați la moarte. Înainte de a fi omorâți, mucenicii s-au rugat, "Doamne Dumnezeului, care ai creat invizibil inimile noastre și ne-ai îndrumat către toate faptele noastre, acceptă în pace sufletele servitorilot Tăi, , căci noi pierim pentru Tine și suntem oi pentru măcelari (Psalmii, 33:15, 44: 22). După rugăciune, cu bucurie, și-au aplecat capetele sub săbiile călăilor. 


Sfintele lor trupuri au fost îngropate cu respect de creștini ortodocși. Mai târziu, printr-un decret al Sfântului Ioan Gură de Aur, moaștele Sfinților mucenici au fost mutate într-o biserica clădită în onoarea lor. Credincioșii au fost vindecați aici de multe infirmități prin rugăciunile Sfinților, slăvind Sfânta Treime. 


24 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Areta


25 octombrie: Sfinții Mucenici Marcian și Martirie 25 octombrie: Sfinții Mucenici Marcian și Martirie Reviewed by Diana Popescu on octombrie 24, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.