27 octombrie: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

 Comemorat pe 27 octombrie, și născut în secolul al XIII-lea, Sfântul Dimitrie (Dumitru) cel Nou a trăit în Bulgaria în pustiu, ca un ascet, în apropiere de localitatea Ruscuk. Pe18 iulie 1779, moaștele sale au fost mutate la București. 


Sfântul Dimitrie cel Nou a provenit dintr-o familie de țărani din satul Basarabov, situat în regiunea sudică a Dunării. Încă din copilărie, s-a luptat cu bravură pentru biserica, prin port și rugăciune.   

  

27 octombrie: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Într-o zi, în vreme ce ducea vacile familiei sale la păscut, a călcat peste un cuib de păsări ascuns în iarbă, și a strivit astfel micii pui. Pocăința sa pentru ceea ce făcuse a fost atât de mare încât a hotărât să meargă desculț timp de trei ierni și trei veri. 


Mai târziu, a intrat într-o mănăstire și învățând supunerea, a mers să stea într-o peșteră din pădurea apropiată de râul Lom, și și-a închinat rugăciunile și lucrările lui Dumnezeu. A fost înștiințat de moartea sa și, când acea zi a venit, s-a așezat între două lespezi de piatră și și-a dat în pace sufletul lui Dumnezeu. 


Au trecut ani, și amintirea Sfântului ascet a fost uitată. Trei secole mai târziu, când râul Lom s-a umflat și apele lui s-au înălțat, acestea au intrat în peștera sa. Curentul apei a ridicat lespezile din piatră, a luat trupul intact al Sfântului și l-a lăsat pe pietrișul malului. La o sută de ani după aceea, Sfântul i-a apărut în vis unei fetițe paralizate și i-a spus să ceară părinților ei să o ducă pe malul râului pentru a fi vindecată. Când veștile despre asta s-au răspândit, clerul diocezei și o mare mulțime de oameni au întovărășit familia fetei la acel loc, unde, anterior, locuitorii de acolo văzuseră o lumină misterioasă. Au început să sape și, curând, au găsit trupul Sfântului, nevătămat, strălucind cu slava Sfântului Duh, prin care fata a fost vindecată. 


Sfintele moaște au fost duse solemnn satul Basarabov, unde au avut loc alte vindecări și oameni din toată țara au sosit pentru a le venera. Mitropolitul Ungrovlahiei  a trimis preoți și demnitari pentru a vedea această descoperire miraculoasă cu ochii lor  și, apoi, s-a construit în sat o biserică în care, de-a lungul anilor, Sfântul a făcut numeroase minuni.


În 1774, spre finele războiului ruso-turc, armata rusească și-a făcut tabăra în apropiere de sat, iar generalul rus Petru Saltîkov a poruncit ca mostele Sfântului să fie luate și duse în Rusia pentru a fi apărate de posibilitatea de a fi profanate de  către turci. Când moaștele și escorta lor au ajuns la București, un creștin pios și și prieten a generalului, i-a cerut acestuia să nu lipsească poporul român de trupul Sfântului. Generalul a fost de acord, dar a luat numai una din mâinile Sfântului, pe care a trimis-o la o lavră din Kiev. 


Trupul Sfântului Dimitrie cel Nou a fost amplasat în catedrala din București, unde, datorită unor numeroase minuni, este venerat de atunci ca un protector al orașului și întregii Românii. An de an, pe 27 octombrie, oamenii se adună la București pentru o sărbătorire de trei zile în onoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. 


26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir


27 octombrie: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor 27 octombrie: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor Reviewed by Diana Popescu on octombrie 26, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.