3 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Aeropagitul

 Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Aeropagitul, sărbătorit anual pe 3 octombrie,  a trăit originar la Atena. A fost crescut acolo și a primit o educație grecească clasică. A mers, apoi, în Egipt, unde a studiat astronomia în orașul Heliopolis. Aici, împreună cu prietenul său, Apolofonie, a fost martorul eclipsei solare care a avut loc în clipa morții Domnului Iisus Hristos, prin răstignire.


 "Fie Creatorul lumii suferă, fie lumea vizibilă ajunge la sfârșit", a spus Dionisie. La întoarcerea la Atena din Egipt, a fost ales să să fie membru al al Consiliului Areopag (înalta curte ateniană). Când Sfântul Pavel a propăvăduit pe dealul lui Ares (Faptele Apostolilor 17: 16-34), Dionisie a acceptat declarația sa mântuitoare și a devenit creștin. Timp de trei ani, Sfântul Dionisie a rămas tovarășul Sfântului Apostol Pavel în propagarea Cuvântului lui Dumnezeu.                             


3 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Aeropagitul

Mai târziu, Apostolul Pavel a fost ales episcop al Atenei. În anul 57, Sfântul Dionisie a fost prezent la Adormirea Maicii Domnului.


În decursul vieții Maicii Domnului, Sfântul Dionisie a călătorit de la Atena la Ierusalim pentru a o întâlni. I-a scris învățătorului său, Sfântul Pavel : "Sunt martor prin Dumnezeu că în afara lui Însuși Dumnezeu nu este nimic umplut cu atâta putere și slavă divină. Nimeni nu poate înțelege ce am văzut. Mărturisesc înaintea lui Dumnezeu că atunci  când am fost cu Ioan, ea strălucea printre Apostoli ca soarele în cer, am avut senzația inexprimabilă a unui fel de străluciri divine, și spiritul meu a putut îndura cu greu aceste semne și mesaje ale maiestății sale eterne și puterii sale cerești. Slava din ea mi-a copleșit inima și mi-a cutremurat întru totul sufletul. Dacă nu aveam în minte îndrumările Sale, aș fi putut să o confund cu Însuși Dumnezeu. Este imposibil să stai în fața marei sale sfințenii decât orice altceva am mai văzut". 


După moartea Apostolului Pavel, Sfântul Dionisie a vrut să-și continue munca și, de aceea, a mers să predice în vest, întovărășit de prezbiterul Rusticus și de Eleuterie. Ei au convertit mulți la Hristos în Roma, apoi în Germania și Spania. În Galia, în vremea unei persecuții contra creștinilor decise de autoritățile păgâne, toți trei au fost arestați și aruncați în temniță. Noaptea, Sfântul Dionisie a celebrat liturghia divină împreună cu îngeri ai Domnului. Dimineața, mucenicii au fost decapitați. Potrivit unei vechi tradiții, Sfântul Dionisie a luat în mâini capul său, a mers până la biserică, și a căzut mort acolo. O femeie pioasă, pe nume Catula, a îngropat moaștele Sfântului. 


Scrierile Sfântului Dionisie au avut o mare semnificație în biserica ortodoxă. Câteva dintre cărțile sale au supraviețuit până în prezent: "Despre ierarhia  celestă", " Despre numele lui Dumnezeu", "Despre teologia mistică". În plus, au rămas de la el zece scrisori trimise unor oameni diferiți. Cartea "Despre ierarhia celestă" vorbește despre învățătura creștină referitoare la lumea angelică, ce cuprinde nouă ranguri angelice: serafimii, heruvimii, tronurile, dominioanele, puterile, autoritățile, principalitatii, arhanghelii și îngerii. 


Scopul ierarhiei angelice stabilite divin este înălțarea către Dumnezeire prin purificare, iluminare și perfecțiune. Rangurile cele mai înalte sunt purtătoare ale luminii și vieții divine față de rangurile de mai jos. 


Cartea Sfântului Dionisie, "Despre ierarhiile ecleziastice", este o continuare a lucrării sale, "Despre ierahiile celeste". Biserica lui Hristos, asemeni rangurilor angelice în serviciul său universal, este purtătoare a luminii și vieții divine pentru rangurile de mai jos. Și, în ierarhia purtătoare de lumină spirituală nu sunt numai gazde simțitoare, angelice, fără trup, ci, de asemeni, și omenirea, creată înnoită și sfințită în biserica lui Hristos. 


În lumea pământeană, peste copiii bisericii, slava divină coboară indescriptibil, în Sfintele Taine ale bisericii, care sunt spirituale în natură, deși perceptibile simțurilor umane în formă. Puțini, chiar și printre Sfinții asceți, au fost capabili să vadă cu ochii lor pământeni viziunea înflăcărată a Sfintei Maici a lui Dumnezeu. Dar, în afară împărtășaniilor bisericii, slava mântuitoare purtătoare de lumină a lui Dumnezeu nu este aflată nici în cunoașterea divină, nici în theosis (Dumnezeire). 


Cartea "Despre numele lui Dumnezeu" expune calea cunoașterii divine prin progresia Numelor Divine. 


Cartea "Despre teologia mistică", se focalizează, de asemeni, pe învățătura despre cunoașterea divină. Teologia bisericii ortodoxe este bazată întru totul pe experiența cunoașterii divine. Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, este necesar să fii în apropierea Lui, să ajungi aproape de El într-o cât mai mare măsură, astfel încât să atingi comunicarea cu Dumnezeu și Dumnezeirea (theosis). Acest lucru este îndeplinit prin rugăciune, întrucât nu rugăciunea, prin ea însăși, ne apropie de neînțelesul Dumnezeu, cât, mai degrabă, pentru că puritatea inimii în rugăciunea autentică ne aduce mai aproape de Dumnezeu. 


Potrivit unei tradiții, Sfântul Dionisie a fost omorât în Lutetia (vechiul nume al orașului Paris, Franța) în anul 96, în timpul persecuțiilor împăratului roman Diometian (81-96). Astăzi,  mai mulți teologi cred că Sfântul nu a murit în Galia și că Sfântul Dionisie (sau Denis) din Paris este un alt Sfânt, cu același nume.


Conform unora, Sfântul Dionisie Aeropagitul a fost decapitat la Atena, multe minuni având loc la mormântul său de acolo. 


2 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian


3 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Aeropagitul 3 octombrie: Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Aeropagitul Reviewed by Diana Popescu on octombrie 02, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.