7 octombrie: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

 Sfinții Mari Mucenici Serghie (Sergius) și Vah (Bacchus) au fost înălțați în ranguri înalte în armată de împăratul român Maximian (284-305), care nu știa că sunt creștini. Oameni invidioși l-au informat pe Maximian că cei doi sfătuitori de încredere ai săi nu onorează zeii păgâni. Acest lucru era considerat o fărădelege împotriva statului.


Împăratul, vrând să se convingă el însuși de adevărul acuzației, le-a ordonat lui Serghie și Vah să ofere sacrificii idolilor, dar ei i-au răspuns că îl cinsteau numai pe Unicul Dumnezeu și că îl venereau numai pe El.                  

                                                             

7 octombrie: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Maximian a poruncit să li se ia însemnele militare celor doi creștini, constând din pandative și inele din aur, și apoi să fie îmbrăcați în straie de femei. Au fost duși prin oraș cu lanțuri de fier în jurul gâturilor, și oamenii i-au batjocorit. După aceea, împăratul i-a chemat iarăși la el și, într-o manieră prietenească, i-a sfătuit să nu fie influențați de povești creștine, ci să se întoarcă la zeii romani. Sfinții au respins cuvintele lui Maximian și au demonstrat prostia venerării zeilor păgâni. 


Împăratul a dat ordin că aceștia să fie trimiși guvernatorului din partea estică a Siriei, Antiohie, un vrăjmaș înfierbântat al creștinilor. Antiohie își recăpătase rangul cu ajutorul lui Serghie și Vah. "Părinții și binefăcătorii mei", le-a spus el, "aveți milă de voi înșivă și, totodată, de mine. Nu vreau să îmi supun binefăcătorii la torturi crude". Sfinții mucenici i-au replicat, "Pentru noi viața este Hristos și a muri pentru El este un câștig". Înfuriat, Antiohie a poruncit ca Vah să fie bătut fără milă, iar Sfântul mucenic și-a dat sufletul Domnului. Serghie a fost încălțat cu sandale de fier cu cuie în talpă și trimis în alt oraș, unde a fost decapitat cu sabia. 


6 octombrie: Sfântul Apostol Toma


7 octombrie: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah 7 octombrie: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah Reviewed by Diana Popescu on octombrie 06, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.