8 octombrie: Sfânta Cuvioasa Pelaghia

 Comemorată pe 8 octombrie, Sfânta Pelaghia a fost convertită la creștinism de Sfântul Nonnus, episcop de Edesa. Înainte de a fi botezată, Pelaghia era conducătoarea unei trupe de dans în Antiohia, Palestina, ducând o viață de frivolitate și desfrânare.


Într-o zi, îmbrăcată elegant, Pelaghia a trecut pe lângă o biserică în care Sfântul Nonnus predica. Credincioșii și-au întors fețele de la păcătoasă dar, episcopul s-a uitat drept către ea. Impresionat de frumusețea  exterioară a Pelaghiei, și întrevăzând măreția spirituală dinlăuntrul său, Sfântul s-a rugat, în chilia sa, Domnului, mult timp, pentru păcătoasă, și le-a zis altor episcopi că această prostituată îi făcea pe toți de rușine. Le-a explicat că ea avea mare grijă să-și împodobească trupul pentru a apare frumoasă în ochii bărbaților. "Noi nu gândim la împodobirea sufletelor noastre nenorocite", a spus el.    

           

8 octombrie: Sfânta Cuvioasa Pelaghia


În ziua următoare, când Sfântul Nonnus vorbea în biserică despre înfricoșătoarea Judecată de Apoi și circumstanțele acesteia, a venit acolo și Pelaghia. Învățătura aceea a avut un impact uriaș asupra sa. Cu frică de Dumnezeu, vărsând lacrimi de pocăînță, ea i-a cerut Sfântului să o boteze. Văzând căința autentică, sinceră și deplină a ei, episcopul Nonnus a botezat-o. 


Noaptea, diavolul i-a apărut Pelaghiei, îndemnând-o să revină la traiul său anterior. Sfânta s-a rugat, și-a făcut semnul crucii, și diavolul a dispărut. 


La trei zile după botezul său, Sfânta Pelaghia și-a adunat toate lucrurile de preț și le-a dat  Sfântului Nonnus. Episcopul a poruncit ca acestea să fie împărțite săracilor, astfel încât astfel de bogații câștigate prin păcat să devină o bogăție a celor drepți. După aceea, Sfânta Pelaghia a călătorit la Ierusalim, la muntele Măslinilor. Acolo, a trăit într-o chilie, deghizată drept călugărul Pelaghie, dedicându-se singurătății ascetice și ajungând la mari daruri spirituale. După moarte, a fost îngropată în chilia sa. 


7 octombrie: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah


8 octombrie: Sfânta Cuvioasa Pelaghia 8 octombrie: Sfânta Cuvioasa Pelaghia Reviewed by Diana Popescu on octombrie 07, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.