Mitul lui Amfitrion

 În mitologia grecească, Amfitrion (Amphitryon) a fost fiul regelui Alcaeus al Tiryns și nepotul lui Perseu (Perseus). Fratele lui Alcaeus, Electryon, regele din Micene, i-a cerut să conducă regatul său când s-a dus să se lupte cu tafinienii, care-i omorâseră cei opt fii.  Înainte de a pleca, Electryon i-a promis lui Amfitrion că  îi va da în căsătorie fiica lui, Alcmene.


Când Electryon s-a întors de la război, Amfitrion l-a omorât din greșeală cu un ciomag, pe când mâna niște vite. Silit să fugă, eroul s-a dus cu  Alcmene la Teba, unde regele Creon l-a iertat de vinovăția sa de ucidere. Totuși, Alcmene a refuzat să devină soția lui Amfitrion până când acesta răzbuna moartea celor opt frați ai săi. Creon a fost de acord să-l sprijine pe Amfitrion dacă îl ajută să scape de vulpea Teumessiah, o fiară trimisă de zei.        

                                                   

Mitul lui Amfitrion

După ce a înfrânt vulpea, Amfitrion a pornit cu o armată să-i înfrunte pe tafieni. Regele tafian avea un păr de aur care-i asigura nemurirea și făcea orașul său de necucerit. Dar, când fiica lui, Comaetho, l-a văzut pe Amfitrion, s-a îndrăgostit de el și a tăiat părul de aur al tatălui ei. Regele a murit imediat și orașul lui a ajuns pe mâinile lui Amfitrion, care, apoi, a ucis-o pe Comaetho, fiindcă își trădase tatăl și orașul. 


Pe când era departe, Zeus, deghizat asemeni eorului, a vizitat-o pe Alcmene, iar aceasta s-a culcat cu el și a rămas însărcinată. Amfitrion s-a întors acasă și a aflat de la profetul Tiresias că Alcmene făcuse dragoste cu Zeus și că urma să dea naștere unui mare erou. Mai târziu, Alcmene a născut doi gemeni. Unul, fiul lui Amfitrion, era muritor, iar celălat a fost Hercule, fiul lui Zeus. 


Mitul lui Agamemnon


Mitul lui Amfitrion Mitul lui Amfitrion Reviewed by Diana Popescu on octombrie 08, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.