13 noiembrie: Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului
Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, unul dintre cei Trei Ierarhi (30 ianuarie), s-a născut în Antiohia, în preajma anului 347, în familia unui comandant militar. Tatăl său, Secundus, a murit curând după nașterea fiului său. Mama lui, Anthusa, rămasă văduva la 20 de ani, nu a căutat să se recăsătorească și, mai curând, s-a dedicat creșterii fiului ei, conform pietății creștine. Tânărul a studiat cu cei mai mari filosofi și oratori. Însă, disprețuind disciplinele vane ale cunoașterii păgâne, viitorul ierarh s-a îndreptat spre studiul profund al Sfintei Scripturi și contemplării în rugăciune. Sfântul Meletie, episcopul Antiohiei (12 februarie), l-a iubit pe Ioan ca pe un fiu, l-a călăuzit în credință și, în anul 367, l-a botezat.
După trei ani, Ioan a fost numit cititor al bisericii. Când Sfântul Meletie a fost trimis în exil de împăratul Valens, în anul 372, Ioan și Teodor (apoi episcop al Mopsuestia) au studiat cu instructori experimentați ai vieții ascetice, prezbiterii Dlavian și Diodorul de Tarsus. Când mama lui Ioan a murit, el a îmbrățișat traiul monahal, pe care-l numea "adevărata filosofie". Curând, Ioan și prietenul său, Vasile, au fost considerați candidați pentru postul episcopal, și ei s-au decis să se retragă în pustiu pentru a evita asta. În vreme ce Ioan a evitat din umilință rangul episcopal, a sprijinit în secret numirea lui Vasile.
În această perioadă, Sfântul Ioan a scris lucrarea sa "Despre preoție", o mare operă a teologiei pastorale creștine. Sfântul și-a petrecut patru ani străduindu-se în sălbăticie, ducând o viață de ascet sub îndrumarea unei călăuze spirituale experimentate. Și aici, a scris trei cărți, intitulate, "Împotriva aparențelor celor atrași de viața monahală" și o colecție numită "O comparație a călugărului cu împăratul" (cunoscută și drept "Comparația puterii, averii și eminenței imperiale") cu "Adevărată viață monahală și creștină iubitoare de înțelepciune", ambele fiind marcate de o reflecție profundă asupra valorii vocației monahale.
Timp de trei ani, Sfântul a trăit într-o tăcere totală, dar a fost obligat să se întoarcă la Antiohia pentru a-și reface starea de sănătate. Sfântul Melitie, episcopul Antiohiei, l-a hirotonisit diacon în anul 381. În următorul an, ei s-au devotat lucrului de noi scrieri teologice: "În privința Providenței", "Carte în privința fecioriei", "Către o tânăra văduvă" (două discursuri) și "Contra Sfântului Vavila și împotriva lui Iulian și păgânilor".
În anul 386, Sfântul Ioan a fost hirotonisit preot de episcopul Flavian al Antiohiei. Sfântul Ioan a fost un predicator strălucit, iar vorbele sale inspirate i-au câștigat numele de "Gură de Aur" ("Chrysostom"). Sfântul a predicat 12 ani în biserică, de obicei de două ori pe săptămână dar, uneori, zilnic, cutremurând adânc inimile ascultătorilor săi.
În zelul său pastoral de a da creștinismului o mai bună înțelegere a Sfintelor Scripturi, Sfântul Ioan a apelat la hermeneutică, o interpretare și analiză a Cuvântului lui Dumnezeu. Printre lucrările sale exegetice sunt comentarii ale tuturor cărților din Sfânta Scriptură (Geneza, Psaltirea, Evangheliile lui Matei și Ioan, Epistolele Apostolului Pavel) și multe Omilii ale Sfintei Biblii, dar și instruiri despre zilele de sărbătoare, slăviri ale sfinților și omilii apologetice (împotriva anomoenilor, iudaizerilor și păgânilor). Ca preot, Sfântul Ioan a îndeplinit cu zel porunca Domnului de a avea grijă de cei nevoiași. Sub conducerea Sfântului Ioan, biserica a furnizat sprijin zilnic pentru 3.000 de fecioare și văduve, fără a include un număr de rătăcitori și bolnavi.
Sfântul Ioan și-a început comentariul despre Geneză la începutul postului mare din 388, predicând 32 de omilii într-o perioadă de 40 de zile. În timpul Sfintei săptămâni, a vorbit despre cum a fost trădat Hristos și despre Cruce. De-a lungul Săptămânii Luminoase, discursul său a fost dedicat Învierii. Exegezele sale ale Cărții Genezei au fost finalizate la finele lunii octombrie 388.
La Paștele din anul următor, Sfântul și-a debutat Omiliile despre Evanghelia lui Ion și, către sfârșitul anului 389, s-a concentrat spre Evanghelia lui Matei. În anul 391, creștinii din Antiohia au ascultat comentariile sale despre Epistolele Sfântului Apostol Pavel către Romani și Corinteni. În 395, a explicat Epistola către Galateni, Efeseni, Tit și Psalmii. În omilia sa despre Epistola către Efeseni, Sfântul Ioan a denunțat o schismă din Antiohia, "Vă spun și sunt mortal în față voastră, că a sfâșia deoparte biserica nu înseamnă nimic altceva decât să cazi în erezie. Biserica este Casa Cerescului Tată, un singur Trup și un singur Duh".
Faima Sfântului predicator a crescut și, în anul 397, după moartea arhiepiscopului Nectarie al Constantinopolului, succesor al Sfântului Grigorie Teologul, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost mutat din Antiohia și dus pe scaunul episcopal al Constantinopolului. În capitală, Sfântul arhipastor nu a fost capabil să predice la fel de des ca în Antiohia. Multe chestiuni așteptau atenția Sfântului, și el a început cu cea mai importantă, perfecționarea spirituală a preoției. El însuși era cel mai bun exemplu al acesteia. Mijloacele financiare distribuite arhiepiscopului au fost redistribuite de Sfânt spre întreținerea mai multor spitale și a două cămine pentru pelerini. El a postit strict, a mâncat foarte puțin și, de obicei, a refuzat invitații la cină din cauza stomacului său sensibil.
Zelul Sfântului în răspândirea credinței creștine s-a extins nu numai spre locuitorii Constantinopolului, ci și către Tracia. A însărcinat un episcop pentru biserica Bosfor din Crimeea. Sfântul Ioan a trimis misionari spre Fenicia, Persia și Sciția, pentru a-i converti pe păgâni la Hristos.
Păstrând unitatea bisericii, Sfântul nu a permis unui puternic comandant militar got, care voia că împăratul să-i răsplătească vitejia în bătălie, să deschidă o biserică ariană la Constantinopol. Sfântul a depus mult efort în îmbunătățirea splendorii slujbelor bisericii, a compilat o liturghie, a introds cântărea antifonală pentru veghea de toată noaptea, a scris mai multe rugăciuni și ritualuri de sfințire a bolnavilor cu ulei.
Sfântul irarh a denunțat morala desfrânată a oamenilor din capitală, în special a celor de la curtea imperială. Când împărăteasa Evdoxia a plănuit să confiște ultimele proprietăți ale unei văduve cu copii a unui demnitar dizgrațiat, Sfântul i-a luat apărarea. Aroganta împărăteasă nu s-a potolit, și a pus la cale un complot împotriva arhiepiscopului. Ura Evdochiei s-a întețit împotriva arhiepiscopului, când răufăcători i-au spus că, aparent, Sfântul se referea la ea în discursuri despre femei vanitoase. A fost, astfel, formată o curte de judecată, din ierarhi care fuseseră condamnați pe bună dreptate de Ioan Gură de Aur. Teofil al Alexandriei, episcopul Severian din Gabala, care fuseseră izgoniți din capitală din cauza unor unor păcate și alții au fost racolați în această curte.
Aceștia l-au declarat pe Sfântul Ioan descăunat și că trebuia să fie executat pentru insultele sale față de împărăteasă. Împăratul a hotărât să-l exileze în loc de a-l executa. O mulțime furioasă s-a adunat la biserică, decisă să-și apere pastorul. Sfântul Ioan s-a supus autorităților. Chiar în acea noapte, la Constantinopol, a avut loc un mare cutremur. Înspăimântată, Evdoxia i-a cerut împăratului să-l aducă înapoi pe Sfânt, și a trimis de îndată o scrisoare pastorului exilat, rugându-l să se întoarcă. Încă o dată, în biserica din capitală, Sfântul l-a lăudat pe Domnul într-o scurtă predică, "Pentru Toate Căile Sale".
Complotatorii au fugit în Alexandria. Dar, numai după două luni, o nouă denunțare a stârnit mânia ortodoxiei. În martie 404, a fost adunat un sinod nedrept, ce a decretat exilul Sfântului Ioan. După plecarea lui din Constantinopol, un incendiu a transformat în cenușă biserica Hagia Sofia și clădirea senatului. Au urmat incursiuni devastatoare ale barbarilor, iar Evdoxia a murit curând, în octombrie 404. Chiar și păgânii au considerat aceste evenimente ca pedeapsa lui Dumnezeu pentru judecata nedreaptă a Sfântului.
În Armenia, Sfântul s-a străduit întru totul să-și încurajeze copiii spirituali. În numeroase scrisori (245 fiind păstrate) către episcopi din Asia, Africa, Europa și, în particular, către prietenii săi din Constantinopol, Sfântul Ioan i-a consolat pe cei suferinzi, călăuzindu-și adepții și dându-le îndrumare. În iarna anului 406, Sfântului Ioan a fost țintuit la pat de boală, iar dușmanii săi nu au fost satisfăcuți numai de asta. Ordine din Constantinopol au dus la mutarea Sfântului Ion în localitatea îndepărtată Pitius, din Abhazia, la malul Marii Negre. Epuizat de boala sa, Sfântul și-a început călătoria finală sub escortă militară, mergând vreme de trei săptămâni prin ploaie și îngheț. Nu a ajuns niciodată la locul surghiunirii sale, căci vigoarea sa l-a părăsit la Comana.
La cripta Sfântului Vasilisc (22 mai), Sfântul Ioan a fost alinat de o viziune a mucenicului, care i-a spus, " Nu dispera, frate Ioane! Mâine vom fi împreună". După primirea Sfintelor Taine, ierarhul a adormit întru Domnul pe 14 septembrie 407. Ultimele sale cuvinte au fost, "Slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrările!"
Sfintele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur au fost transferate solemn la Constantinopol, în anul 438. Ucenicul Sfântului Ioan, Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul (4 februarie) a scris, "Casa lui David a crescut puternică, iar casa lui Saul s-a slăbit. El este victoria asupra furtunilor vieții, și a intrat în odihna cerească".
Deși a murit pe 14 septembrie, celebrarea Sfântului Ioan Gură de Aur a fost mutată pe 13 noiembrie din cauza sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit și pe 27 ianuarie și 30 ianuarie.
12 noiembrie: Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei
Niciun comentariu: