7 noiembrie: Sfinții 33 de Mucenici din Melitena

 Sfântul Mucenic Ieron, unul din cei 33 de Sfinți din Melitena, s-a născut în localitatea Tiana din marea Capadocie. Crescut de o mamă pioasă, a fost un bun și modest creștin. 


Împărații ce-și împărtășeau puterea, Dioclețian (284-305) și Maximian (284-305), au trimis un mare detașament militar condus de Lisias, pentru a eradica creștinismul din Capadocia și, de asemeni, pentru a înrola bărbați sănătoși și puternici în armata imperială. Printre cei luați cu forța în oaste a fost Ieron, care se evidenția prin marea sa forță și abilitate fizică. Ieron a refuzat, însă, să slujească împărații care-i oprimau pe creștini. Soldații su încercat să-l ia cu de-a sila și să-l aducă la Lisius, dar el a luat în mâini un mare ciomag cu care a început să-i bată. Ostașii s-au împrăștiat, rușinați că fuseseră învinși de un singur om. Apoi, Ieron s-a ascuns într-o peșteră, laolaltă cu alți 18 creștini. Lisias nu avrut să riște să-și trimită soldații acolo. 

                                                                                   

7 noiembrie: Sfinții 33 de Mucenici din Melitena

La sfatul lui Chiriac, unul dintre prietenii lui Ieron, Lisias a ridicat asediul peșterii și s-a retras cu detașamentul său. După aceea, Chiriac l-a convins pe Ieron să nu se opună autorităților. El și alți noi înrolați ostași au fost trimiși în apropierea orașului Melitena. 


Curând, Ieron a avut o viziune în somn, în care i s-a prezis mucenicia sa iminentă. Lisias le-a spus soldaților aduși la Melitena să ofere sacrificii zeilor păgâni. Ieron și alți 32 de ostași au refuzat să facă asta și și-au mărturisit deschis credința în Hristos. Apoi, persecutorul a ordonat că mucenicii să fie bătuți și să se taie de la cot brațul lui Ieron. După torturi crude, mucenicii au fost aruncați în închisoare, abia în viață, și au fost decapitați patru zile mai târziu. 


Un creștin bogat, pe nume Hrisantie, a răscumpărat corpul lipsit de viață al lui Ieron de la Lisias. Când, în cele din urmă, persecuțiile au încetat, el a construit o biserică în locul unde fuseseră executați mucenicii, și a amplasat venerabilul corp în aceasta. Trupurile tuturor celorlalți Sfinți omorâți au fost îngropate în taină de creștini. În decursul domniei împăratului Iustinian, în timpul clădirii bisericii Hagia Eirene (Sfânta Pace), Sfintele lor moaște au fost descoperite și aflate intacte. 


Ceilalți mucenici au fost: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus și Amonitus.


6 noiembrie: Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Arhiepiscopolul Constantinopolului


7 noiembrie: Sfinții 33 de Mucenici din Melitena 7 noiembrie: Sfinții 33 de Mucenici din Melitena Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 06, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.