17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel și Sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail

 Sfântul Proroc Daniel a fost al patrulea din prorocii majori. După anii 600 î.Hr., Ierusalimul a fost cucerit de babilonieni, templul construit de Solomon a fost distrus și mulți israeliți au fost duși în captivitatea babiloniană. Printre cei au fost și tineri iluștri: Daniel, Anania, Azaria și Misail. 


Regele Nabucudonosor al Babilonului a ordonat ca aceștia să fie instruiți în limba și înțelepciunea caldeeană, și îmbrăcați în haine fine. Copiii arătoși din familii principiare erau adeseori duși pentru a servi ca paji în palat. Timp de trei ani, ei au primit mâncare de la masa regelui. După asta, li s-a permis să stea în fața tronului său. Lui Daniel i s-a dat numele de Baltazar, lui Anania cel de Sedrah, lui Azaria cel de Abdenago, și lui Misail cel de Misah. Însă ei, orientați spre credința lor, au disprețuit extravaganța curții regale, refuzând să se pângărească mâncând de pe masa împăratului și bând vinul său. În schimb, au trăit numai cu vegetale și apă.      

                                        

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel și Sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail

Domnul le-a dăruit înțelepciune, iar lui Daniel darul prorocirii și interpretării viselor. Sfântul Proroc Daniel și-a păstrat credința în unicul Dumnezeu și s-a încrezut în ajutorul Său atotputernic. I-a depășit prin înțelepciunea sa pe astrologii și vrăjitorii caldeeni, și a fost făcut confident al lui Nabucudonosor.


Odată, regele a avut niște vise stranii care l-au înspăimântat (Daniel 2:1-6). El a chemat magicieini, vrăjitori și caldeeni la el pentru a-i întreba despre semnificația viselor. Când aceștia l-au întrebat ce visase, a refuzat să le spună. El a zis, " Dacă nu-mi veţi face cunoscute visul şi tâlcuirea lui, veţi fi făcuţi bucăţi şi casele voastre vor fi prefăcute într-un morman de murdării". Înțelepții babilonieni au protestat, zicând că nici un magician sau vrăjitor nu putea face așa ceva. Numai zeii puteau revela visele și înțelesul lor, au spus ei. 


Nabucudonosor a poruncit ca toți înțelepții din Babilon să fie omorâți. Daniel a cerut ca sentința regelui să nu fie îndeplinită. A pretins că-i putea spune regelui ce visase, și că acest lucru i se arătase într-o viziune. Daniel a fost adus înaintea regelui și a fost capabil să-i relateze acestuia nu numai ce visase, dar și semnificația profetică a viselor lui. După asta, regele l-a numit pe Daniel conducător al întregii provincii a Babilonului, și conducătorul oamenilor înțelepți. 


În decursul acestor vremuri, Nabucudonosor a poruncit să i se facă o statuie uriașă. S-a decretat ca atunci când oamenii auzeau sunetele trompetelor și altor instrumente muzicale, să cadă la pământ și să venereze idolul său din aur. Deoarece au refuzat să facă asta, cei trei tineri Sfinți Anania, Azaria și Misail au fost aruncați într-un cuptor în flăcări. Flăcările au ieșit din cuptor la 49 de coți, doborându-i pe caldeenii din jur, însă Sfinții tineri au pășit în mijlocul focului, oferind rugăciuni și psalmodieri Domnului (Daniel 3: 26-90). 


Îngerul Domnului a apărut în cuptor și a răcit flăcările, iar tinerii au rămas nevătămați. Văzând asta, regele le-a comandat să iasă afară și a fost convertit la adevăratul Dumnezeu. 


Sub regele Baltazar, Sfântul Daniel a interpretat o inscripție misterioasă ("Mane, Thekel, Phares", adică " numărat, cântărit şi împărţit") care apăruse pe zidul palatului în timpul unui banchet (Daniel 5:1-31), prezicând căderea regatului babilonian. Sub împăratul persan Darius, Sfântul Daniel a fost calomniat de dușmanii săi, și aruncat într-o vizuină cu ellei înfometați, dar aceștia nu l-au atins și nu l-au vătămat. Darius s-a bucurat pentru Daniel și a ordonat supușilor de pe tot pământul său să-l venereze pe Dumnezeul lui Daniel, întrucât " El este Dumnezeul cel viu şi El dăinuieşte veşnic; împărăţia Lui nu se va nimici niciodată şi stăpânirea Lui nu va avea sfârşit" (Daniel 6:26). 


Sfântul Proroc Daniel s-a îngrijorat profund pentru oamenii săi, care pe atunci primeau pedeapsa dreaptă pentru o mulțime de păcat și ofense, încălcând legile lui Dumnezeu, ce a rezultat în captivitatea babiloniană și distrugerea Ierusalimului: "Pleacă urechea, Dumnezeule, şi ascultă! Deschide ochii şi priveşte la dărâmăturile noastre şi la cetatea peste care este chemat Numele Tău! Căci nu pentru neprihănirea noastră Îţi aducem noi cererile noastre, ci pentru îndurările Tale cele mari" (Daniel 12:1-12). 


Sfântul Daniel a intermediat pentru poporul său în fața regelui Cyrus, care l-a stimat mult și a decretat libertatea pentru israeliţi. Daniel și tovarășii săi Anania, Azaria și Misail au trăit până la o vârstă înaintată, dar au murit în captivitate. Potrivit mărturiei Sfântului Chiril din Alexandria (9 iunie), Sfinții Anania, Azaria și Misail au fost decapitați din porunca împăratului persan Cambise.


Sfântul Proroc Daniel și cei trei Sfinți tineri sunt comemorați și în duminica Sfinților Strămoși și în duminica Sfinților Părinți. 


16 decembrie: Sfântul Proroc Agheu


17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel și Sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel și Sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.