Mitul despre Artemis, zeița vânătorii, nașterii, recoltei și lunii
Zeița greacă Artemis, una din cele 12 zeități care au trăit pe versanții muntelui Olimp, a fost sora geamănă a lui Apollo. Pasionată de vânătoare, tragerea cu arcul și animale sălbatice, a fost asociată cu nașterea copiilor, recolta și luna. Ca zeiță fecioară, Artemis a fost considerată gardianul castității și protectoarea fetelor și copiilor mici. De asemeni, a fost venerată și de romani, care au numit-o Diana.
Artemis și Apollo au fost copiii lui Zeus și ai titanei Leto. Când Leto a fost pe cale să nască gemenii, Hera, geloasa soție a lui Zeus, a declarat că nu le va permite să se nască pe orice pământ în care strălucea soarele. Din acest motiv, Zeus a dus-o pe Leto pe o insulă plutitoare și a făcut că un val să umbrească malul acesteia, creând un loc pentru naștere care a fost peste pământ, dar ascuns de soare.
Multe mituri despre Artemis o asociază pe zeiță cu natura sa răzbunătoare. A fost cunoscută pentru pedepsirea oamenilor care o ofensau sau o mâniau. Într-o poveste, un tânăr vânător numit Actaeon a dat peste Artemis în timp ce aceasta se îmbăia într-un râu. Deși știa bine că nu era indicat să o spioneze pe zeiță, el a fost captivat de frumusețea ei. Artemis l-a surprins privind-o și, nevrând ca acesta să se laude că o văzuse dezbrăcată, l-a transformat într-un cerb. Apoi, proprii lui copoi l-au atacat și l-au omorât.
Într-un alt mit, Artemis și Apollo au apărat onoarea mamei lor, Leto. O femeie pe nume Niobe, care avea șase fii și șase fiice, s-a lăudat că ai săi copii erau mai presus decât cei ai lui Leto. Înfuriată, Leto i-a trimis pe Artemis și Apollo să o pedepsească pe Niobe. Gemenii au tras săgeți în copiii lui Niobe, omorându-i pe toți.
În opere de artă, Artemis este adeseori înfățișată cu arcul și săgețile sale, și înconjurată de copoii săi. A apărut în multe opere literare incluzând "Iliada" lui Homer, "Metamorfozele" lui Ovidiu și o piesă de teatru a lui Euripide.
Diana, zeița vânătorii, naturii, fertilității și lunii
Niciun comentariu: