Mitul despre Cain și Abel
În tradiția evreaisca, cea creștină și cea islamică, Cain și Abel au fost fii lui Adam și ai Evei, primii străbuni ai omenirii. Cain l-a omorât pe Abel, devenind primul ucigaș din lume. Povestea lui Cain și Abel este reflectată în mitologiile multor culturi și sugerează mai multe interpretări simbolice.
Prima crimă din istoria omenirii
Potrivit cărții Genezei din Vechiul Testament, din Biblie, Cain și Abel au fost fii născuți lui Adam și a Evei după alungarea lor din Grădina din Eden. Cain, cel mai mai vârstnic, a devenit agricultor, în vreme ce Abel a ajuns să fie păstor. Ei au oferit sacrificii lui Dumnezeu. Cain a adus în acest scop o jertfă de mâncare din roadele pământului , iar Abel, din oile întâi născute ale turmei sale și din grăsimea lor. "Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui, dar spre Cain şi spre jertfa lui n-a privit cu plăcere" (Geneza 4: 4-5). Cain s-a simțit rănit și s-a mâniat. Într-o pornire de invidie, și-a ucis fratele.
Drept pedeapsă, Domnul l-a blestemat să fie pribeag și fugar pe fața pământului. Apoi, a amplasat un semn (cunoscut drept "semnul lui Cain) pe fruntea acestuia pentru a-l apăra de oricine ar fi vrut să-l omoare. Tradiția susține că fiul lui Cain, Enoh, a fondat primul oraș și că alți descendenți ai lui Cain au învățat muzica și prelucrarea metalelor. Cain poate fi o reprezentare mitologică a oamenilor din Orientul Apropiat numiți "keniți", care practicau metalurgia și muzica și care se poate să fi purtat tatuaje (apropo de semnul lui Cain).
Creștinii medievali credeau despre Cain că avea o barbă gălbuie, așa că artiști și dramaturgi au folosit galbenul pentru a identifica ucigași și trădători. Deoarece creștinii îl vedeau uneori pe Cain ca înaintaș și al evreilor care-l omorâseră pe Iisus, culoarea galbenă a devenit corelată cu antisemitismul. Abel, o victimă inocentă și dumnezeiască a fost frecvent comparat cu Iisus.
Interpretări simbolice
Conflictele dintre frați abundă în mitologia lumii, reflectând viziunea conform căreia conflictul dintre zei și rău era o parte de inevitat a vieții umane. În mitologia persană, frații rivali sunt zeii Ahriman și Ahura Mazda. Tradiția islamică în numește Kabil (Cain) și Habil (Abel).
O interpretare a poveștii lui Cain și Abel este că denotă tensiunea foarte veche dintre valorile și modurile de viață ale ciobanilor rătăcitori, reprezentați de Abel, și fermierii legați de pământurile lor, reprezentați de Cain.
Alte puncte de vedere sugerează că povestea are drept temă moartea inocenței sau că ilustrează nevoia de autocontrol și marele cost generat de competiție și invidie.

Niciun comentariu: