Totul despre ceaiul verde (I)
Ceaiul verde |
Ceaiul verde are efecte benefice asupra intregului organism, fiindu-i recunoscuta, in mod stiintific , influenta benefica asupra unor boli precum cancerul, artritele reumatice, afectiunile cardiovascular , infectiile. Reduce nivelul colesterolului si amelioreaza sistemul imunitar al corpului.
CEAIUL VERDE CHINEZESC
Ceaiurile din provincia Zhejiang
- Ceaiul Longjing
Locatia cea mai cunoscuta pentru acest ceai verde chinezesc este Hangzhou, nume care in limba chineza inseamna "fantana dragonului". Falsificarea acestui ceai este o practica comuna, multe din varietatile gasite pe piata provenind, de fapt, din provincia Sichuan.
- Ceaiul Hui Ming
Numit dupa un templu din Hangzhou, in jurul caruia a fost plantat, potrivit legendei, in urma cu 1000 de ani ,de catre o familie care fugise din calea foametei. Are un parfum floral, relaxant.
- Ceaiul Long Ding
Un ceai din regiunea Kaihu , numit "muntele dragonului" .Are un gust dulce si floral, cu o usoara aroma de nuca, avand un efect de relaxare / calmare.
- Ceaiul Hua Ding
Ceai din provincia Tiantai, al carui nume provine din cel al unui varf din muntii Tiantai. Transmite o mireasma florala si dulce.
- Qing Ding
Un ceai din regiunea Tian Mu, poreclit "cel mai verde / cel mai bun din ceaiurile verzi". Recoltat in cantitati mici, timp de doua saptamani in fiecare an, are o aroma dulce, cu iz de nuca, fiind potrivit pentru infuzii multiple.
- Zhucha
Numit si "praf de pusca " (datorita faptului ca frunzele sunt roluite, semanand cu gloantele), un ceai popular din Zhejiang, a carui cultivare este raspandita, in prezent, in toata China. In amestec cu menta, este obtinut ceaiul marocan de menta.
Ceaiurile din provincia Jiangsu
- Bi Luo Chun
Un vestit ceai chinezesc,din Dong Ting, cunoscut si sub numele de "primavara melcului verde". Este clasificat ca fiind pe locul doi, din punct de vedere al calitatii, dupa "fantana dragonului" .Are o aroma de fructe, in care se amesteca gustul de piersici, prune si portocale. Cu cat frunzele folosite la preparare sunt mai mari, cu atat mai mult este apreciat calitativ.
- Floarea ploii
Ceai provenit din Nanjing. Are o aparenta ferma, uniforma de verde, fiind preparat din frunze fragede, culese primavara.
- Shui Xi Cui Bo
Ceai folosit in multe diete pentru slabit.
Ceaiuri din provincia Hubei
- Yu Lu
Numit si "roua jadului", preparat in stilul japonez, folosindu-se integral metoda de tratare cu aburi. Are un aspect transparent si o aroma puternica florala, conferind un efect odihnitor.
Ceaiuri din provincia Henan
- Xin Yang Mao Jian
Un ceai vestit chinezesc, avand si numele de "varful verde". Frunzele sunt culese din arbori din zonele inalte ale muntilor din Xin Yang. Culoarea verde a ceaiului este imbogatita cu o nuanta de galben deschis; gustul floral este urmat de o senzatie improspatoare.
Ceaiuri din provincia Jiangxi
- Chun Mee
Supranumit "sprancenele adorate". Cu un usor gust astringent, este foarte eficace in curatarea gurii, avand totodata o actiune calmanta asupra organismului. Are o aroma dulce cu iz de prune.
- Gou Gu Nao
Inseamna, literal, in chineza, "cap de caine", nume luat dupa varful unui munte pe care sunt recoltate frunzele . Premiat in China in nenumarate randuri.
-Yun Wu
Poreclit "norul si ceata". Frunzele sunt culese de pe varful muntelui Lu; are un aspect transparent si o usoara aroma de fructe, fiind folosit adesea pentru infuzii.
Provincia Anhui
- Da FangCeai cultivat in muntii Huangshan, supranumit "marele patrat". Numele acestui ceai provine de la cel care l-a creat, un calugar buddhist care a trait la poalele muntelui Lao Zhu Feng, in vremea dinastiei Song. Un ceai tare, a carui aroma aduce cu cea a castanelor chinezesti.
- Huangshan Maofeng
Ceai din muntii Huang. Conform unei zicale chinezest , "muntii vestiti dau nastere ceaiurilor vestite"; acest tip de ceai a ajuns celebru dincolo de hotarele Chinei. Un ceai tare, foarte reconfortant, a carui aroma aminteste de parfumul orhideelor abia inflorite.
- Lu'An Guapian
Sau "samanta pepenului". Are un gust floral, fin, asemanator ceaiului Guan Yin.
- Hou Kui
Supranumit "ceaiul maimutei". Originar din satul Hou Keng, are o aroma de nuca si flori.
- Tun Lu
Ceai din regiunea Tunxi. Ceai cu aroma florala, asemanator cu "Hou Kui".
- Huo Qing
Ceai din zona Jing, poreclit "verdele de foc". Conform unei legende, a fost mai intai cules din arborele de ceai "Jin Yin " (aur si argint). Aroma initiala vaga de fum lasa loc apoi un parfum dulce, floral fabulos.
- HysonUn ceai de calitate medie, recoltat timpuriu. "Hyson" inseamna "primavara imbelsugata in flori". Are un gust delicat si inviorator.
CEAIUL VERDE JAPONEZ
Ceaiul verde japonez "ryokucha" este atat de raspandit in tara soarelui rasare, incat este numit pur si simplu ceai, sau ceai japonez, "nihoncha". Cele mai bune ceaiuri japoneze se spune ca sunt cele din regiunea Yame, apartinand prefecturii Fukuoka, si cele din regiunea Uji, aparttinand de prefectura Kyoto, Shizuoka.
- Bancha
Tipul de ceai verde cel mai comun in Japonia. Un "sencha", cules la cea de-a doua sau a treia recolta, intre vara si toamna, nu este preparat din frunze intregi, ci din crengutele plantei. Are un miros puternic, organic, asemanator celui al stufului. Este cules mai tarziu decat sencha si este considerat a avea o calitate inferioara. Este un ceai ieftin, potrivit consumului de fiecare zi al chinezilor.
- Genmaicha
O subcategorie a ceaiului "bancha", frunzele fiind combinate cu orez maro prajit. Este numit si "ceai popcorn' pentru ca, in decursul prajirii, boabele de orez pocnesc asemenea porumbului pentru floricele. Genmaicha are o aroma herbala proaspata, timpul de fierbere recomandat fiind de 1-2 minute .Adesea , este combinat cu "matcha", pentru a-i ameliora coloratia.
- Sencha
La acest ceai frunzele se oparesc cu abur, in prealabil, timp de 15-45 de secunde, pentru a impiedica oxidarea, dupa care sunt roluite, formate, uscate si arse. Sencha are , de obicei, o aroma de plante de mare. Timpul de fierbere este de aproximativ un minut. Sencha se poate bea atat fierbinte cat si rece.
- Gyokuro sau "roua jadului"
O varietate foarte scumpa de sencha, cu o culoare verde pal. Frunzele sunt protejate de soare timp de doua saptamani inainte de a fi culese. Acest lucru determina cresterea procentului de teanina si cofeina, reducandu-se, totodata, gustul amarui. Gyokuro trebuie tinut timp de 90 de secunde in apa incalzita pana la 122-140 grade Celsius.
- Hōjicha
Ceai verde prajit cu carbuni. Are un parfum de nuca si de floare "Prosopis".
- Kabusecha
Ceai inabusit de tip "sencha", dar mult mai delicat decat acesta. Inainte de recoltare este tinut sub umbra, dar nu atat de mult precum "gyokuro".
- Kamairicha
Ceai verde prajit in vase, care nu trece prin tratamentul obisnuit japonez de tratare cu abur, neavand gustul amarui caracteristic ceaiurilor japoneze.
- Kukicha
Ceai verde produs din tulpini avand un mugur (boboc) si trei frunze.
- Karigane
Ceai preparat din tulpini de sencha si gyokuro.
- Matcha
Ceai cu granule foarte fine, cultivat asemanator cu "gyokuro". Folosit mai ales in ceremonia japoneza a ceaiului, dar si ca ingredient de inghetata sau dulciuri.
- Mecha
Preparat din muguri de frunze si varfuri ale frunzelor din prima recolta, ceai verde care, calitativ, se situeaza intre Gyokuro si Sencha. Aroma poate fi descrisa ca astringenta, cu un gust usor amarui dupa degustare. Mecha este foarte popular in restaurantele "sushi", intrucat calitatea lui astringenta determina curatarea eficienta a cerului gurii.
- Tamaryokucha
Un ceai cu un gust acid, asemanator celui al bacelor, cu o aroma profunda de citrice si cu un gust remanent de migdale si citrice.
Surse :
http://www.teacuppa.com...http://www.supernatea.com...http://www.teaspring.com...Wikipedia
Totul despre ceaiul verde (I)
Reviewed by Diana Popescu
on
februarie 02, 2009
Rating:
Am inceput sa beau ceai verde de cativa ani… ma ajuta in detoxifiere si am dat jos si cateva kilograme… am scris si pe blog despre beneficiile lui https://dietapentrutine.wordpress.com/2016/04/19/slabeste-cu-ajutorul-ceaiului-verde-mate/
RăspundețiȘtergere