Legenda narcisei
Geneza narcisei apare intr-unul din celebrele mituri ale Greciei antice. Conform legendei, nimfa Echo se indragostise de Narcis, un tanar caruia zeii ii daruisera o extraordinara frumusete si o tinerete eterna, cu conditia de a nu isi privi chipul oglindit.
Obsedat de el insusi, Narcis a respins afectiunea nimfei care, framantata de pasiunea-i ferventa, si-a pierdut intruparea, ramanand din ea doar vocea. Din cauza acestei triste povesti de dragoste, narcisa a devenit un simbol al iubirii neimpartasite.
Nemesis, zeita razbunarii, l-a indrumat pe Narcis catre un stralucitor lac de munte in care el si-a oglindit fata. Indragostit de propria lui reflectie din apa, a incercat in repetate randuri sa o atinga, insa undele tulburate faceau sa ii dispara imaginea, asa ca, in cele din urma, a ramas pe malul lacului, privindu-si cu nesat si tristete propria lui fata. Pentru a nu muri de foame admirandu-si neincetat imaginea reflectata, zeii l-au transformat intr-o floare parfumata care infloreste in munti la sosirea primaverii, o floare numita narcisa.
In acest fel, narcisa simbolizeaza nu numai dragostea neimpartasita, ci si vanitatea si excesiva iubire fata de sine. Se mai spune ca in centrul florii de narcisa sunt continute lacrimile lui Narcis.
Numele narcisei provine din cuvantul grec "narke," insemnand somn adanc, amorteala sau paralizie. "Narke" este, de asemenea, radacina cuvantului "narcotic."
Acest nume se refera probabil la un alcaloid paralizant continut in bulbii florii de narcisa. Soldatii romani purtau asupra lor cativa bulbi de narcisa, pentru a-i inghiti in cazul in care erau raniti mortal, scapand astfel de durerile agoniei.
In Egiptul antic, cu ocazia funeraliilor, erau agatate de pereti coroane impletite din flori de narcise.
Arabii utilizau narcisele in parfumerie, dar si ca un remediu impotriva caderii parului.
In India, uleiul din narcise, asemeni uleilor parfumate din santal, iasomie si trandafir, este aplicat pe corp inaintea ritualului de rugaciune.
In Franta, narcisa era utilizata in tratarea epilepsiei si starilor isterice, dar si la prepararea unor produse cosmetice precum pudre, sapunuri si ruj de buze.
In China, narcisa este asociata cu norocul si castigul, fiind un simbol al trezirii la viata si al sperantei.
Narcisele galbene sunt florile zodiei Gemenilor, in timp ce narcisele albe sunt specifice celor din zodia Pestilor.
Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :
Legendele florii de liliac
Legendele lalelei
Legenda garoafei
Legenda narcisei
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 14, 2009
Rating:
foarte dragute explicatiile, bravo tie
RăspundețiȘtergereasceasta legenda este foarte siropoasa!!! dar , eu am cerut legenda narcisei nu legenda narcisei mov!!!bravo voua pt. succesul pe care il aveti!!! tineti-o tot asa!! va pupa , Carla Udrea!! nr meu de tel daca mai scrieti ceva pe acest site: 0748666931 - Carla Udrea
RăspundețiȘtergerefrumos...............
RăspundețiȘtergere