Legendele lacramioarei
Calugarii i-au dat lacramioarei un nume cu o conotatie religioasa , "lilium convallium" ( in prezent , convallaria majalis) , insemnand "crinul din vale" , denumire preluata din Cantecul lui Solomon , in care apare versetul "Eu sunt trandafirul lui Sharon si crinul din vale".
Numele stiintific latin al lacramioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.
O denumire populara a lacramioarei in Europa occidentala este "lacrimile Fecioarei Maria" , intrucat legenda spune ca aceasta floare a rasarit din lacrimile varsate de catre mama indurerata langa crucea pe care a fost rastignit Isus.
In vechime , baietii si fetele culegeau buchete de lacramioare pentru ca exista credinta ca aceste flori au darul de a aduce noroc in dragoste.
In Anglia , numele florii , "May Lily" (crinul de mai" ) , a fost conferit cu referire la luna in care infloreste aceasta.
Intr-o alta legenda se spune ca privighetorile nu incep sa cante pana cand parfumul lacramioarelor nu umplu aerul de mireasma lor persistenta.
In vechile carti de astrologie , lacramioara sta sub semnul lui Mercur ; zeita Maia , fiica lui Mercur , fiind mama lui Mercur sau Hermes.
Incepand cu Evul Mediu , lacramioarele au inceput sa faca parte din buchetul traditional al mireselor , simbolizand modestia si puritatea.
Intr-o legenda franceza , viteazul si bravul luptator Sfantul Leonard , un prieten apropiat al regelui Clovis , isi dorea sa isi petreaca restul vietii incercand sa comunice cu Dumnezeu , astfel ca s-a retras ca pustnic intr-o padure . In acel loc de recluziune , Sfantul Leonard a trebuit sa dea o lupta sangeroasa cu un balaur care incerca sa il tenteze sa renunte la viata de hermit.Pamantul padurii a fost napadit de plante otravitoare in locurile in care balaurul isi varsase sangele , dar si de lacramioare , in zonele in care se scursese sangele din ranile Sfantului . Aceste paduri din Franta , in care apar an de an lacramioarele , sunt cunoscute sub numele de padurile Sfantului Leonard.
Tulpina , florile si bobocii lacramioarelor sunt extrem de otravitoare , un extract din aceasta planta , digitalis glycosides , fiind folosit , pe de alta parte , de secole in tratamentul bolilor de inima.
Lacramioara , o floare cu proprietati contradictorii ( otrava , dar si planta de leac) , este un un simbol al alegerii corecte , al optiunilor diferite pe care le ofera viata , a dragostei si mortii , sau a iubirii si urii.
Lacramioara trimisa cuiva transmite mesajul ca ii doresti noroc in dragoste sau ca vrei sa faci o alegere corecta.
Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :
Legenda magnoliei
Legendele anemonei
Legenda narcisei
Legendele lacramioarei
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 26, 2009
Rating:
super...
RăspundețiȘtergeretare!!!!!!!!! frate!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergere