Legenda narcisei galbene
Narcisa galbenă este un simbol al renașterii, al unui nou început adus de către primăvară. Datorită acestui fapt, este asociată adesea cu sărbătoarea și slujbele religioase de Paște. Această floare apare de obicei în martie, luna în care echinoxul de primăvară anunță debutul noului anotimp. Narcisa galbenă este legată de Postul Paștelui, cele 40 de zile de pregătire sufletească și trupească pentru întâmpinarea Nașterii Domnului.
Ca floare a primăverii care înflorește atunci când soarele își intensifica strălucirea, narcisa galbenă exprimă fericirea cuiva care este alături de persoană iubită, fiind un simbol al dragostei, afecțiunii și considerației.
O femeie care dăruiește o narcisă galbenă unui bărbat îi semnalează acestuia că i-a remarcat aspectul cavaleresc .
Conform unei superstiții, narcisele galbene aduc noroc cu condiția de a nu fi călcate în picioare. Totodată, dăruirea sau aducerea într-o casă a unei singure astfel de flori aduce ghinion sau nenoroc.
Legendele lalelei
Legendele florii iris
Legenda narcisei
În Grecia, narcisele galbene sunt numite "micile picături de lacrimi."
Conform lui Homer, sufletele celor morți rătăceau pe pajiști acoperite cu narcise galbene, grecii asociind astfel această floare cu moartea. Într-o străveche legendă grecească, se spune că pe una din aceste pajiști, Hades a capturat-o pe Persephone, după ce aceasta se îndepărtase de tovarășele ei, pentru a culege câteva flori de narcisă galbenă. Persephone purta în tărâmul morților o cununa cu flori, simbolizand "floarea unică," viață care revine în fiecare primăvară.
Însa, în Europa medievală, exista superstiția conform căreia dacă o floare de narcisa galbenă se apleca atunci când cineva o privea, acest fapt era o prevestire a morții.
În Anglia, narcisele galbene sunt supranumite "Crinii din Postul Paștelui." Tot aici, există o legendă conform căreia narcisa galbenă a răsărit pentru întâia oară în noaptea celei din urmă cine sfinte, în grădina Ghetsimani, pentru a-I aduce alinare lui Iisus în orele sale de îndurerare și suferință.
Se spune că narcisele galbene au fost aduse în Britania de către romani, care credeau în mod eronat că seva acestor flori ar vindecă rănile. De fapt, floarea de narcisă galbenă conține mici cristale ascuțite care țin departe animalele care ar încerca să o mănânce, cristale care pot irita pielea.
În folclorul englezesc, se spune că nu trebuie aduse narcise galbene acasă atunci când cloștile stau pe ouă, pentru că acestea ar putea înceta clocitul sau puii nu vor ieși din ouă. Într-o altă variantă a acestei superstiții, se zice că numărul de pui ieșiți din găoace va coincide cu numărul de narcise galbene din primul buchet adus în casă în noul an.
În Marea Britanie, prințul Charles primește anual drept rentă o narcisă galbenă din partea locuitorilor insulelor Scilly. În acord cu o legendă britanică, atunci când un înger protector observă o faptă bună, fie o rugăciune, un act de bunătate sau unul de sacrificiu, el culege o stea de pe cer și o trimite pe Pământ, unde înflorește sub forma unei narcise galbene.
Druizii aveau ca însemn narcisa galbenă, ea reprezentând totodată un simbol al purității.
În Țara Galilor, potrivit unei legende, narcisa galbenă înflorește în prima zi a lunii martie. Această zi este sărbătorită în cinstea ocrotitorului ținutului Wales, Sfântul David, care a adus creștinismul în vestul regiunii și a trăit aici în mijlocul naturii. Tot în Țara Galilor, se spune că cel care găsește cea dintâi narcisă galbenă a primăverii va primi în următoarele 12 luni mai mult aur decât argint. În tradiția acestui ținut se menționează că înflorirea narciselor galbene și nașterea mieilor sunt semnele consacrate ale sosirii primăverii.
În tradiția chinezească, se spune că o narcisă galbenă forțată să înflorească în timpul celebrării anului nou aduce noroc în următoarele 12 luni ale anului.
Arabii foloseaua narcisa galbenă ca afrodisiac, dar și că un tratament împotriva chelirii.
În Germania, aceste flori sunt cunoscute sub numele de "Osterglocken," adică "clopoțeii Paștelui."
Narcisa galbenă este simbolul unei noi vieți și a speranței de vindecare al Societății Americane pentru Cancer.
Legenda narcisei galbene
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 12, 2009
Rating:
Misto..in special partea cu aia cu Homer si Wales..in rest foarte bine ..bv
RăspundețiȘtergerefain ..informatii utile ^_^
RăspundețiȘtergeresuper legenda acestei minunate flori ,fiica mea are maine la gradi la serbare rolul de narcisa galbena .
RăspundețiȘtergere