Legendele panselutei
Numele panselutei , provenit din cuvantul francez "pensee" (gand) , insemna in limbajul floral victorian "gand romantic".
Panseluta era unul din ingredintele principale ale unei potiuni de dragoste celtice.Folosita si in scopuri medicinale , se credea ca aceasta floare are , datorita formei de inima ale petalelor ei , puterea de a lecui o inima franta din cauza iubirii.
Potrivit unei legende germane , panseluta era inzestrata pe vremuri cu un parfum minunat, extrem de puternic.Oamenii care veneau din tinuturi indepartate doar pentru a o mirosi au calcat in picioare iarba din preajma panselutelor.Floarea s-a rugat atunci Domnului , cerandu-i ajutor pentru vitele aflate in pericol de a ramane fara hrana.Dumnezeu a ascultat ruga si a facut un compromis : i-a luat panselutei parfumul ademenitor (pentru a proteja animalele care aveau nevoie de iarba) , dar a inzestrat-o cu o mare frumusete .
Intr-o alta legenda , se spune ca panseluta era initial alba , dar a devenit de un violet stralucitor atunci cand a fost strapunsa de o sageata a lui Cupidon.
In Scandinavia , Germania si Scotia , panseluta era numita "floarea mamei vitrege".Copiii ascultau povestile despre egoistele mame vitrege ale unui narator care rupea pe rand cate o parte a florii , corespunzatoare aspectului povestit.
Panseluta este asociata cu Sfantul Valentin , fiind una din florile preferate de indragostiti pentru a le darui persoanei iubite.Conform unei traditii magice , panselutele nu trebuie sa fie culese atunci cand sunt acoperite de roua , pentru ca acest lucru ar putea provoca moartea celui iubit , lacrimile varsate pentru acesta pana la urmatoarea luna plina fiind tot atat de multe precum picaturile de roua de pe floare.
Conform unei alte superstitii , se spune ca , daca privesti cu atentie , poti deslusi fata iubitului/iubitei intr-o floare de panseluta.
In Anglia , panseluta avea numeroase denumiri asociate mai ales cu dragostea : "heartsease" (alinarea / usurinta inimii) , "herb trinity" (trinitatea florala) , "call-me-to-you" (cheama-ma la tine) , "three-faces-in -one-hood" (trei fete intr-o singura gluga) , "cuddle-me" (alinta-ma / imbratiseaza-ma), "love-in-idleness " (dragoste in lenevie).
Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :
Legenda florii de mac
Legendele anemonei
Legenda narcisei
Legendele panselutei
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 19, 2009
Rating:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu