Boala iti face cu ochiul...din oglinda

Caracteristicile corpului ne predispun la anumite boli

Oglinzile ne pot marturisi o multime de lucruri despre noi insine : daca mica petrecere de aseara ne-a lasat urme pe fata , daca am reusit in cele din urma sa imblanzim smocul de par rebel de pe crestet , sau daca aratam cu adevarat sexy in noua pereche de blugi.Oglinzile ne pot dezvalui, insa, si ceea ce se petrece inlauntrul corpului nostru , in spatele aparentelor adeseori inselatoare.

Oamenii de stiinta opineaza ca anumite trasaturi ale infatisarii noastre exterioare ne pot da indicii asupra starii noastre de sanatate.Spre exemplu, saptamana trecuta , un grup de cercetatori americani si germani ( de la Universitatea de medicina din New York) au publicat un studiu in care se arata ca barbatii inalti ( peste 1,9 metri) au cu 40% mai mari "sanse" sa fie afectati de o forma agresiva de cancer de prostata , fata de cei cu o inaltime medie ( 1,7 metri) .Aceasta constatare nu a facut decat sa confirme un lucru deja cunoscut ; un raport publicat anul trecut in "Cancer Epidemiology , Biomarkers & Prevention("Epidemiologia cancerului , semnale biologice si prevenire") , releva faptul ca riscul de cancer al barbatilor creste cu 6% pentru fiecare 10 centimetri peste inaltimea medie si ca picioarele mai lungi favorizeaza cresterea procentului de imbolnavire de la 12 la 23 %.

Aceasta descoperire ne poate face sa meditam mai indelung asupra infatisarii noastre fizice.Simplele (si "purele") noastre caracteristici fizice pot fi legate de starea noastra de sanatate ? Potrivit studiilor stiintifice , se para ca da.Iata alte cateva exemple in care putem aprecia felul in care corpul nostru scoate la iveala secrete ale sanatatii noastre viitoare...

Daca esti inalt , te pandeste cancerul

Nu numai barbatii inalti sunt supusi riscurilor imbolnavirii.Conform unui studiu olandez , femeile cu o inaltime de 1,75 metri sau mai inalte sunt mai susceptibile in a dezvolta cancer la san.Desi nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen , se pare ca el ar legatura cu producerea unui hormon , "factorul 1 de crestere similar insulinei".

Parul roscat = dureri de dinti

Un studiu de luna trecuta , publicat in "Journal of the American Dental Association" ( "Jurnalul asociatiei stomatologice americane ) arata ca roscatii (si roscatele) sunt purtatori a unei mutatii genetice care afecteaza capacitatea creierului de a impiedica durerea prin medicamente de tipul novocainei.Oamenii de stiinta nu isi pot explica ce se petrece in corpurile oamenilor care poseda aceasta variatie genetica a "receptorului melanocortin-1" dar , conducatorul studiului , dr. Catherine Binkley , spera ca luarea unei mostre de sange le va putea permite doctorilor sa aprecieze ce pacienti poseda aceasta caracteristica , caz in care se poate recurge la o anesteziere mult mai puternica.

Brunetii si negrii = dependenta de fumat , eventual cancer

Oamenii cu o piele mai inchisa la culoare sunt mai predispusi sa ajunga dependenti de nicotina , fapt ce le poate provoca boli specifice fumatorilor.Aceasta este concluzia unui studiu publicat in "Pharmacology, Biochemistry and Behavior" ("Farmacologie , biochimie si comportament").Cercetari anterioare stabilisera ca nicotina se leaga de melanina , un tesut care determina pigmentatia pielii.Pornind de la acest lucru, cercetatorii de la Universitatea de stat din Pennsylvania au descoperit ca atunci cand nicotina adera la o mare concentratie de melanina , ea se metabolizeaza mai greu , pe parcursul unei intregi zile , in loc de a o face in circa doua ore.

"Oamenii cu pielea inchisa la culoare fumeaza mai putine tigari decat cei cu pielea deschisa pentru ca acestea ii satisfac pe un termen mai indelungat" , a declarat cercetatorul Gary King. "Credem ca anumiti carcinogeni adera si raman , de asemenea, un timp mai mare in corp.Aceasta ar putea exlica de ce afroamericanii contracteaza intr-un procent mai mare tipurile de cancer asociate cu fumatul" , a adaugat acesta.

Barbatii cu fete asimetrice , mai vulnerabili la dementa

Un articol aparut in publicatia " Evolution and Human Behavior' ( "Evolutia si comportamentul uman") a relevat ca barbatii cu fete asimetrice au tendinta de a fi afectati de dementa intr-o mai mare masura decat cei cu fete simetrice.
Prin folosirea a 216 fotografii de barbati si femei intre 79 si 83 de ani , cercetatorii au evaluat 15 puncte faciale , inclusiv colturile ochilor si ale gurii , ca si partile laterale ale nasului si barbiei."Simetria faciala , asemeni simetriei corpului , este un indicator al stabilitatii dezvoltarii" , a declarat Lars Penke , autorul studiului."Daca una din parti creste mai mica decat cealalta , aceasta inseamna ca ceva nu a mers bine , ca dezvoltarea a fost intrerupta prin , de exemplu, expunerea la agenti patogeni, toxine sau radiatii , sau prin malnutritie si mutatii genetice."

Numai barbatii ( nu si femeile) au aratat o conexiune intre lipsa simetriei si senilitate.De ce exista aceasta diferenta intre sexe ? Poate ca , sugereaza Penke , deoarece femeile traiesc , in general , mai mult si au grija mai bine de corpurile lor .

Deget inelar lung = bun la pat , dar cu osteoartrita

Iata un nou fel de a "citi" in palma ... Daca degetul tau inelar este mai lung decat cel aratator , esti de doua ori mai mult predispus sa fii afectat de osteoartrita.Cel putin , asa afirma cercetatorii britanici.In trecut , raportul dintre lungimea degetului inelar si cel aratator era asociat cu lucruri mai bune : o mai mare productie de sperma , capacitati atletice , potenta.Insa, intr-un nou articol din "Arthritis and Rheumatism" ("Artita si reumatismul") , este descrisa pentru intaia oara o conexiune intre raportul lungimii degetelor si afectiunile genunchiului.
Cercetatorii au facut radiografii ale genunchilor , soldurilor, si mainilor a peste 3.000 de oameni , cei mai multi dintre ei avand probleme cu articulatiile situate sub talie.Rezultatele studiului au aratat ca cei care aveau degetul aratator mai mic decat cel inelar erau supusi unui grad mai mare de risc al osteoartitei.Acest lucru este valabil in special pentru femei, la care , in general , al doilea deget este egal ca lungime cu cel de-al patrulea.De ce are loc acest fenomen ? Din nou, mister ! Astfel de studii isi propun sa descopere trasaturi comune sau semnificative ale oamenilor afectati de o anumita boala . dar nu pot aduce o explicare asupra modului in care aceste trasaturi influenteaza starea de sanatate.


Sursa : blog.newsweek
Boala iti face cu ochiul...din oglinda Boala iti face cu ochiul...din oglinda Reviewed by Diana Popescu on august 26, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.