Ziua Recunoștinței: origine și tradiție
Sărbătoare tradițională în Statele Unite ale Americii, Ziua Recunoștinței /Thanksgiving Day a fost menționată pentru întâia oară în perioada colonială timpurie din Noua Anglie/New England.
Originea acestui festival este legată de sărbătorirea recoltei de peste an, răspândite în întreaga lume.
În anul 1621, după culegerea primelor roade ale toamnei din Plymouth, guvernatorul William Bradford a instituit o zi dedicată recunoștinței și rugăciunii, celebrată atât de coloniști cât și de indienii nativi americani.
Pelerinii de la Plymouth Rock/Stânca din Plymouth s-au dedicat sărbătoririi Recunoștinței timp de trei zile , alături de membrii tribului Wampanoag, pentru a învăța modul de supraviețuire din zonele virgine în Noua Lume.
Șansa noilor veniți a constat în faptul că tradiția indienilor Wampanoag includea ca orice vizitator să fie tratat precum un membru al familiei, fiind ospătat cu toate bucatele disponibile ale tribului.
Un fapt istoric incontestabil este că unul din indienii Wampanoag, numit Tisquantum sau Squanto, a devenit unul din prietenii apropiați ai exploratorului britanic John Weymouth.
Dupa acest prim festival din Plymouth, tradiția Zilei Recunoștinței s-a răspândit pe cuprinsul tuturor coloniilor americane.În anul 1789, George Washington, primul președinte al Statelor Unite, a proclamat data de 26 noiembrie ca Ziua Recunoștinței .
Însă, în 1863, alt președinte american, Abraham Lincoln, a emis o proclamație prin care îi chema pe "toți oamenii din America" să se unească "într-o singură inima și o unică voce", în respectarea Zilei Recunostinței, stabilind, de data aceasta, data acestei sărbători ca fiind ultima zi de joi din luna noiembrie. Președintele i-a îndemnat pe toți americanii să se roage în biserici și acasă pentru " a-l implora pe Dumnezeu să vindece rănile națiunii și să o aducă în pragul unei împlinite bucurii a păcii, armoniei, liniștii și unirii". Totodată , Lincoln le-a cerut tuturor să își exprime sinceră recunostință față de "binecuvântarea câmpurilor rodnice și a sănătoaselor ceruri".
Puțini dintre voi știu însă, că prima menționare a sărbătoririi Zilei Recunoștinței în America de Nord datează din anul 1576, când exploratorul britanic Martin Frobisher a încercat să întemeieze o așezare englezească pe insula Baffin, după ce eșuase în încercarea de a descoperi o cale nordică de acces către Orient.
Citește și Crăciunul în America- tradiții și obiceiuri
Ghidul bunelor maniere ale turistului în New York
Citește și Crăciunul în America- tradiții și obiceiuri
Ghidul bunelor maniere ale turistului în New York
În Canada , Ziua Recunoștinței a fost decretată ca sărbătoare națională în 1957, ea având loc în a doua zi de luni din luna octombrie.
Tradiția fripturii de curcan specifică Zilei Recunoștinței a fost inițiată de către Benjamin Franklin, care voia să transforme această pasăre într-un simbol al Statelor Unite, datorită agilității, precauției și impresie ei de regalitate.
În pofida acestei încercări, pasărea simbol a SUA a devenit vulturul pleșuv, dar nu și în bucătării!
Cu ocazia acestei sărbători, în majoritatea familiilor americane, există obiceiul de a se rosti o rugăciune înaintea mesei festive. De asemenea, în unele cămine, fiecare mebru al familiei menționează un lucru sau o faptă pentru care se simte recunoscător.
Ziua Recunoștinței reprezintă un prilej de reunire a familiilor americane și de rememorare a legăturilor specifice ale acestora.
La Mulți ani, tuturor!
Ziua Recunoștinței: origine și tradiție
Reviewed by Diana Popescu
on
noiembrie 25, 2009
Rating:
Niciun comentariu: