Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii

Anul nou chinezesc , supranumit si “Festivalul primaverii” , un eveniment al fericirii si impartasirii bucuriei , sarbatorit pe parcursul a 15 zile , este stabilit in functie de calendarul noului an chinezesc (un calendar lunar , spre deosebire de cel solar ocidental) , fiind uneori numit “Anul nou lunar”.

In 2010 , anul nou chinezesc incepe de data de 14 februarie .
In urmatorii ani , noul an chinezesc este celebrat dupa cum urmeaza :

- 2011 – 3 februarie – Anul iepurelui
- 2012 – 23 ianuarie – Anul dragonului
- 2013 – 10 februarie – Anul Sarpelui
- 2014 – 31 ianuarie – Anul calului
-2015 – 19 februarie – Anul oii
- 2016 – 8 februarie – Anul maimutei
- 2017 – 28 ianuarie – Anul cocosului
- 2018 – 16 februarie – Anul cainelui
- 2019 – 5 februarie – Anul porcului

Simbolurile anului nou chinezesc , expresii ale unei arte in care forma lasa loc intotdeuna utilitatii , inglobeaza semnificatii profunde , oferind o viziune mistica asupra credintelor si traditiilor chinezesti.


Curatenia de Anul Nou

In zilele anterioare noului an chinezesc , familiile obisnuiesc sa faca o curatenie generala a casei , prin care se crede ca este eliminat ghinionul din vechiul an si se pregateste caminul in vederea gazdurii norocului anului ce vine.Maturile si farasele nu sunt folosite in cea dintai zi a anului, astfel incat norocul sa nu fie dat afara din casa.

Florile

Florile reprezinta un element crucial al decoratiunilor noului an chinezesc.Cele doua flori asociate in mod traditional cu anul nou chinezesc sunt narcisa si floarea de prun.
Florile de prun simbolizeaza speranta si curajul.
Narcisele sunt simboluri ale norocului in noul an , mai ales atunci cand se intampla sa infloreasca in cea dintai zi a anului nou chinezesc.

Plicurile Lai-See

Plicurile rosii Lai-See , numite si Hong-Bao , continand bani , sunt daruite tinerilor adulti si copiilor in timpul anului nou chinezesc.Oferirea reciproca a cadourilor este , de asemenea , o traditie straveche specifica noului an chinezesc.

Caracterul chinezesc semnificand Norocul

Cuvantul “FOOK” , reprezentand sansa sau norocul , este expus in case si magazine pe banere confectionate din hartie rosie , sub forma unui diamant.

Cupletele de primavara

Scrise , de obicei , cu cerneala neagra pe hartie rosie , cupletele primaverii exprima in rima dorintele sau urarile legate de fericire , noroc , bogatie si longevitate .Potrivit traditiei , ele sunt expuse pe ferestre si usi timp de doua luni.

Altarele si zeitatile

In multe familii dedicate buddhismului si taoismului , altarele si statuile casei sunt curatate , iar decoratiunile altarelor din vechiul an sunt indepartate si arse , fiind inlocuite cu altele noi.Taoistii au obiceiul de “a trimite zei” , un exemplu al acestui ritual fiind arderea unei efigii din hartie a Zeului Bucatariei , divinitatea care inregistreaza istoricul familiei .Prin aceasta practica se crede ca zeul bucatariei va aduce la cunostiinta Imparatului de Jad faptele bune ale membrilor unei gospodarii.

Portocalele si tangerinele

Tangerinele sunt simboluri consacrate ale norocului , iar portocalele semnifica averea sau bogatia.

Tava uniunii /impartasirii

Multe familii pastreaza obiceiul de a expune in casa o tava incarcata cu dulciuri , bomboane si fructe uscate cu care sunt tratati musafirii . Numite “chuen-hop” sau tavile uniunii (apropierii dintre oameni) , acestea sunt compuse , in mod obisnuit , din 8 compartimente , fiecare dintre acestea fiind destinat unui anume fel de mancare , specificand importanta anului nou.

Nien , monstrul infometat

Potrivit povestilor si legendelor , inceputul anului nou chinezesc este legat de lupta cu un monstru mitic , numit Nien.Aceasta faptura infricosatoare soseste in prima zi a anului si incearca sa se infrupte din turmele de vite , din granele din hambare , atentand chiar la viata satenilor , in special cea a copiilor.Pentru a se proteja , oamenii aseaza mancare in fata caselor la debutul fiecarui an.Se crede ca daca Nien va gusta din aceste bucate , se va imbuna si nu va mai ataca fiintele umane.
Legenda spune ca , intr-o buna zi , Nien a fost speriat de un copil imbracat in haine rosii.Gratie acestui fapt satenii si-au dat seama ca pot tine monstrul departe de casele lor daca atarna la ferestre si usi lanterne sau afise colorate in rosu.
Obiceiul pocnitorilor de anul nou este legat de acelasi scop de a-l inspaimanta si alunga pe monstrul Nien.
Conform unei povesti populare , Nien a fost capturat , in cele din urma , de calugarul taoist Hongjun Laozu , fiin transformat in muntele cu acelasi nume.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Simbolurile zodicale chinezesti.Semnificatia semnelor din horoscopul chinezesc

Zodiacul chinezesc.Origine si semnificatii

Numerele norocoase chinezesti
Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii Reviewed by Diana Popescu on decembrie 25, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Imi plac foarte mult articolele d-voastra si as vrea sa stiu daca primim detalii pentru 2013 in functie de data de nastere...si...La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Accesati flysky.ro!Veti gasi aici o multime de variante ieftine de zbor!Eu am cumparat si am fost foarte multumita!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.