Anul nou – Simboluri și semnificații
De-a lungul secolelor, sărbătorirea noului an a devenit mereu îmbogăţită de noi însemne şi simboluri, semnificând purificarea şi un nou început. Aceste simboluri ale trecerii într-o nouă etapă a vieţii sunt impregnate în minţile şi sufletele noastre şi ne sunt de ajutor în revelarea spiritului Noului An.
Moşul Tată Timp
Imaginea Moşului Timp descrie un bărbat îmbrăcat într-un cojoc lung sau o haina până la picioare, purtând peste piept o eşarfă pe care este înscris numărul noului an. O personificare a vremii, Moşul Timp poartă cu el o clepsidră sau un ceas şi o coasă, simboluri ale trecerii iremediabile a timpului, dar şi a iminentei morţii. Această înfăţişare a Bătrânului Timp derivă din diverse surse, incluzându-le pe cea a Regelui Sfânt-Holly King, zeul celtic al anului ce moare, dar şi pe cea a lui Cronos, zeul grec al timpului.
Moşul Timp îi încredinţează îndatoririle şi sarcinile Nou Născutului An, simbolizând viitorul, descris ca un copilaş purtând o eşarfă pe care este înscris numărul noului an.
Copilul Noului An, un simbol şi o personificare pline de popularitate, este reprezentat ca un copilaş dolofan, purtând un scutec, o hăinuţă şi o eşarfă care îi traversează pieptul, pe care apare inscripţia anului următor.
Tradiţia de a simboliza noul an printr-un copil nou născut a apărut în Grecia, în jurul anului 600 ien, aceasta fiind asociată cu sărbătorirea zeului vinului, Dionysus , înfăţişat sub formă unui copilaş purtat într-un coş, reprezentând renaşterea anuală a spiritului fertilităţii. În mod asemănător, în Egiptul antic timpuriu, copilul nou născut era recunoscut ca un simbol al renaşterii.
Deşi primii creştini au respins practicile păgâne, popularitatea simbolului copilului ca semnificare a reînvierii a forţat biserica să îşi reevalueze poziţia şi să adopte respectiva reprezentare ca un simbol al naşterii copilului Isus.
Focurile de artificii şi pocnitorile
Bubuiturile şi pocniturile specifice Anului Nou provin din străvechea credinţă populară potrivit căreia aceste zgomote ar avea darul de a alungă spiritele rele şi a aduce noroc. Totodată, focurile de artificii simbolizează o renaştere a universului şi zorii unor reîmprospătate şanse oferite de către un nou început.
În unele ţări, precum Australia, ajunul noului an prilejuieşte o larmă şi o cacofonie de fluierături şi pocnituri, claxoane de maşini şi clopote ale bisericilor, asociate cu izgonirea influenţelor malefice.
Lumânările
Simboluri tradiţionale ale noului an, lumânările reprezintă o întruchipare a credinţei seculare, conform căreia fumul acestora ar avea însuşirea de a se ridică până la ceruri. În acest fel, se credea că Dumnezeu va afla şi va împlini rugamințile ori dorinţele secrete rostite deasupra flăcărilor lumânărilor sau candelelor.
Nu trebuie uitat că lumânările simbolizează reînvierea Domnului Isus şi o împărtăşire universală a luminii, bucuriei şi afecţiunii.
Focurile de tabără
Aprinderea focurilor de tabără adună oamenii laolaltă, ca un simbol al dragostei şi uniunii împărtăşite în jurul aceloraşi credinţe sau speranţe. În acest sens, dansurile sau cântecele din jurul unui foc nu fac altceva decât să revitalizeze armonia dintre oameni.
Arderea buşteanului- Yule Log, în sobe sau şeminee simbolizează lumina care înfrânge întunericul. Uneori, înainte de fi aruncat pe foc, un astfel de buştean este decorat cu panglici şi alte podoabe strălucitoare. În occident, tradiţia spune că buşteanul Yule trebuie să ardă intreagă noapte de Anul Nou şi să fie apoi lăsat în jar, timp de 12 zile, semnificând cele 12 luni ale anului, după care este scos ceremonial din sobă sau cămin.
Zeul Ianuş
O altă imagine asociată cu Anul Nou este Ianuş, zeul roman cu două feţe, una dintre ele îndreptată către noul an, iar cealaltă orientată spre anul care tocmai s-a sfârşit.
Strugurii, lintea, nucile, rodiile şi vâscul
În unele ţări, strugurii, lintea, nucile, rodiile şi vâscul sunt folosite că simboluri auspicioase de Anul Nou.
Strugurii şi lintea sunt reprezentări consacrate ale belşugului. În Italia, se spune că, “dacă mănânci struguri, în prima zi a noului an, în restul zilelor anului nu vei face altceva decât să îţi numeri banii.”
Rodiile sunt asociate cu fertilitatea şi abundenţa.
Vâscul este considerat o plantă magică, aducătoare de noroc, mai ales atunci când te săruţi dedesubtul ei cu o persoană dragă, în momentele trecerii către noul an.
Petrecerea de Anul Nou
Se spune că ceea ce vei mânca şi vei bea în noaptea de anul nou îţi va fi pus pe masă în fiecare zi a anului în care tocmai ai intrat.
Din acest motiv, noaptea de revelion a devenit o ocazie tradiţională de a petrece împreună cu rudele şi prietenii apropiaţi.
De asemenea, se crede că primii oameni care îţi vizitează casa după Anul Nou pot să îţi aducă noroc sau ghinion, de-a lungul întregului an. Potrivit superstiţiei, sansă va fi de partea ta atunci când cel dintâi musafir va fi un bărbat înalt, cu părul închis la culoare, cu atât mai mult cu cât îţi aduce cadouri, în special, o monedă de argint, o bucată de cărbune sau una de pâine sau cozonac. Persoanele blonde sau roşcate se presupune că îţi aduc nenoroc, aşa că este indicat să le ţii afară, chiar dacă îţi bat insistent la uşă!
Un An Nou fericit, tuturor!
Copyright © diane.ro
Articole asemănătoare în Blogul Dianei:
Superstiții de anul nou
Urarea "Un nou an fericit / La mulți ani!" în 70 de limbi ale pământului
Anul nou în citate, aforisme, maxime, statusuri
Anul nou – Simboluri și semnificații
Reviewed by Diana Popescu
on
decembrie 14, 2009
Rating:
Felicitari pentru aceste informatii aduse!
RăspundețiȘtergereMultumesc pt. aceste informatii!! mi-au fost de folos
RăspundețiȘtergere