Care sunt simbolurile Jocurilor Olimpice? – Semnificație și tradiție
Inelele- Cercurile Olimpice
Cele cinci inele întrepătrunse reprezintă cele 5 continente sau regiuni majore ale lumii: Africa, America de Nord şi de Sud, Asia, Europa şi Oceania.
Cele 5 cercuri semnifică uniunea dintre cele 5 cinci continente şi întâlnirea sportivilor din toată lumea la jocurile olimpice.
Culorile celor 5 cercuri olimpice- albastru, negru, roşu, galben, verde, precum şi culoarea albă a fundalului lor, reprezintă culorile existente pe toate steagurile ţărilor participante la competiţia olimpică.
Steagul Olimpic
Steagul afişat cu ocazia jocurilor olimpice cuprinde simbolul şi semnificaţia celor cinci cercuri întrepătrunse.
Pierre de Coubertin a fost inspirat în alegerea acestei embleme a olimpiadei de către psihiatrul Carl Jung, care consideră cercul sau inelul ca o expresie a continuităţii fiinţei umane.
Imnul Olimpic
Cântat în timpul înălţării steagului olimpic, cu ocazia ceremoniilor de deschidere şi închidere a olimpiadei, dar şi în alte împrejurări, imnul olimpic este o piesă muzicală compusă de Spyridon Samaras pe versurile poetului grec Palamas.
Imnul a fost cântat, pentru întâia oară, la deschiderea jocurilor olimpice de la Atena din anul 1896, dar nu a fost declarat ca imn oficial al olimpiadei decât în anul 1957.
Flacăra Olimpică
O flacăra arzând neîntrerupt în timpul desfăşurării jocurilor olimpice, simbolizând focul furat de la zei de către Prometeu, flacăra olimpică, tradiţională în olimpiadele antice, a fost reintrodusă în 1928, cu prilejul jocurilor olimpice de la Amsterdam.
Ştafeta care poartă flacăra olimpică din Grecia şi până în ţara de desfăşurare a olimpiadei a fost introdusă de Carl Diem, cu ocazia controversatelor jocuri olimpice de la Berlin, în anul 1936.
În zilele noastre, torţa olimpică este aprinsă, cu câteva luni înainte de începerea jocurilor olimpice, în localitatea Olimpia din Grecia, în care se desfăşura olimpiada din antichitate. Unsprezece femei, reprezentând virginele vestale, sunt personajele unei ceremonii în care torţa este aprinsă de lumina soarelui, prin intermediul unei oglinzi parabolice.
Motto-ul sau logo-ul Olimpic
Motto-ul olimpiadei, citatul latin “Citius, Altius, Fortius”, înseamnând “ Mai repede, mai înalt, mai puternic” a fost propus de Pierre de Coubertin, cu ocazia creării Comitetului Olimpic Internaţional, în anul 1894 şi a fost introdus odată cu jocurile olimpice de la Paris, din anul 1924.
Un alt motto, neoficial dar foarte cunoscut, preluat de către de Coubertin dintr-o ceremonie ţinută de episcopul de Pennsylvania, la olimpiada de la Londra din 1928 , constă în fraza: “ Cel mai important lucru nu este să câştigi, ci să participi!”.
Jurământul Olimpic
Jurământul olimpic este rostit de către un sportiv şi un arbitru la deschiderea fiecărei olimpiade.
Sportivul, făcând parte din echipa ţării organizatoare, ţine în mâna un colţ al steagului olimpic, spunând următoarele cuvinte:
“În numele tuturor competitorilor, promit că vom lua parte la aceste jocuri olimpice respectând şi supunându-ne regulilor care le guvernează, dedicându-ne sportului fără doping sau alte substanţe stimulatoare, în adevăratul spirit al sportivităţii, pentru gloria sportului şi onoarea echipelor noastre.”
Arbitrul, aparţinând, de asemenea, ţării gazdă, strânge în mâna un colţ al stindardului olimpic, rostind jurământul:
“În numele arbitrilor şi a oficialilor, promit că vom oficia aceste jocuri olimpice, respectând şi supunându-ne regulilor care le guvernează, în adevăratul spirit al sportivităţii.”
Mascota Olimpică
Mascotă olimpiadei constă dintr-un animal nativ ori specific regiunii ţării organizatoare sau, uneori, dintr-o figura umană reprezentând moştenirea culturală a ţării în care sunt organizate jocurile olimpice.
Mascotele jocurilor olimpice de iarnă de la Vancouver sunt inspirate de creaturi tradiţionale popoarelor aborigene din Canada:
- Miga – Un urs mitic din zonele marine, alcătuit din combinaţia a două animal: o balenă orcă şi ursul nord-american Kermode.
- Quatchi – Un “sasquatch” sau “Bigfoot” (“Picior mare”), o creatură legendara umanoidă, bipedă şi uriaşă, localizată, de obicei, în zona de nord-vest a Americii de Nord (purtând încălţări şi apărătoare de frig pentru urechi).
- Suni – Un animal reprezentând un spirit protector indian, care conform legendei, zboară cu aripile unei “păsări a tunetului” şi aleargă pe viguroasele picioare îmblănite ale unui urs negru ( purtând o pălărie tip orcă).
Medaliile Olimpice
Cele trei medalii olimpice, confecționate din aur, argint şi bronz au un model comun, stabilit de organizatorii fiecărei ediţii a olimpiadei.
Între anii 1928 şi 2000, una din feţele medaliilor includea imaginea lui Nike, tradiţională zeiţă a victoriei, ţinând un palmier în mâna stânga şi o coroana de câştigător în cea dreapta.
Din 2004 , această faţă a medaliei s-a transformat într-o referinţă mult mai explicită la caracterul grecesc al jocurilor. În această nouă varianta, zeița Nike este înfăţişată zburând deasupra unui stadion panatenic, reflectând, astfel, reînnoirea jocurilor olimpice.
Emblema Olimpică
Fiecare olimpiadă are propria-i emblemă olimpică, în care sunt integrate cele 5 cercuri olimpice alături de elemente ce reprezintă oraşul sau ţară gazdă şi cultura specifică acesteia. Emblemele olimpice sunt create şi propuse de către Comitetul de organizare a jocurilor olimpice sau de către Comitetul olimpic naţional al ţării organizatoare.
Ordinul Olimpic
Ordinul olimpic este o distincţie acordată unor personalităţi care au avut o contribuţie importantă la mişcarea olimpică.
Ordinul olimpic constă dintr-un lanţ sau colier din aur, argint sau bronz, în funcţie de gradul ordinului, înglobând cele 5 inele ale mişcării olimpice, flancate de o parte şi de alta, de către însemnul “kotinos”- ramura de măslin.
Nadia Comăneci este singură personalitate sportivă care a primit acest ordin de două ori, între anii 1984 şi 2004.
Kotinos este, de fapt, o cunună formată dintr-o ramură de măslin, care era aşezată pe capul învingătorilor în cadrul jocurilor olimpice din antichitate.
Posterul Olimpic
Un afiş sau poster specific fiecărei ediţii a jocurilor olimpice, combinând, de obicei, simbolurile olimpiadei cu elemente particulare, caracteristice oraşului sau ţării gazdă, sau culturii acesteia.
Salutul Olimpic
Salutul olimpic este o varianta a salutului român: braţul drept ridicat oblic către cer. Este un salut similar celui hitlerist, cu excepţia faptului că braţul este ridicat mai sus.
După cel de-al doilea război mondial, s-a renunţat la acest simbol olimpic pentru a nu fi confundat cu salutul nazist.
Cele trei principii ale Jocurilor Olimpice
Cei trei “stâlpi” sau cele trei principii care stau la baza desfăşurării olimpiadei sunt: sport, mediu înconjurător, cultură.
Care sunt simbolurile Jocurilor Olimpice? – Semnificație și tradiție
Reviewed by Diana Popescu
on
iunie 29, 2015
Rating:
Tot ce ai scris aici m-a ajutat f.mult si mi-a fost de folos!!!!
RăspundețiȘtergerema ajuta foarte mult tot ce ai scris tu aici
RăspundețiȘtergeream de facut un scurt referat legat de toate aceste lucruri
felicitari
Mi-am facut tema la engleza!
RăspundețiȘtergeredaaaaaaaa,mi-am facut tema la engleza:*
RăspundețiȘtergereFoarte tare..m-a ajutat mult...am luat 10 la istorie:)):P
RăspundețiȘtergereMi-a prns f. bine la Rusa.... merci f mult.
RăspundețiȘtergereFELICITARI!
Mi-a prins f bine la Rusa...merci f mult.
RăspundețiȘtergereFELICITARI! AM LUAT UN 10
super tare am luat 10 la romana:X
RăspundețiȘtergeredar eu vreau in engleza ca am tema la scoala
RăspundețiȘtergereIntotdeauna Jocurile Olimpice sunt nume proprii, ca atare se scriu intotdeauna cu MAJUSCULE !!!
RăspundețiȘtergerenu...
RăspundețiȘtergeresuper!
RăspundețiȘtergeresuper tare mi-am facut tema la rusa
RăspundețiȘtergerecit de minunat mi-am facut temele
RăspundețiȘtergereDaniela
ma ajutat ty :)
RăspundețiȘtergereDalia
si noua ne-au fost de folos informatiile! multumim!
RăspundețiȘtergereMultumesc m-ai ajutat la romana :) :*
RăspundețiȘtergereM-a ajutat f. mult ce ai scris. Am luat 10. Felicitari!! ^^
RăspundețiȘtergereMultumesc ma ajutat foarte tare am primit 10
RăspundețiȘtergeremultumesc!
RăspundețiȘtergereAfacerea oamenilor cu biblioteca acasa! Ai acasa o biblioteca pe care o imbogatesti mereu cu noi carti? Atunci aceasta afacere este perfecta pentru tine! Este exact ceea ce ti se potriveste! Iti imbogatesti biblioteca si castigi bani! E asa de simplu! Pentru mai multe detalii, cauta-ma urgent la adresa de email: cosminstoica2015@yahoo.com
RăspundețiȘtergeresi pe mine ma ajutat mult merci.!
RăspundețiȘtergereAceste informatii mau ajutat la limba engleza thank you very much was very informative
RăspundețiȘtergere