Teoria lui Platon despre dragoste | Dialogul socratic "Banchetul"

"Banchetul" sau "Simpozionul" , unul din cele mai frumoase si mai captivante dialoguri ale lui Platon , trece in revista mai multe aspecte ale iubirii si incerca sa descopere fundamentul acestui sentiment ideal sau idealizat.

Totul incepe la o petrecere intre barbati gazduita de frumosul Agathon , la care oaspetii decid , la un moment dat , ca mai curand decat sa se dedea placerilor lui Bachus si sa se imbete , ar fi mult mai placut sa porneasca o competitie oratorica in care fiecare dintre ei sa rosteasca o lauda in onoarea lui Eros, zeul dragostei.

Cel dintai vorbitor , Phaedrus, preamareste dragostea ca o zeitate atotputernica , una din cele mai vechi divinitati , care inspira in mod divin indragostitii catre virtute , infranandu-i prin rusinea dizgratioasa si conducandu-i prin iubirea de glorie catre fapte onorabile.Asemeni altor participanti la banchet , Phaedrus vorbeste doar despre dragostea dintre barbati , declarand : "Daca un barbat care iubeste este surprins intr-o actiune dezonoranta sau suportand cu lasitate injurii , el se va simti o mai mare tulburare si rusine daca este observat de obiectul pasiunii lui , decat daca ar fi vazut de tatal sau , sau prietenii sai sau orice alta persoana."

Urmatorul orator , Pausanias , isi aduce omagiul institutiei grecesti "paiderasteia" (pederastia) , relatia dintre un baiat (adolescent) si un barbat mai in varsta avand rolul de mentor.Pausanias postuleaza ca exista nu doar un singur zeul al dragostei , ci doi , care dau nastere a doua tipuri de iubire.Mai intai , este vorba despre dragostea pandemiana (sau comuna) , care stapaneste asupra relatiilor obisnuite , precum si a legaturilor tranzitorii si intamplatoare , adica , am putea spune , asupra sexului pentru sex.Celalalt tip de iubire , dragostea uraniana , are trasaturi mult mai inaltatoare , intrucat zeitatea uraniana aduce beneficii atat indivizilor cat si statului (colectivitatii) si influenteaza atat pe cel care iubeste cat si pe cel iubit , indreptandu-i catre virtute.

De asemeni, Pausanias face o analiza a situatiei legale.In Atena si in alte orase grecesti , relatia dintre un baiat si un barbat este inteleasa , acceptata si legala , putand include si sexul.In contrast , in alte locuri , aflate sub stapanirea barbarilor (persanii si non-grecii) , nu doar acest fel de dragoste , ci si filozofia si practica exercitiilor de gimnastica sunt considerate ca neonorabile de catre conducerile tiranice.Pentru Pausanias , libertatea barbatilor de a se iubi unul pe altul reprezenta o parte a stilului de viata grecesc , la fel ca si libertatea de gandire si cea de exersare fizica.

Urmatorul vorbitor , medicul Eryximachus , rosteste un discurs in care acopera multiple domenii : medicina , muzica , gimnastica , agricultura si religia.El admite ca este bine sa te dedai experientelor inferioarei iubiri pandemiene , cu conditia de a obtine placerea fara a ajunge la excese.O expresie a idealului grecesc , care recomanda moderatia in toate.

Aristophanes , celebrul autor de comedii , povesteste o legenda despre inceputurile umanitatii.Potrivit spuselor lui , in vremurile de demult , oamenii aveau un aspect dublu, adica aveau cate patru maini , patru picioare , doua capete fixate pe singur un gat , etc.Aceste creaturi, stramosii nostri , nutreau ganduri de marire , asa ca au pornit un razboi cu zeii .Drept pedeapsa , tatal zeilor i-a despartit in doua.De atunci fiecare dintre noi aspira sa se reintregeasca , sa isi gaseasca si sa se contopeasca cu perechea lui.

De asemeni, Aristophanes relateaza ca , originar, au existat trei sexe : sexul intru totul barbatesc , sexul intru totul feminin si sexul hermafrodit . Barbatii din cel dintai sex isi cauta implinirea in relatii cu alti barbati.Femeile din cel de-al doilea sex sunt lesbienele , femeile care iubesc alte femei.Reprezentantii celui de-al treilea sex nu pot fi decat (nu-i asa ?) heterosexualii.In acest fel , Aristophanes anticipeaza conceptul modern de "orientare sexuala".El precizeaza , totusi, ca barbatii si femeile care iubesc numai parteneri de acelasi sex se pot casatori si avea copii , nu pentru ca si-ar dori cu adevarat aceasta , ci din datoria fata de societate.

Urmatorul vorbitor , Agathon , gazda petrecerii , se avanta intr-un discurs poetic , reprezentand o parodie a stilului retoric grecesc.Asa cum specifica Agathon , cuvantarea lui este "partial compusa din capricii necugetate si jucause , partial serioase".Cu alte cuvinte , el bate campii.Cu toate acestea , pe alocuri, limbajul sau este sugestiv , iar cateva din ideile lui se apropie de profunzime :"Dragostea ne dezbraca de toata instrainarea dintre noi " si "ne aduna in cadrul unor intalniri sociale , dansuri , sacrificii si petreceri".

Interventia lui Socrate nu se mai putea lasa mult asteptata... El incepe prin a examina afirmatiile lui Agathon , caruia ii acorda concesii si ajunge la concluzia ca dragostea este dorinta de a ajunge la ceea ce nu posedam si , ca atare , dragostea nu poate fi nici buna , si nici rea.Deoarece Agathon devenise confuz , Socrate reaminteste cum Diotima , o femeie inteleapta si o profeta , l-a invatat "stiinta lucrurilor legate de dragoste".Din acest punct , Diotima preia initiativa , chestionandu-l si mustrandu-l in joaca pe Socrate pentru lentoarea cu care ii intelege ideile.

Dialogul dintre Socrate si Diotima , continua dupa cum urmeaza... Intrucat dragostea este dorinta de a ajunge la lucruri neposedate , dragostea nu poate fi buna sau rea, dar asta nu inseamna ca poate fi urata sau rea.Dragostea nu este asemeni unei fiinte muritoare , ci a unui daemon , adica a unui intermediar intre divin si uman.Ca fiinta intermediara , puterea si natura dragostei constau in "interpretarea si comunicarea dintre lucrurile divine si cele umane".
Dragostea este un filozof care cauta intelepciunea.Zeii sunt intelepti prin natura lor, iar ignorantii nu au dorinta de a ajunge la intelepciune, dar "dragostea este in mod necesar un filozof , filozofia fiind o stare situata intre ignoranta si intelepciune".

"Drept urmare, dragostea este dorinta oamenilor de a intra in posesia binelui pentru totdeuna".Totusi, fiintele umane sunt muritoare, iar schimbarea este eterna.Toate fiintele mor , si , in locul lor, se desteapta la viata altele.In acest fel , fundamentul dragostei este generarea sau nasterea."Dragostea este dorinta de a produce frumusete , atat in relatia cu trupul cat si cu sufletul." Dragostea este "dorinta de nemurire , tendinta catre eternitate".
Barbatii si femeile , "ale caror trupuri singulare sunt impregnate cu acest principiu al imortalitatii " sunt in cautarea "fericirii si nemuririi si a unei memorii nepieritoare" si din aceasta cauza se dedica aducerii pe lume a copiilor.

"Aceia care, insa, au sufletul mult mai proeminent decat trupurile , concep si produc ceea este mult mai potrivit pentru suflet" : arta , poezie , stiinta.Daca o astfel de persoana intalneste "un suflet frumos, generos si delicat" , atunci ea "isi asuma sarcina de a educa acest obiect al iubirii ei" intru intelepciune si virtute.
Cel ce iubeste si invatacelul lui se inalta pe scara dragostei , care , treapta cu treapta , ii conduce de la iubirea frumoaselor trupuri catre iubirea frumusetii fizice , de la frumusetea obiceiurilor si instituriilor catre frumoasele doctrine , si, in cele din urma , catre "insasi suprema frumusete" .Potrivit lui Diotima :"ar trebui sa ne imaginam frumusetea suprema drept simpla , nepatata de intrepatrunderea cu carnea si culorile umane , sau cu celelate nevolnice sau ireale forme care insotesc mortalitatea,"

Imediat dupa finalizarea discursului lui Socrate , se aud batai puternice in usa si , in mijlocul rumorii generale , isi face aparitia Alcibiades , ametit de bautura.Oaspetii ii cer sa li se alature si sa ia parte la concursul de oratorie.El este de acord , in ciuda starii lui, spunand ca va vorbi doar pentru a-l onora pe Socrate , fostul sau iubit.

Alcibiades si Socrates au reprezentat unul din cele mai stranii cupluri din istorie.Alcibiades era vestit pentru frumusetea lui , iar Socrate era faimos datorita urateniei.Alcibiades provenea din inalta aristocratie , bogata si puternica , in timp ce Socrate era un om sarac.

Odata cu discursul lui Alcibiades, ne indreptam de la teorie catre practica .El vorbeste din inima , cu umor , imbinand cu farmec proza si poezia.Dupa interventia lui Alcibiades , petrecerea este pe terminate , unii din oaspeti merg catre casa, altii adorm si numai cativa , inclusiv Socrate , continua sa discute pana la ivirea zorilor.

Ce ar putea reprezenta , in esenta , dialogul lui Platon despre dragoste ? Putem extrage vreo morala de aici ? Poate ca putem deveni constienti de faptul ca exista mai multe feluri de dragoste.Sau ca dragostea ar trebui sa ne inalte catre spiritualitate ori aspiratii inalte.Desigur, ca si in alte dialoguri socratice , lectia fundamentala a lui Platon este ca ne putem apropia de adevar prin intrebari si confruntare a opiniilor.

http://www.diane.ro
Teoria lui Platon despre dragoste | Dialogul socratic "Banchetul" Teoria lui Platon despre dragoste  |  Dialogul socratic "Banchetul" Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2010 Rating: 5

9 comentarii:

  1. E foarte clar expus. Multumim mult!

    RăspundețiȘtergere
  2. banchetul este fictiune s-au se inspira din realitate ? putea umanitatea sa exiate in foema androgina?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu as spune ca este o legenda si o metafora

    RăspundețiȘtergere
  4. Or fi fost ei,persii,,,barbari'',dar dupa cum se vede ,ceea ce considerau ei ,atunci, ca fiind urat si inadmisibil,adica homosexualitea,a fost ,legal,condamnata si de lumea civilizata de mai tarziu.Sa luam aminte ca decadenta morala a dus la prabusirea unor imperii si la decaderea unor popoare.Grecii sunt un exemplu in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  5. Banchetul este un mit relativ rațional.

    RăspundețiȘtergere
  6. Numele meu este cendy de USA.I nu
    a crezut în Spell sau Magics până când am întâlnit acest
    rolă special vraja numit Dr. ADODO.The
    femeie pe care am vrut să se căsătorească cu mine lăsat două luni
    la ceremonia noastră de plivit și viața mea a fost
    susul down.she a fost cu mine de 3 ani
    și eu chiar iubesc atât de mult .. ma părăsit pentru
    un alt bărbat cu nici un motiv .. atunci când am sunat
    ea nu a luat apelurile mele și ea
    Nu vreau să mă vadă în jurul ei ... așa, când am
    a spus omul care ma ajutat happened.he
    pentru a face unele lecturi, și după lecturi
    el a făcut-mi dau seama că celălalt bărbat
    a făcut unele vraja pe soția mea și că
    este motivul pentru care mi-a lasat .. mi-a spus că
    mă va ajuta să o vrajă să-i aducă
    back.At început am fost sceptic, dar eu doar le-a dat
    o încercare ... in 2 zile, ma sunat ea și
    a venit la mine mi cer scuze .. Nu pot sa cred
    poate veni vreodată înapoi la mine din nou, dar acum i
    Sunt fericit că sa întors și suntem căsătoriți
    acum și trăim ca o familie fericită .. Am
    postarea asta la forum, dacă cineva avea nevoie de
    ajutorul acestui man.Can-l contacteze
    prin această adresă de e-mail [icandspelltemple@gmail.com]
    VĂ MULȚUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte ,foarte interesant dar eu cred ca "aceasta vraja" tine de "altceva".. Oricum va urez multa ,multa fericire si mantuire ..

      Ștergere
  7. "Dialogurile lui Platon" -superba carte !!! aceste ..dialoguri ma atrag ..."nemilos de placut" ........de fapt am avut si am si senzatia de .... "seninatate a eternitatii' .

    RăspundețiȘtergere
  8. Genial... Poate incerci sa scrii si niste povesti imaginate de tine sunt sigura ca ar fi mirobolante. :D

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.