Simbolurile lunii august

Numita initial “Sextilis” (luna a sasea) in limba latina , luna august a fost numita astfel in onoarea imparatului roman Augustus Caesar (Augustus mensis) in anul 8 i.Chr. , devenind a opta luna a anului in jurul anului 700 i.Chr.
In astrologie, luna august debuteaza cu soarele aflat sub semnul zodiacal al Leului si se finalizeaza cu astrul solar in zodia Fecioarei.

Numele lunii august in diferite limbi ale lumii : afrikaans - augustus ; albaneza - gusht ; anglo-saxona - Weod-monath sau Scere-monath ; araba - agostos (æb) [ab or o’gustus] ; armeana - ogosto's ; azerbageana - avgust ; bantu - Itwi, Katwe-kacela ; basca - abuztua, abustua (luna secetei) ; bengaleza - aughran ; bretona - Eost ; bulgara - Август / ávgust ; catalana - agost ; ceha - srpen ; chineza mandarina - bayue ; congoleza - sánza ya mwámbe ; coreeana - p’al-wol ; croata - kolovoz ; daneza - August ; egipteana - aghustus ; engleza - August ; esperanto - Au""gusto ; estoniana - august ; etiopiana - nähase ; filipineza - Agósto ; finlandeza - elokuu ; franceza - août ; galeza irlandeza - Lúnasa ; georgiana - agwißt’o ; germana - August ; germana veche - Augstmond ; greaca - Αύγουστος' / avghustos ; hindi - ka\rttik , agast ; indonezioana - Agustus ; iraniana - Schahrîvar ; irlandeza - Lúnasa / Lughnasadh ; italiana - agosto , japoneza - hachigatsu ; kurda - tebax ; latina - Augustus (sextilis) ; letona - augusts ; lituaniana - rugpiucio (rugpjucio) menuo ; macedoneana - avgust ; norvegiana - August ; olandeza - Augustus ; poloneza - sierpien ; portugheza - agosto ; rusa - ávgust / авгуcт ; sarba - avgust / авгуcт ; spaniola - agosto ; swahili - mwezi wa nane ; suedeza - Augusti , tailandeza - rsing-rhah kohm ; tibetana - dawa gjäpa ; turca - Ağustos ; ucraineana - serpen / Серпень ; ungara - augusztus ; vietnameza - Thang Tam.

Pietrele pretiose ale lunii iulie : peridotul , sardonixul si safirul

Peridotul , safirul si sardonixul sunt , in mod traditional , pietrelor celor nascuti in luna august.

Peridotul

O gema cu o culoare stralucitoare de verde pal , intalnita si in nuante galbui , verzi-galbui , verzi-maslinii sau de un verde intunecat , peridotul este numit si olivin sau crisolit , cea de-a doua denumire insemnand “piatra aurie” in limba greaca.

Peridotul in legende si istorie

In lumea antica , peridotul era considerat un dar al zeilor si un simbol al primaverii , visul acestei pietre avand darul de a avertiza asupra unui pericol iminent.
Pretuite de regii egipteni si numite de catre acestia “pietrele soarelui” (desi nu puteau fi descoperite sub lumina solara) , gemele de crisolit faceau parte din magnifica colectie de bijuterii a Cleopatrei.
Oamenii din Evul Mediu purtau pietrele de peridot pentru a castiga premonitie si inspiratie divina. Potrivit unei legende , peridotul era preferat si de pirati , incredintati ca aceasta gema ii apara de ochiul rau sau deochi. Pentru a fi eficienta in apararea fata de spiritele rele , o piatra de peridot trebuia sa fie gaurita , trecuta printr-un fir de par de magar , si purtata pe mana stanga.
Nativii din Hawai au credinta ca pietrele de peridot sunt de fapt lacrimile zeitei Pele.
Mentionat adeseori in Biblie (sub numele ebraic “pitdah”) , peridotul era considerat o piatra sacra de catre adeptii crestinismului timpuriu. In zilele noastre , episcopii catolici poarta in mod simbolic o piatra de peridot si una de ametist , simbolizand puritatea si moralitatea.
Napoleon a daruit o gema de peridot iubitei lui Josephine , ca simbol al dragostei eterne si al admiratiei.

Proprietatile vindecatoare si metafizice ale peridotului

O gema a luminii si iubirii , peridotul trebuie sa manuit numai de oameni patrunsi de spiritualitate si cu mintea limpede , persoanele framantate de prea multe probleme pamantesti nefiiind capabile sa inteleaga frumusetea acestei pietre. Peridotul se recomanda a fi purtat pe un lant la baza gatului in scopul simtirii depline a efectului sau linistitor , sau ca o protectie impotriva emotiilor negative.
Superstitiile spun ca peridotul poate avea un efect vindecator asupra vezicii urinare si a ficatului , dar si a astmei (sub forma de pudra). O piatra de peridot tinuta sub limba se spune ca ar avea capacitatea de a astampara setea celor macinati de febra.
Exista credinta ca peridotul aduce vitalitate si sanatate intre corp , ca poate avea efecte benefice asupra rabdarii , increderii si indraznelii. Unii lecuitori sustina ca aceasta gema incetineste procesul imbatranirii , atat mental cat si fizic , sau usureaza procesul nasterii.
Peridotul stimuleaza , conform unor credinte , evolutia personala , cu atat mai mult cu cat are o nuanta mai galbena , facandu-ne sa intrezarim soarele spiritual din fiinta noastra . De asemeni , aceasta gema este inzestrata cu proprietatea de a prevedea viitorul si a indeparta gelozia.

Peridotul este piatra specifica aniversarii a 16 ani de la casatorie.

Sardonixul

Intalnit intr-o gama larga de culori , cu straturi transparente si opace si benzi de culoare alba sau rosiatica , sardonixul si-a capatat numele , potrivit unei ipoteze , din limba greaca , din “sard”=maroniu –roscat” si “onyx”=”gema vanoasa”. Conform Encyclopedia Brittanica , numele de sardonix este derivat din Sardis sau Sardes , capitala stavechii Lidia , unde aceasta piatra a fost gasita pentru intaia data de greci.

Sardonixul in legende si istorie

Sardonixul si alte tipuri de onix erau folosite de egiptenii antici , greci si romani in constructii , bijuterii , inclusiv pentru sigilii , inele si pandative. Egiptenii purtau scarabei sculptati din sardonix ca amulete norocoase .
Militarii romani obisnuiau sa aiba asupra lor talismane de sardonix incrustate cu figurile unor personaje mitologice precum Hercules si Marte , avand credinta ca , in acest fel , vor fi insufletiti de o indrazneala si un curaj in lupta asemanatoare mitologicilor eroi.
In timpul Renasterii , sardonixul era inzestrat cu darul de a aduce elocventa discursului , fiind pretuit mai ales de oratori si oameni publici.

Proprietatile vindecatoare si metafizice ale sardonixului

Potrivit credintelor mistice , sardonixul elimina gandirea negativa , ascute inteligenta , aduce inspiratie spirituala , ajuta in infranarea emotiilor si pasiunilor , asigura puterea si protectia , stimuleaza vointa , vitalitatea si vigoarea. Totodata , se crede furnizeaza o fericire stabila casatoriilor si relatiilor de cuplu si are capacitatea de a atrage prietenii si norocul. Unii oameni foloseau aceste geme in formarea unei bariere contra crimei si ghinionului, amplasandu-le in fiecare din cele 4 colturi ale casei.
Alte superstitii adunate de-a lungul vremii proclama sardonixul drept protector impotriva molimelor , a muscaturilor reptilelor si insectelor , remediu contra insomniei , intaritor al inimii , nervilor , vaselor de sange , parului si unghiilor , ajutor in rezolvarea chestiunilor legale .

Safirul

Cu nuante de la albastru deschis la albastru pal , dar si in culori precum galben , roz , violet , verde sau , pur si simplu, transparent , safirul este numit “piatra destinului” si este considerat in crestinism drept un simbol al cerurilor si devotiunii bucuroase fata de Dumnezeu , dar si un insemn al adevarului, credintei si onestitatii.

Safirul in legende si istorie

Numele de safir provine din cuvantul grecesc “albastru” . De altfel , datorita faptului ca intrupa atatea nuante de albastru , anticii persani aveau credinta ca pamantul este amplasat pe un gigantic safir , a carui reflectie da culoare cerului.
Inca din timpurile stravechi , daruirea unui safir echivala cu un angajament de incredere si loialitate , motiv pentru care a fost extrem de popular ca piatra a inelelor de logodna. In India exista credinta ca safirul isi pierde stralucirea atunci cand este purtat de o persoana infidela.
Multi regi au purtat in decursul istoriei bijuterii din safir pentru a fi aparati in batalii sau a fi feriti de actiunea mortala a otravilor.
Potrivit traditiei , Moise a primit cele 10 porunci inscrise pe o placa de safir , o legenda ce a creat o aura de sacralitate in jurul acestei geme. Poate si datorita aceseti caracteristici , safirul a fost una din pietrele pretioase cele mai pretuite de catre aristocrati si preotime. Coroana britanica este impodobita cu numeroase safire albastre , simbolizand domnia inteleapta si pura.

Proprietatile vindecatoare si metafizice ale safirului

Safirul este piatra protectiei si a intelepciunii profetice , un cristal vestit in a promova bucuria , credinta , speranta si siguranta in timpul calatoriilor. El aduce lumina si pace asupra sufletului si deschide mintea catre frumusete si intelegere intuitiva. Pietrele de safir sunt inzestrate cu capacitatea de a mentine vie speranta in implinirea celor mai profunde dorinte si vise ale oamenilor.
In astrologia vedica , safirul albastru este asociata cu Saturn , iar cel galben cu Jupiter. Safirele de un albastru deschis sunt considerate folositoare in echilibrarea celei de-a cincea chakre , Vishuddha. Safirele de o culoare albastru inchis au abilitatea de deschide cea de-a sasea chakra , Ajna.
Safirul este numit piatra destinului intrucat se spune ca are putiinta de a aduce claritate in gandire si perceptie , dar si independenta sau chiar bogatie financiara.
In cristaloterapie , gemele de safir sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor gatului , arsurilor, tuberculozei , sangerarilor nasului , problemelor legate de sange si bolilor cardiovasculare , pentru micsorarea febrei si regularizarea functiunilor glandelor endocrine .

Safirul este darul traditional de omagiere a 45 de ani de la casatorie.

Florile nativilor din august : gladiola si macul

Gladiola

Semnificatiile simbolice ale florii de gladiola sunt agilitatea , puterea , frumusetea coplesitoare si dragostea la prima vedere. Gladiola si-a capatat numele datorita formei de sabie (“gladius’) a frunzelor ei , ea fiind in antichitate , un simbol al gladiatorilor romani. Mai multe despre aceasta floare in articolul Legendele gladiolei .

Macul

O specie de mac specifica zonelor Mediteranei contine opiumul , un drog folosit in lumea antica pentru calmarea durerilor si tratarea insomniilor.Stravechii greci asociau macul atat cu Hypnos , zeul somnului , cat si cu Morpheus , zeul visului. De altfel , morfina si-a luat numele de la cel de-al doilea. Mai multe despre acest subiect in articolul Legendele florii de mac .

Arborii lunii august : plopul , cedrul si bradul

Plopul

Plopul este cunoscut drept un arbore inzestrat cu capacitatea de vorbi sau a sopti.De asemeni, se spune ca ar avea abilitatea de a indura restristile si a le invinge.Hercule purta pe cap o coaroana din frunze de plop atunci cand l-a capturat pe Cerber in Hades.De aici provine legenda conform careia frunzele de plop ar avea partea superioara intunecata datorita fumului din tinuturile infernale.
Plopul era considerat a fi un antidot impotriva muscaturii de sarpe , fiind , de altfel , dedicat lui Alcides Hercules , o zeitate a fortelor vindecatoare.
Nimfa Leuce a fost transformata de Persephone intr-un plop alb , pentru a fi salvata de violul pus la cale de Hades.De altfel , plopul alb a fost consacrat lui Leuce sau leprei.In Grecia antica , coloniile de leprosi erau aflate sub protectia lui "Zeus al plopului alb".Zeita lunii a plopului alb era vestita pentru lecuirea bolilor de piele.
Un alt mit povesteste despre uciderea lui Phaeton prin intermediul unui fulger trimis de catre Zeus , intrucat acesta nu era capabil sa tina in frau carul soarelui furat de la tatal sau , Helios.Heliadele , surorile lui Phaeton , s-au metamorfozat cu aceasta ocazie in plopi plangatori, ale caror lacrimi se transformau in ambra atunci cand cadeau in valurile unui rau.

Cedrul

Cedrii simbolizeaza vindecarea , purificarea si protectia , dar si puterea , nobletea si incoruptibilitatea . Datorita frumusetii si maiestatii sale , in crestinism , cedrul din Liban este o intruchipare a lui Isus Christos .Considerat si un simbol al vietii vesnice , cedrul poate fi intalnit adesea in cimitire .
In limba sanscrita , numele cedrului deriva din termenul “devdar” , avand semnificatia de “lemnul zeilor”.In simbolismul copacilor , cedrul transmite mesajul “ gandeste-te la mine ; traiesc pentru tine ; forta / putere” .
Un arbore cosmic , si copac al vietii , cedrul este inzestrat cu proprietati magice , mai ales in timpul verii.


Bradul

Bradul simbolizeaza creativitatea , viata , longevitatea si nemurirea.
Ca simbol al regalitatii, bradul a fost asociat cu zeita greaca Pitthea, dar si cu mitologia zeului Dionysus / Bacchus in tot ceea ce privea vita de vie si vinul , probabil ca un simbol al fertilitatii.
Adeptii lui Dionysus puratau adesea un o creanga avand in varf un con de brad ce semnifica fertilitatea. Pentru romani, bradul era un obiect al adoratiei in timpul sarbatorii echonoxului de primavara dedicat lui Cybele si Attis.
Crangurile cu brazi sau “padurile samanilor” erau considerate sacre de catre buriati , un popor mongolez care traia in Siberia, la sudul lacului Baikal. In aceste cranguri , linistea si respectul trebuia sa ii insoteasca intotdeuna pe oameni, ca un omagiu adus zeilor si spiritelor brazilor.
Druizii obisnuiau sa aprinda mari focuri de tabara in perioada solstitiului de iarna , pentru a celebra schimbarea anotimpurilor si a aduce inapoi soarele. Ramurile de brad erau impodobite cu obiecte stralucitoare sau stelute reprezentand “lumina divina”. Nu este deloc exclus ca traditiile de Craciun sa isi aiba inceputurile din aceste vremuri.
In China , bradul este un simbol al solitudinii si longevitatii , si un copac protector al celor morti , asezat adesea in apropierea mormintelor .Potrivit mitologiei chinezesti , creatura mitica Wang Xiang , devoratoare a creierilor decedatilor, este inspaimantata de vederea bradului. Impreuna cu bambusul si caisul , bradul este unul din “cei 3 prieteni din iarna” din traditia Feng Shui.


Portocala, fructul lunii august

In vechea traditie chinezeasca , emblema lunii august este fructul de portocala , acesta fiind un simbol al prosperitatii , fericirii si bucuriei vietii care caracterizeaza aceasta luna.

Evenimente si traditii din luna august

- In traditia rotii anului a religiilor neopagane , august incepe in preajma sarbatorii Lughnasadh in emisfera nordica , sau a festivalului Imbolc in emisfera sudica.
- 1 august – Ziua nationala a Elvetiei.
- 4 august 1961 – S-a nascut Barak Obama , presedintele SUA.
- 5 august – Ziua internationala a berii.
- 6 august – Ziua independentei in Bolivia.
- 6 august – Schimbarea la fata a Domnului.
- 6 august 1945 – Ziua bombardardamentului atomic asupra orasului Hirosima.
- 10 august – Ziua independentei Ecuadorului.
- 14 august – Ziua independentei Pakistanului.
- 15 august 1769 – Ziua nasterii lui Napoleon.
- 15 august 1945 – Ziua capitularii neconditionate a Japoniei , care a pus capat celui de-al doilea razboi mondial .
- 15 august – Ziua independentei in Coreea.
- 15 august – Ziua independentei Indiei.
- 15 august – Festivalul Obon , o sarbatoare traditionala in Japonia .
- 17 august – Ziua independentei Indoneziei.
- -21 august 1925 – S-a nascut regretatul actor Toma Caragiu.
- 25 august – Ziua independentei in Uruguay.
- 29 august 1958- S-a nascut Michael Jackson.
- 31 august – Ziua independentei Malaieziei.


Copyright © diane.ro


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Simbolurile lunii mai

Simbolurile lunii iunie

Simbolurile lunii iulie
Simbolurile lunii august Simbolurile lunii august Reviewed by Diana Popescu on august 01, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.