Crăciunul în Italia - Tradiții și obiceiuri
Crăciunul a luat naștere în Italia!
Cel puțin, așa par a mărturisi culorile alb, verde și roșu, prezente pe steagul italian, care sunt, de asemenea, culorile tradiționale ale sărbătorii de Crăciun. Potrivit unei ipoteze acceptate din ce în ce mai mult în ultima vreme, acest magnific eveniment a apărut în urma creștinizării de către biserică a festivalului Saturnalia, cel închinat zeului Saturn, și a altor sărbători păgâne, deoarece în secolele al III-lea și al IV-lea, d.Chr., biserica din Roma se afla într-o aprigă competiție cu religiile populare păgâne și cultele misterelor, credințe implicând, în marea lor majoritate, o proslăvire a soarelui. Astfel, de la mijlocul lunii decembrie și până în prima zi din ianuarie, romanii se desfătau în petreceri și orgii, sărbătorind Solstițiul de iarnă și aducându-le omagii zeilor lor.
În anul 274 d.Chr., împăratul Aurelian a decretat 25 Decembrie, Ziua Solstițiului în calendarul iulian, drept "Natalis Șolis Invicti", adică "Nașterea invincibilului Soare", un festival dedicat zeului solar Mithras.
Astfel, prin desemnarea zilei de 25 Decembrie ca dată a sărbătoririi nașterii Domnului, creștinii din Roma au atacat în mod direct păgânismul roman. În același timp, pentru aseasigura că sărbătoarea creștină va lua locul cultului lui Mithra, ei au invocat un bogat simbolism biblic în care Iisus era văzut că "Soarele Dreptățîi" și Dumnezeul "adevăratei Lumini", trimis în mijlocul oamenilor pentru a risipi întunericul din lume. În acest fel, a ajuns Crăciunulsărbătorit de-a lungul secolelor, să continue a păstra elemente păgâne originare, în ciuda simbolismului conferit de biserică.
În Italia zilelor noastre, celebrarea Crăciunului este străbătută de o notă autentică, unică, în carese împletesc tradițiile pastorale, riturile culturale tradiționale și influențele din nordul Europei.
Italienii, mai ales cei din zona de nord a țării, au obiceiul de a decora un brad în mijlocul casei, dar, potrivit tradiției, copiii nu îi adresează lui Moș Crăciun scrisorile în care îi cer acestuia să le aducă cadourile lor preferate, ci trimit epistole către parinții lor, exprimându-și dragostea față de cei care le-au dat viață. Aceste scrisori sunt așezate, de obicei, sub farfuria tatălui lor, ele fiind citite cu glas tare imediat după masa din ajunul Crăciunului.
- Tradiții și obiceiuri italiene specifice de Crăciun
Ceppo . Ceppo este o structură din lemn de până la un metru și ceva, de forma unei piramide. Pe acest scheletse amplasează mai multe rafturi, partea de jos fiind,îndeobște, rezervată unei scene din ziua nașterii lui Iisus, partea superioară fiind destinată bomboanelor, fructelor și cadourilor.
Ceppo, numit și "Arborele Luminii", este decorat cu hârtie colorată, conuri de brad învelite în staniol și mici stegulețe. Lumânări de dimensiuni reduse sunt fixate pe părțile ieșite în afară, iar în vârful piramidei se așează o stea sau o mică păpușă.
Urna destinului reprezintă o veche tradiție din Italia, în cadrul căreia fiecare membru al familiei trebuie să extragă un cadou ambalat dintr-un mare bol ornamentat, până când sunt împărțite toate darurile din interiorul acestuia.
Zampognari și Piffera. În Roma și în împrejurimile capitale italiene, locuitorii din munții Abruzzi, îmbrăcăți în straie tradiționale din lână, purtând încălțări până la genunchi, ciorapi albi și lungi mantii negre, cânta din cimpoaie și fluiere, desfătând mulțimile adunate în preajma bisericilor.
Befana este o vrăjitoare bună care aduce copiilor cadouri cu prilejul sărbătorii Bobotezei din 6 ianuarie.
Potrivit legendei, cei trei magi s-au oprit să o întrebe pe Befana în ce direcție ar trebui să se îndrepte pentru a ajunge la Betleem și au invitat-o să li se alăture. Vrăjitoarea i-a refuzat, la fel procedând și mai târziu, când un pastor a îndemnat-o să meargă împreună cu el pentru a-l onora pe copilul Iisus. După căderea nopții, ea a zărit o mare lumină în ceruri, lucru care a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva a greșit respingând oferta celor trei magi, așa că a adunat mai multe jucării ale copiilor ei plecați de pe acesta lume și a fugit încercând să îi ajungă din urmă pe magi și pe pastor. Belfana nu a reușit să îi găsească, după cum nu a avut succes în a descoperi grajdul în care se născuse Domnul.
Din acest motiv, se spune că, în fiecare an, ea se străduie să dea de urmă lui Iisus și, pentru că nu este în stare să îl afle, dăruiește cadouri copiilor cuminți și bucăți de cărbunesau “carbone dolce”, o bomboană asemănătoare unui cărbune, doar copiilor obraznici.
- Sărbători de iarnă din Italia
În calendarul tradițional al italienilor, ziua de 25 Decembrie nu este singura ce poartă o semnificație specială în anotimpul rece. De-a lungul întregii luni decembrie și până la începutul lui ianuarie , se desfășoară o serie de sărbători religioase foarte importante!
- 6 decembrie – La Festa di San Nicola. Sărbătoarea Sfântului Nicolae, patronul păstorilor, este celebrată în orașe precum Pollutri prin aprinderea de focuri sub imense cazane în care este gătită “fave”, o mâncare tradițională din fasole.
- 8 decembrie – L’immaculata Concezione. Celebrarea Imaculatei Concepții / Nașterea Maicii Domnului.
- 13 decembrie – La Festa di Santa Lucia. Sărbătoare prilejuită de ziua Sfintei Lucia.
- 24 decembrie – La Vigilia di Natale. Ajunul Crăciunului / Nașterii Domnului
- 25 decembrie – Natale. Crăciunul / Nașterea Domnului.
- 26 decembrie – La festa di Santo Stefano. Ziua Sfântului Ștefanprin care se marchează vestirea nașterii Domnului și sosirea celor 3 magi.
- 31 decembrie – La Festa di San Silvestro. Sărbătoarea zilei Sfântului Silvestru; Ajunul Anului Nou.
- 1 ianuarie – Il Capodanno – “Capul Anului”, prima zi a noului an.
- 6 ianuarie – La Festa dell’Epiphania. Boboteaza.
Copyright © diane.ro
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Obiceiuri de Craciun in Franta
Traditii de Craciun in Anglia
Simbolurile si semnificatiile Craciunului
Crăciunul în Italia - Tradiții și obiceiuri
Reviewed by Diana Popescu
on
decembrie 02, 2010
Rating:
prea mult!!!
RăspundețiȘtergeree prea putin
Ștergereesti prost la cap cat vrei sa muceasca saraca fata.
ȘtergerePREA MULT...TE-AI CHINUIT DEGEABA...
RăspundețiȘtergereInainte de anul 1800, Mos Craciun era imbracat in verde, Nasterea Domnului nu are legatura cu "Mos Craciun", acsta fiind un personaj de folclor, de fapt mos Nicolae, (Motivul pt care in toate filmele de la televizor pe "Mos Craciun" in cheama Nick). http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus
RăspundețiȘtergerePrea mult ai scris!
RăspundețiȘtergerebravo ei ce tie ciuda ma
ȘtergereCica prea mult :)) ratati mai sunteti.........btw e perfect ;)
RăspundețiȘtergereasta e pre mult la voi ...
RăspundețiȘtergeree ok man!
RăspundețiȘtergereBravo tie.... Ai specificat totul cu lux de amanunt.....dar in seara 25 decembrie ei se strang totii prietenii? Sau numai famia
RăspundețiȘtergereNu este nici prea mult nici prea putin...e perfect!!! Iar pe mn m.a ajutat fff mult!!! 😺
RăspundețiȘtergereCURCAN!!!!!
RăspundețiȘtergere