Aprilie in superstitii si traditii romanesti




In traditia populara romaneasca, luna aprilie este numita Prier, Florariu sau Traista-n bat .
Potrivit proverbului ,  " Prier prieste, dara si jupuieste" , adica april ne place si ne face bine cand este cald si frumos, dar ne si "jupuieste" cu vreme rece si zapada.
Numele de Florariu vine, pur si simplu, de la faptul ca in aceasta luna apar cu vrednicie florile pe pamant, iar cel de Traista-n bat este legat de nestatornicia acestei vremi a anului, mai ales atunci cand luna e friguroasa si uscata, vestind timpuri de saracie.

Solomon, vazut in cultura populara romaneasca drept un mag sau un vrajitor, a oranduit ca in aprilie sa fie si rece, dar si cald , astfel incat, oamenii sa poata merge la camp pentru a semana.
Cu toate acestea, luna flamanda a lui aprilie ne "minteste" uneori , caci aduce mult frig si taranii nu mai pot semana. Tocmai de acea, este bine sa ai de-ale mancarii in hambar, caci "se pot prapadi vitele, cum i-a murit tiganului manzul".

Daca zilele capricioase ale babelor se prelungesc peste douasprezece, se spunea ca aceste "babe" in plus sunt "zile imprumutate". Astfel de zile ajung in unii ani pana in aprilie, ele fiind neprielnice pentru puii de animale si copacii infloriti . De aici vine vorba :"Prier prieste, multe piei de miel beleste" sau "April si prieste / Si parleste ./ April prieste / Si vaci jupuieste."

1 aprilie, ca zi a pacalelilor, a intrat treptat si in cultura populara romaneasca , se pare in decursul secolului al-XIX-lea .Asa se face ca de intai aprilie se fac glume, oamenii se amagesc unii pe altii si spun minciuni cu care ii prind in plasa pe cei naivi .


Vremea din aprilie in superstitii si credinte

Conform traditiei populare, daca luna aprilie este calduroasa si frumoasa, se asteapta o luna mai rece si chiar cu ingheturi. Daca in Prier e frig si ploaie, luna mai aduce caldura si cer senin.

Negura din luna aprilie la rasarit si miazazi este semn bun.

Prier fara ploaie cheful romanului inmoaie.

Martie uscat, prier ud, maiul potrivit, fericit taranul care a semanat.

Prier frumos, mai viforos.

Gandacii din aprilie (prematuri) ingheata in mai.

De tuna in aprilie , nu te mai teme de ger.

Vantul de aprilie e vant tanar , de mugur.

Prier umed binecuvantare aduce.


Surse :

- Elena Niculita-Voronca - Datinile si credintele poporului roman

- Irina Nicolau - Credinte si superstitii romanesti



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Simbolurile lunii aprilie

Stranutul in superstii , legende si credinte

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie

Semnificatia semnelor din nastere – Superstitii si legende
Aprilie in superstitii si traditii romanesti Aprilie in superstitii si traditii romanesti Reviewed by Diana Popescu on martie 31, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.