Moșii de vară, în superstiții, credințe și tradiții românești
În sâmbăta dinaintea Duminicii Rusaliilor, numită Sâmbăta Rusaliilor", ziua dinaintea duminicii pogorârii Sfântului Duh ori ziua Moșilor de vară, are loc, prin tradiție, pomenirea generală a morților.
De fapt, conform bisericii ortodoxe, în decursul anului, există numai două sâmbete dedicate pomenirii morților, cea a Moșilor de vară și cea anterioară duminicii lăsatului de sec de carne sau a "Înfricoșatei judecăți" ori Moșii de iarnă.
Ce/ cine sunt Moșii?
În cultul funerar al morților din România, "Moșii" sunt considerați a fi strămoșii, antemergătorii noștri pe pământ, părinții sau rudele noastre apropiate.
Potrivit lui Simeon Florea. Marian, folcloristul român, Moșii de vară fac parte dintre moșii arhaici, în tradiția populară fiind văzuți drept nouă uncheși bătrâni, vestiți datorită bunătății și minunilor înfăptuite de ei.
Se zice că, în zilele anterioare Moșilor de vară sau Moșilor cireșelor, morții se trezesc din somnul de moarte și se îndreaptă către o legendară "Vale cu Dor", loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei.
Aceia dintre morții care nu află nimic de pomană, strâng țărână în poală și se înapoiază întristați în sălașul morșii.
O superstiție adânc înrădăcinată în folclor spune că, sufletele celor morți părăsesc mormintele în Joia Mare și zboară, libere ca păsările cerului, vreme de 50 de zile, până în sâmbăta de Rusalii.
Tocmai pentru ca morții să se întoarcă liniștiți în cimitire, oamenii încercau să îi înduplece și să îi îmbuneze prin pomeni, îngrijirea și împodobirea mormintelor și a gospodăriilor cu ramuri de tei.
Cu ocazia Moșilor de vară, se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn ornate cu flori și umplute cu apă, lapte ori vin, cireșe, dar și mâncare gătită (caldă) , împreunî cu pâine, colaci și lumânări aprinse.
Vasele cu apă, vin și lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morți vor avea ce bea pe lumea cealaltă.
Totodată, obiceiul de a împărți vase din lut avea, se pare, drept scop reamintirea faptului că toți oamenii sunt făcuți din pământ, în pământ găsindu-și sălaș după moarte.
În vremurile de demult, în vase sau cofe se turna apa de la un izvor sau o fântână, lăsându-se apoi în acel loc câte un banuț, ca o formă de plată pentru apă, astfel încât, pomana să fie primită.
În unele zone, a doua zi dupa Moșii de vară, adică în Duminica Rusaliilor, se dau de pomană porții de orez cu lapte ori colarez, aceste bucate nefiind așternute în farfurii, ci pe frunze de tei.
Se zice că morții care nu au fost pomeniți revin în morminte cu o frunză de tei în gură, aceste împărțiri de orez și colarez fiind destinate acelor "moși" care nu au primit nimic.
Alte superstiții și tradiții specifice zilei Mosilor de vară
Se aduc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei care, după ce sunt sfintițe, se așează la streașina casei sau la icoană. pentru a feri locuința de rele.
Crengile de tei, astfel sfințite, se spune că au puterea de a lecui surzenia.
Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morților ce stau în spatele ușii până duminică, când se înalță către cer, după săvârșirea liturghiei de Rusalii.
Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morți.
Nu trebuie sa dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât vazduhul este plin de spiritele morților eliberate în Joia Mare.
Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morți, în locul mâncării și băuturii pe care le așteaptă.
Femeile care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă să le amorțească mâinile.
Ploaia din ziua Moșilor de vară prevestește o recoltă bogată.
Pentru a fi protejat față de pierderi ori furtuni, trebuie să dai de pomana din primul fel de mâncare pe care îl gătești, în ziua Moșilor de vară.
Toate lucrurile pe care le dai de pomană trebuie să fie noi, fie că sunt căni, strachini, vase, cofe.
Ca să scapi de o ploaie de vară, tot ce ai de făcut este să arunci afară o ramură de tei sfințită în ziua Moșilor de vară. În acest fel, ploaia se va opri.
Femeile ce îi cinstesc an de an pe Moșii de vară, vor avea întotdeauna sufletul tânăr și nu vor îmbătrâni la fel de repede ca celelalte surate ale lor.
Ca să-ți rodească grădina, trebuie să dai de pomană usturoi și ceapă verde .
Copyright © diane.ro
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Sanzienele in farmece de dragoste, vraji si superstitii
Sfantul Ilie in superstitii, traditii si obiceiuri
Simbolurile crestine ale plantelor si copacilor
Moșii de vară, în superstiții, credințe și tradiții românești
Reviewed by Diana Popescu
on
iunie 11, 2011
Rating:
Eu nu prea cred in asa ceva. Mi se pare mult prea deplasat cu sarbatorille astea. Sa nu faci nimic si doar sa stai. Las-o naibii de treaba.
RăspundețiȘtergereNici eu nu vad legatura intre nu stiu ce sfant si necesitatea de a spala rufe, de exemplu. Cu ce pacatuiesc eu daca setez masina de spalat si apoi ma pot uita linistita la un film sau pot citi o carte? Mult prea multe superstitii!
RăspundețiȘtergerenici eu nu prea pricep cum e cu spalatul asta. peste tot sarbatori ca nu ai voie sa speli sa gatesti sa faci treaba. cu 2 copii e cam greu. iar superstitia e tratata in cartiel bisericesti ca erezie si pacat. atunci e pacat sa incalci un pacat? oare la alte popoare e la fel?
RăspundețiȘtergereCine are credinta va respecta aceste traditii. Cu spalatul rufelor se poate rezolva foarte usor , le spala inainte cu o zi sau doua. Totul este sa vrei. Diana Preda
RăspundețiȘtergerehaide ti sa fim seriosi.poti sa ai si 10 copii ,ca poti tine o sarbatoare ,ca doar nu e zi sfanta zi de zi.dar atunci cand vi se imbolnavesc cei dragi voua si sunteti nevoite sa stati prin spitale cu ei nu mai spalati,ca nu va mai arde de nimic.mai vreti sa va ajute d zeu ,cand de fapt voi va plangeti doar pt o zi ca nu puteti spala,cand va e greu va rugati la el dar de facut nu faceti nimic pt el nu postiti nu mergeti la biserica .bravo diana .tot respectul pt tine
RăspundețiȘtergeresunt de acord cu sarbatorile eu dau de pomana ma rog dimineata si seara si visez frumos cunosc persoane care nu tine sarbatorile nu faca pomeni si are tot timpul vise urate pot sa zic cosmaruri
RăspundețiȘtergereTrebuie sa avem intelegere fata de oamenii care nu stiu sarbatorile sau traditiile,in ideea de a le explica sa inteleaga dragostea fata de Dumnezeu in modul drept cum este de sute de ani nu interpretat de fiecare in parte,am auzit expresia "eu am o relatie speciala cu Dumnezeu" adica fac ce vreau,toti avem relatia noastra speciala dar trebuie sa respectam aceleasi lucruri spuse in biserici de mult,sa facem in viata numai lucrul bun.
RăspundețiȘtergereEu cred ca trebuie sa respectam tot ce tine de biserica vis-a-vis de pomeni,sa mai oferim de pomana cand simtim,visam persoana respectiva,cand ne aducem aminte de o persoana care a decedat si sa nu ne mai luam dupa toate babele care inventeaza fel si fel de lucruri.Referitor la spalatul rufelor,stiu ca sunt laturi care se fac si nu e bine ca in zilele de sarbatori sa spalam,sa coasem sa facem treaba(a zugravi,a zidari,a repara ceva la contorul electric...). Insa noi putem fi mai buni,mai iertatori,putem citi o rugaciune si nu in ultimul rand putem merge la biserica pentru a ne fi primita rugaciunea mai bine,caci haideti sa fim sinceri nicaieri nu te simti mai aproape de Dumnezeu ca in biserica.Va sarut si Dumnezeu sa va aiba in paza!
RăspundețiȘtergerenu murim daca nu spalam ,atunci cand nu trebuie ,se face cu o zi ,doua inainte ce e necesar ,doar nu ramanem in pielea goala,avem alceva de imbracat!!! trebuie sa coboare vreun sfant sa zica ca nu e bine?
RăspundețiȘtergeresz ,avem altceva de imbracat .....cel mai bine ar fi ,sa citim carti, din vietile sfintilor ,face bine sufletului nostru ,ca in rest .....facem ce nu trebuie zi de zi!!!! asa ca in zile de sarbatoare facem ceva placut Domnului ca sa ne iubeasca si EL ***
RăspundețiȘtergereMilostenia impletita cu rugaciunea ne apropie mai mult de Dumnezeu. " Fiți milostivi precum Tatăl vostru din cer este!" Eu nu am stiut de aceste frumoase obiceiuri crestine! E foarte bine ca se transmit din generatie in generatie, fara sa se piarda nimic! Caci pierzandu-le pe ele, ne pierdem credinta si cu ea, ni-L pierdem pe Dumnezeu, Cel Care pentru noi Si-a dat viata, ca sa ne iubim si sa ne slujim unii altora!Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa avem bucate alese pe masă din care sa dam întâi celor mai nevoiasi decat noi!
RăspundețiȘtergereSarbatoare importanta a ordoxismului ? In Bulgaria si Rusia nu este zi libera legala !
RăspundețiȘtergere