De ce frunzele toamnei isi schimba culoarea ?

Fericiti acei ce nu trec prin viata cu ochii inchisi si se pot bucura de explozia suava de culori a frunzelor de toamna.Vitalitatea verdelui lasa loc unor nuante melancolice de galben , rosu , maro , portocaliu , ruginiu si auriu ce ar trebui sa ne ramana in minte si suflet de-a lungul calatoriei in alb si negru a iernii.

De ce isi schimba culoarea frunzele in timpul toamnei ? O explicatie magica a acestui fenomen am descoperit-o intr-o legenda a indienilor nativi Huron din Nordul Americii.Se spune ca Ursul era mereu plin de sine, arogant si egoist.Adeseori, el dadea nastere la zarva in mijlocul Sfatului Animalelor.Atunci cand i-a ajuns la urechi vestea despre temeritatea Cerbului , ce reusise sa paseasca peste podul curcubeului ceresc , invidia si mania i-au dat ghes , punandu-i la grea incercare rabdarea.Fara sa mai stea mult pe ganduri, el a mers pana la podul curcubeului si a pasit stangaci peste culorile stralucitoare pana a ajuns pe taramurile cerurilor.Acolo a intalnit Cerbul , caruia i-a reprosat : "Taramul cerurilor este casa Micii Broaste Testoase .Ce cauti tu aici ? De ce nu stai , la fel ca si celelalte animale , pe pamant ? De ce nu astepti pana cand toate animalele vor putea veni aici ?"
Cerbul s-a maniat , intrucar numai Lupul avea dreptul de a-i pune astfel de intrebari , asa ca a raspuns : " Ai facut destule necazuri printre animale ! Voi avea grija sa nu se mai intample asa ceva !" Si-a arcuit maiestuos gatul , aratandu-si coarnele sale lungi si ascutite , parul de pe spate i s-a zburlit violent , iar ochii lui injectati au inceput sa arunce priviri fierbinti, de foc.Avea de gand sa il ucida pe Urs cu o singura lovitura a coarnelor lui inspaimantatoare. Ursului nu ii era insa frica .S-a ridicat in doua labe , iar ragetul lui a cutremurat cerurile precum tunetul.Lupta dintre cei doi a fost crunta si indelungata , iar Ursul a fost sfasiat adeseori de catre rivalul sau.
Atunci cand animalele din Marele Sfat au auzit zgomotele infioratoare ale incaierarii , Lupul a pornit degraba catre cer pentru a opri confruntarea.Toate animalele trebuiau sa se supuna Lupului, asa ca Cerbul a fugit fara sa mai stea pe ganduri , iar ursul l-a urmat degraba inapoi catre pamant.De-a lungul goanei Cerbului prin ceruri , sangele Ursului de pe coarnele sale au picurat peste pamant si au colorat in diverse nuante frunzele copacilor.Unele erau rosii, unele galbene, altele maro , violet sau portocaliu.
De atunci , in fiecare toamna , frunzele se impodobesc cu diferite culori si padurea capata o frumuseste stralucitoare si delicata.Cu aceasca ocazie, indienii isi spun ca sangele Ursului a picurat iarasi din ceruri peste arborii din Marea Insula.

Iata si explicatia stiintifica a fenomenului prin care frunzele isi schimba toamna culoarea ... Pigmentii plantelor apar sub influenta a trei factori : clorofila , carotenoizii si antocianinele.Clorofila , necesara pentru fotosinteza , este sursa de culoare verde.Carotenoizii produc culorile galben , portocaliu si maro din fructe si cereale precum porumbul , morcovii si bananele, iar antocianinile dau culoare unor fructe printre care intalnim coacazele , merele rosii , afinele ,ciresele , capsunile si prunele .
Atat clorofila, cat si carotenoizii exista in cloroplastele celulelor frunzelor de-a lungul intregului sezon de crestere.Cele mai multe antocianine isi fac aparitia toamna, ca raspuns la lumina si excesul de glucoza din celulele frunzelor.In timpul primaverii si verii, clorofila este produsa continuu , dand frunzelor aparenta de verde.Odata cu sosirea toamnei, pe masura ce noptile devin mai lungi , productia de clorofila scade si , in cele din urma, este sistata intru totul.Carotenoizii si antocianinele nu mai sunt obturate de verdele clorofilei si isi arata pe deplin culorile.
Culorile frunzelor specifice fiecarei toamne depind de conditile de vreme , mai ales de temperatura si umiditate.O succesiune de zile calde, insorite si nopti racoroase dar nu inghetate determina cele mai spectaculoase jocuri de culori ale toamnei.In astfel de conditii , glucoza este produsa in mari cantitati in timpul zilei , iar noptile putin reci si inchiderea graduala a venelor frunzelor impiedica disparitia glucozei si, drept rezultat , sunt produsi pigmentii stralucitori apartinand antocianinelor , cu tonalitati de rosu , violet si purpuriu.Intrucat carotenoizii sunt prezenti in frunze tot timpul , culorile galben si auriu raman constante de la an la an.
Nivelul de umiditate are si el o mare influenta asupra culorilor frunzelor de toamna.Asemeni vremii, umiditatea variaza de la un an la altul.Nenumaratele combinatii ale celor doi factori reprezinta o garantie a faptului ca nu vom vedea niciodata doua toamne identice.O primavara tarzie sau o vara foarte secetoasa pot intarzia aparitia culorilor toamnei in vegetatie cu cateva saptamani.O toamna cu temperaturi mari atat ziua cat si noaptea are potentialul de a scadea intensitatea coloristica a frunzelor.Se pare ca pentru a ne putea delecta cu o cat mai larga paleta de culori ale frunzelor autumnale , ar trebui sa aveam o primavara umeda , o vara cu o vreme favorabila si o toamna cu zile insorite, calde si nopti usor reci.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Echinoxul de toamna in superstitii si traditii

Toamna in citate , aforisme , maxime

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii
De ce frunzele toamnei isi schimba culoarea ? De ce  frunzele toamnei isi schimba culoarea ? Reviewed by Diana Popescu on octombrie 09, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Petru ca asa este toamna! Este buna dar si rea in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa poveste, insa cred ca mai degraba este vorba despre niste aspecte care tin pur de natura, de botanica. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. O intrebare pe care nu miam puso niciodata.Interesanta teoria oricum.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.