11 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri

Principalele sarbatori si traditii religioase ale zilei de 11 decembrie sunt asociate cu Sfantul Daniil Stalpnicul, Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul si Sfantul Damasus .

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 11 decembrie

Sfantul Daniil Stalpnicul

Nascut in Samosata , Mesopotamia , Sfantul Daniil a devenit calugar la varsta de 12 ani.Ca tanar monah , el l-a vizitat pe Sfantul Simion Stalpnicul pentru a primi binecuvantarea sa.Cativa ani mai tarziu , s-a mutat in vecinatatea Constantinopolului , la cererea patriarhului Anatolius , pe care l-a vindecat de o boala mortala prin rugaciunile sale.Pentru o vreme , Sfantul Daniil a locuit in biserica Sfantul Mihail din Anaplus , dar noua ani mai tarziu i-a aparut intr-o viziune Sfantul Simion Stalpnicul , care l-a indemnat sa faca precum dansul , ducand un trai ascetic pe un stalp.In cei 33 de ani de viata ce i-a mai avut inainte, Sfantul Daniil si-a dus viata catarat pe stalpul sau .El a stat neclintit in rugaciune indiferent de vreme .Asa se face ca , intr-o zi , invataceii lui l-au gasit acoperit cu totul de gheata.El a fost iubit si respectat de mai multi imparati (inclusiv Leo cel Mare) , ce au cautat la el sfat si indrumare.Daniil a murit la varsta de 84 de ani , dupa ce a trecut prin perioadele de domnie a trei imparati.

Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul

De origine anatoliana , Sfantul Luca cel Nou s-a inrolat in tinerete in armata bizantina si a luptat in razboiul contra tarului bulgar Simeon.Dupa aceea , a parasit armata si a devenit calugar , fiind, dupa o vreme, hirotonisit ca preot.A slujit o vreme ca si capelan in armata , ducand un trai si mai modest decat in timpul calugariei si impartindu-si toate bunurile soldatilor aflati in nevoie.
A intrat , apoi, in manastirea Sfantului Zaharia de pe muntele Olimp din Bithinia , loc in care viata sa ascetica a ajuns sa fie si mai dura.Obisnuia sa tina in gura o piatra pentru a nu putea sa vorbeasca si isi petrecea fiecare noapte intr-un copac.Atunci cand straduintele sale i-au atras admiratori, Luca a fugit spre locurile sale de bastina si a trait , izolat, cativa ani intr-o pestera.A calcat , dupa aceea, pe urmele lui Simion cel Batran , Simion cel Tanar , Daniel si Alipius , traind ca stalpnic, catarat pe un stalp din apropiere de Constantinopole.Aici a devenit un sfatuitor de nadejde pentru cei ce cautau la el sfat si vindecare , si a facut nenumarate minuni prin rugaciunile sale pline de zel.
Sfantul Luca cel Nou a trait pe stalpul sau mai mult de patru ani, fara intrerupere , si si-a dat duhul in pace , la o etate de peste o suta de ani. A fost inmormantat la manastirea Sfantul Basian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 11 decembrie

Sfantul Damasus I , pp.

Secretarul sau , Sfantul Jerome, il caracteriza pe Sfantul Damasus astfel : “ o persoana incomparabila , invatat in Scripturi, un doctor virgin al virginei biserici , care iubea castitatea si asculta laudele ei cu o mare placere”.
Lui Damasus i-a fost dat arareori sa auda astfel de laude.Luptele politice interne , ereziile doctrinare , relatiile incordate cu episcopii si prelatii din Biserica rasariteana au tulburat de multe ori pacea pontificatului sau.
Fiu al unui preot roman, posibil de origine spaniola , Damasus si-a inceput ucenicia ca diacon la biserica tatalui sau si a slujit ca preot in lacasul ce a devenit mai tarziu bazilica San Lorenzo din Roma. A fost in slujba Papei Liberius (352 – 366) , pe care, de altfel, la- urmat si in exil.
Atunci cand Liberius a murit , Damasus a fost ales Papa.Cu toate acestea , o minoritate l-a ales si l-a numit Papa pe un alt prelat, pe nume Ursinus.Controversele din Damasus si Ursinus au provocat batalii violente in doua bazilici , scandalizand episcopii Italiei.La un sinod convocat cu ocazia zilei sale de nastere , a cerut sa ii fie aprobate toate actiunile pe care le avea in vedere fata de adversarul sau , insa episcopii i-au raspuns sec : “Ne-am adunat aici pentru o zi de nastere si nu pentru a condamna un om fara a-l auzi”. Suporterii lui Ursinus au ajuns chiar pana acolo incat sa il acuze pe Damasus , in anul 378, de lucruri foarte grave , probabil de natura sexuala.El a fost astfel nevoit sa isi demonstreze nevinovatia in fata unei curti civile si a unui sinod bisericesc.
Viata lui Damasus a fost foarte simpla , spre deosebire de cea a altor inalti prelati din Roma , fiind strabatuta si de aspre denuntari ale arianismului si altor erezii.
In timpul pontificatului sau , crestinismul a fost declarat oficial ca religie a statului roman (380) , iar latina a devenit principala limba liturgica . Sfantul Damasus a incurajat studiile biblice ale Sfantului Jerome, ce au dus , in cele din urma , la aparitia cartii “Vulgate” , traducerea latina a Scripturii , pe care Consiliul de Trent a desemnat-o, douasprezece secole mai tarziu, drept “autentica in citirile publice , dispute si rugaciuni”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 11 decembrie

Cuviosul Daniel Stalpnicul


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 11 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

9 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri

10 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri
11 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri 11 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. La multi ani tuturor care isi serbeaza ziua de astazi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori crestin - ortodoxe stil vechi: 11 DECEMBRIE - Sfantul Mucenic Stefan cel Nou Marturisitorul, Sfantul Mucenic Irinarh si cele dimpreuna cu dansul sapte sfinte femei, Sfintii Mucenici Stefan, Vasile, Grigore, Ioan, Sfantul Mucenic Serafim; Sfantul Andrei, care s-a savarsit chinuit fiind pentru închinarea la sfintele icoane; Sf. Petru, care s-a savarsit batut fiind pentru icoane; Sfanta Ana, care s-a savarsit fiind batuta ca a jelit pe Sfantul Stefan; Sfintii Mucenici, care au marturisit împreună cu Sfantul Stefan pentru sfintele icoane; Sfintii Mucenici Timotei si Teodor, episcopi; Petru, Ioan, Serghie, Teodor si Nichifor, preoti; Vasile si Toma, diaconi; Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie si Eusebie monahi si Etimasie, care toti de sabie s-au savarsit.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.