3 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Potrivit traditiilor populare romanesti, 3 decembrie este prima din cele trei zile ale Bubatului (Sfantul Sofonie, Sfanta Varvara si Sfantul Sava) , de-a lungul carora femeile fac turte inflorate cu teava si le dau de pomana. (Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului roman)

Obiceiuri , traditii si sarbatori crestin-ortodoxe pe 3 decembrie

Sfantul Prooroc Sofonie

Sfantul Sofonie a profetit catre sfarsitul secolului al VII-lea i.Hr. , despre Ierusalim , sfarsitul Israelului , convertirea si salvarea neevreilor , alungarea nedumnezeiescului si proslavirea Celui Drept , a lui Hristos , precum si despre judecata de apoi a tuturor oamenilor.
Numele de Sofonie intruchipeaza darul profetiei celor sfinte , avand semnificatia de “cunoscatorul celor tainuite” ori “straja Domnului sau”.

Cuv. Ioan Tacutul Sinaitul

Ioan Tacutul a fost episcop al Coloniei (Armenia) si , mai tarziu, calugar la manastirea Sfantul Sava din Ierusalim.
Nacut in anul 454 , in orasul Nicopolis din Pontus , langa Marea Neagra , a inceput de tanar sa studieze Sfanta Scriptura si s-a cufundat, adeseori, in singuratate si rugaciune.Dupa moartea parintilor sai , in 471, a folosit mostenirea primita pentru a inalta o biserica dedicata Maicii Domnului (Theotokos). A devenit calugar la varsta de 18 ani si a dus o viata ascetica , de post si rugaciune , alaturi de alti zece calugari , in biserica pe care a inaltat-o.Atunci cand a implinit 20 de ani, oamenii din Colonia i-au cerut arhiepiscopului sa il numeasca pe Ioan episcop.Dupa inaltarea in aceasta demnitate , Ioan a continuat sa traiasca ascetic si si-a influentat rudele , inclusiv pe fratele sau Pergamios , un apropiat al imparatilor Zeno si Anastasius , si pe nepotul sau , Theodor, aflat in preajma imparatului Iustinian , sa duca o viata crestineasca.
In cel de-al zecelea sau an de episcopie , s-a confruntat cu actiunile anticlericale ale cumnatului sau , Pazinikos , noul guvernator al provinciei.Coplesit de certuri lumesti carora nu le putea face fata , Ioan Tacutul a plecat in secret la Ierusalim, unde , inlacrimat, i-a cerut lui Dumnezeu sa ii arate unde sa traiasca si sa isi gasesca mantuirea.Drept urmare a rugii sale, a aparut pe cer o stea stralucitoare , care l-a calauzit la manastirea (Lavra) Sfantului Sava.Ascunzandu-si rangul sau episcopal, a fost acceptat in comunitate ca simplu novice.
In urmatorii 4 ani, Ioan si-a dus la indeplinire, obedient , toate insarcinarile date .Atunci cand s-a construit la Lavra o casa de oaspeti , Ioan le-a servit umil mancare constructorilor si a ajutat la ridicarea cladirii.Atunci, insa, cand a fost gasit demn de hirotonisirea ca preot , a fost nevoit sa ii dezvaluie patriarhului Elie din Ierusalim rangul sau bisericesc.
Elias i-a zis lui Ioan ca nu poate fi hirotonisit si i-a poruncit sa traiasca in tacere .Ioan a rams izolat , in chilia lui, vreme de 4 ani, fara a vedea pe nimeni si fara a merge nici macar la biserica.
Insufletit de nevoia de a afla o si mai mare singuratate si postire , Ioan a parasit Lavra si s-a retras in mijlocul desertului.Acolo a stat timp de 9 ani, mancand plante si iarba .La un moment dat , a fost atacat de saraceeni , dar Dumnezeu l-a aparat , trimitandu-i in ajutor un leu.
Dupa o vreme , a fost rechemat de Sfantu Sava la Lavra , iar Domnul a dezvaluit , intr-un mod miraculos, ca modestul calugar Ioan este , de fapt, episcop.
Atunci cand Ioan Tacutul a implinit 70 de ani, parintele sau spiritual, Sfantul Sava a murit.Ioan l-a jelit indurerat, cu atat mai mult cu cat nu fusese de fata atunci cand isi daduse ultima suflare.Mai tarziu , Sfantul Sava i-a aparut intr-o viziune , l-a consolat si i-a profetit ca va fi , in continuare, nevoie de multe straduinte in lupta impotriva ereziei.
Sfantul Ioan Tacutul a petrecut 66 de ani la Lavra Sfantului Sava.Prin eforturile sale constante , rugaciunea sa neintrerupta si umila-i intelepciune , a primit darul Sfantului Duh.Rugaciunile sale au dat nastere la multe minuni si a devenit vestit pentru capacitatea sa de a cunoaste gandurile oamenilor.I-a vindecat pe bolnavi si pe cei posedati de diavol.
Ioan Tacutul si-a dat obstescul sfarsit in anul 558, la varsta de 104 ani.

Sfantul Mucenic Agapie

Pe 3 decembrie, a murit de sabie Sfantul mucenic Agapie .


Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Sfantul Cuvios Gheorge a fost staretul manastirii de la Cernica din 1781 si pana in 1806.Mai multe despre viata si faptele acestuia poti afla intr-un detaliat articol : SFÂNTUL CUVIOS GHEORGHE DE LA CERNICA

Obiceiuri , traditii si sarbatori romano-catolice pe 3 decembrie

Sfantul Francisc Xaveriu / Francis Xavier

Francis Xavier , nascut Francisco de Jasso y Azpilicueta (7 aprilie 1506 – 3 decembrie 1552) , a fost unul dintre cei dintai misionari greco- catolici si cofondator al Societatii lui Iisus.Invatacel al Sfantului Ignatius de Loyola si unul din primii sapte iezuiti uniti prin juramantul de la Montmartre din 1534 , s-a dedicat misionariatului in Asia, mai ales in imperiul portughez de la acea vreme.A avut o mare influenta in raspandirea si intarirea catolicismului in special in India, dar drumurile sale l-au dus si in Japonia, Borneo si Moluccas.In aceste zone , desi s-a straduit sa invete limbile locale si sa converteasca cat mai multi oameni la crestinism , s-a bucurat de mai putin succes decat in India.

Obiceiuri , traditii si sarbatori greco-catolice pe 3 decembrie

Pf. Sofonie

Sf. Francisc Xaveriu


Copyright © diane.ro . 2011

Articole din acelasi domeniu:

1 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

2 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Nascut pe 3 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic
3 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase 3 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 03, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 3 decembrie

    Înainteprăznuirea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Preacuviosul Grigorie Decapolitul; Sfinţii Mucenici Eustatie, Tespesie şi Anatolie; Sfântul Mucenic Dasie; Sfinţii Mucenici Ioan, Iosif, Saverie, Isachjie, Ipatie, Tecla, Ana. Cuviosul Diodor
    Vezi sarbatori si traditii din 20 noiembrie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.