31 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In traditiile populare romanesti, pe 31 decembrie, in ajunul Anului Nou , este bine sa lasi portile deschise , ca sa-ti intre norocul in casa ori ograda , nu e bine sa stingi lumanarea sau focul, si nici sa dormi cu usile inchise. Catre Anul Nou se deschid cerurile de trei ori, cei credinciosi putand vedea o lumina mare si pe Dumnezeu stand la masa cu toti sfintii sau numai cu Sfantul Neculai.
Desigur, in ziua de 31 decembrie se umbla cu plugul sau plugusorul.Unii romani credeau ca daca nu sunt urati astfel in seara de ajun si nu-i semana nimeni in dimineata de Anul Nou , nu vor mai avea viata peste un an.
Se zicea ca daca in noaptea de 31 decembrie cerul este senin , va fi seceta la anul, dar daca bolta este innourata, e semn de ploaie pentru tot anul urmator.
Seara se aseza pe masa cate o felie de ceapa pentru fiecare membru al familiei , asternandu-se in toate sare.Care dintre ele erau cu apa dimineata vesteau cine din familie va fi norocos in anul ce venea.
Tot la lasarea serii, fetele puneau busuioc la marginea fantanii. Cele care il gaseau a doua zi acoperit cu promoroaca urmau sa se marite chiar in acea iarna. Altele fete topeau plumb in apa, iar formele luate de acesta erau proiectate pe un perete cu ajutorul lumanarii. Umbrele vazute pe pereti astfel puteau prooroci norocul.
Se mai spunea ca orice flacau sau fata ce voia sa afle cu cine se va casatori putea face apel la un ritual magic … Tot ce trebuia sa faca era sa se inchida intr-o camera, sa isi aseze in fata si in spate cate o oglinda mare, incadrata fiecare de lumanari aprinse, sa se dezbrace in pielea goala si sa priveasca fara a-si muta ochii intr-o oglinda pana ii aparea acolo viitorul sot / viitoarea nevasta.
Pe 31 decembrie, nevasta care voia sa isi vada barbatul mort trebuia sa merga in padure si sa infinga noua pene in radacina unui carpen.
(Sursa : Calendarele poporului roman – Antoaneta Olteanu)

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 31 decembrie

Sfanta Cuvioasa Melania Romana

Viata Sfintei Melania Romana

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 31 decembrie

Sfantul Daniil Sihastrul ; Sfantul Mucenic Sebastian si Zoe, sotia ; Sfantul Parinte Modest, episcopul Ierusalimului ; Sfantul Mihail Sincelul , marturisitorul
Vezi Ortodoxia.md

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 31 decembrie

Sfantul Silvestru

Viata Papei Silvestru I

Sfanta Melania

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 31 decembrie

Cuvioasa Melania Romana

Alte traditii si sarbatori de pe 31 decembrie

Candlewalk – Procesiunea lumanarilor

Obiceiul american de a intampina Noul An afara , intr-un fel de veghe nocturna , sub cerul liber , pare a-si avea originea in Anglia.John Wesley , fondatorul bisericii metodiste , a initiat acest tip de veghe , fiind de parere ca Noul An este mai mult decat potrivit unui ritual religios. Prima veghe de noapte din SUA a avut loc in Biserica Metodista St. George din Philadelphia , in anul 1770.
In zilele noastre, acest ritual este cunoscut sub numele de “candlelight” (“lumina lumanarilor”) .In zona rurala din Bladen County , Carolina de Nord , aceasta traditie , numita “Candlewalk” , combina rituri pagane ale fertilitatii cu veneratia pentru Fecioara Maria. In ajunul Craciunului, femeile si fetele din biserica pornesc catre mlastini sau paduri , barbatilor sau baietilor fiindu-le strict interzis (sub amenintarea mortii) de a le urma. Potrivit unei legende locale, aceasta perioada de separare are drept scop initierea sexuala. Atunci cand femeile se intorc spre biserica , ele merg in sir , una dupa cealalta , purtand torte sau lumanari aprinse , si cantand stravechi imnuri de origine engleza.
Ritualul noptii de veghe a Anului Nou , desfasurat , de obicei, aproape de miezul noptii , include rugaciuni, imnuri si alte ceremonii , participantii avand adesea haine albe si purtand lumanari aprinse.

Hogmanay

In Scotia si in partea de nord a Angliei , 31 decembrie , ultima zi a anului , este numita Hogmanay.Dupa unele teorii acest cuvant deriva din stravechiul nume scandinav al noptii dinaintea sarbatorii Yule , Hoggu-nott ori Hoggnight.Dupa altele, Hogmanay isi are originea in expresia franceza “Au gui l’an neuf” (“Cadoul de Anul Nou” sau “ultima zi a anului”).

Ladouvane

Ladouvane sau “Cantarea catre inele” este un ritual de fertilitate bulgar din 31 decembrie, Ajunul Anului Nou. In mod traditional, fetele isi arunca inelele, impreuna cu ovaz si orz (simboluri ale fertilitatii) intr-un vas cu apa de izvor.Inelele sunt legate cu o ata rosie de buchete din iedera, busuioc sau alte plante perene .In jurul vasului, lasat afara peste noapte , au loc dansuri rituale, spunandu-se ca fetele norocoase au sansa de a-si anticipa astfel norocul.

Old Silvester / Vechiul Silvestru

Aceasta traditie , numita “Silvesterklausen” in mica localitate Urna¨sch din cantonul Appenzell Outer Rhoden , Elvetia , se desfasoara pe 31 decembrie, ziua Sfantului Silvester / Silvestru ( Old Silvestre / Vechiul Silvestru) .
Barbatii din sat, purtand masti , costume populare si legaturi cu clopotei , merg in grupuri de la o casa la alta , cantand iodeluri si fiind intampinati de gazde cu cate un pahar de bautura.

Omisoka

Pe 31 decembrie, Ajunul Anului Nou din Japonia este dedicat reglarii datoriilor banesti (koke) , delectarii cu supa traditionala din taietei numita “okake” si bailor fierbinti urmate de odihna binemeritata. Omisoka marcheaza sfarsitul pregatirilor pentru Anul Nou , ce se sarbatoreste in urmatoarele trei zile. Este perioada consacrata vizitelor de felicitare, asezonate cu paharele de sake si prajituri mochi.
Localitatea Ashikaga , din apropierea orasului Tokio , gazduieste de 1200 de ani templul Saishoji , locul de organizare pentru “Akutai Matsuri”, “sarbatoarea rautacioasa” ori “ festivalul limbajului rautacios” . In ajunul Anului Nou, participantii escaladeza un munte intunecat , condusi de un om ce sufla intr-un “horagai”, o cochilie avand darul de a alunga influentele rele. Unii dintre ei duc lanterne sau felinare, si poarta pe cap palarii din carton impodobite cu reprezentarea lui Bishamonten , unul din cei sapte zei ai norocului din buddhismul japonez (in onoarea caruia s-a ridicat templul Saishoji).
In decursul acestui festival, cu o vechime de peste 200 de ani, oamenii injura sau rostesc cuvinte urate despre politicieni , patroni, sefi , profesori, slujbe prost platite si alte necazuri cu care se confrunta zi de zi , fara insa a se adresa direct celor carora le aduc injurii. Unul din cele mai des folosite cuvinte este “Bakayaro” (“mai tampitule” !).Aceasta ceremonie continua apoi in templu, insa , la miezul noptii , cuvintele rele se opresc , si are loc un ritual in cadrul caruia preotul toarna pe fruntea fiecarui participant sake , bautura scurgandu-se peste fete, fiind colectata intr-un bol si apoi bauta. Toate acestea se intampla in vreme ce preotul citeste dorintele personale ale fiecaruia pentru noul an. Aceasta ceremonie are drept scop asigurarea fericirii pentru anul ce vine.

SUPERSTITII DE ANUL NOU

Anul nou – Simboluri si semnificatii

Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii

Dorintele de anul nou


Copyright © godessdiana88. 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 30 decembrie – Horoscop general Profil astrologic

29 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

30 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
31 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 31 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 30, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. mulţumesc frumos pentru informaţiile transmise, căutam date despre ''omisoka''!
    sărbători fericite !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.