Crăciunul în superstițiile și credințele Europei
Superstiţiile, eresurile, legendele, poveştile şi tradiţiile nescrise de Crăciun, te poartă, indiferent ţară sau regiune din Europa, către o vreme magică, când îţi poţi vedea împlinit destinul şi ai şansa de a întrezări ce te aşteaptă în viitor!
Cine reuşeşte să fure ceva fără a fi prins în ziua Crăciunului, va putea fura fără nici un fel de grijă de-a lungul întregului an viitor.
Dacă aşezi de Crăciun o seceră în grajd, vrăjitoarele nu vor putea să le facă nici un rău vitelor.
De ajunul Crăciunului, aşează afară, pe pervazul ferestrei, un vas cu apă. Forma pe care o va lua apa îngheţată îţi va sugera ce meserie are viitorul tău soţ.
Cine păşeşte peste porumb, în ziua de Crăciun, aude tot ce se va întâmplă în sat, în anul următor.
În ajunul Crăciunului, fetele nemăritate băteau cu o nuia porcii din cocină. Dacă intâi, grohăia porcul cel mai bătrân, fetei respective îi era sortit un bărbat bătrân. Dacă protesta primul un porc mai mic de ani, faţa urma să aibă un soţ tânăr şi frumos.
Apa scoasă din fântână, în ziua de ajunul Crăciunului, se preschimba în vin sau îşi păstrează dulceața pe parcursul întregul an viitor.
Dacă în noaptea de Crăciun vinul mai fermentează încă în butoaie, înseamnă că se va face vin bun la anul.
Un deces întâmplat într-o parohie, în timpul Crăciunului, prevesteşte multe morţi în anul ce va veni prin acele locuri.
În ziua de Crăciun ia 12 cepe, câte una pentru fiecare lună a anului şi presară sare peste ele; după 12 zile, acele cepe ce s-au umezit prevestesc care luni ale anului vor fi umede.
Dacă aduni mere sau nuci de pe jos, în ziua de Crăciun, vei avea parte de boală sau mare durere.
Cei care se ceartă în ziua sau noaptea de Crăciun nu vor avea noroc în prietenie, dragoste sau la bani.
Nu refuza niciodată să fii găzduit sau să găzduieşti pe cineva în vremea Crăciunului.
În ajunul Crăciunului, toată încălţămintea dintr-o casă trebuie adunată laolaltă, în ordine, astfel încât, membrii familiei să trăiască în armonie de-a lungul următorului an.
În ajunul de Crăciun nu trebuie să primeşti în casă nici o persoană care se uită cruciş şi nu este bine să laşi pe nimeni să umble în picioarele goale pe hol.
Dacă aşezi o piatră într-un pom fructifer, în ziua de ajunul Crăciunului, vei avea belşug de fructe din acel pom la anul.
Dacă speli un cadou de Crăciun înainte de a-l dărui, îi speli şi norocul.
Este semn de noroc să strănuţi în ziua de Crăciun.
Dacă sunt fulgere în săptămâna Crăciunului, zăpadă iernii se anunţă a fi îmbelşugată.
Ghinionul îi paşte pe cei ce aţâţă focul cu mâinile murdare, într-o zi de Crăciun.
Dacă într-o gospodărie nu mai este ulei sau peşte, într-o zi de Crăciun, acesta este un semn rău.
Dacă păstrezi o bucată de lemn ce urma să fie arsă în sobă cu ocazia Crăciunului, pentru a o aprinde cu prilejul următorului Crăciun, ai şansă de a te bucura de mult noroc în noul an.
Se zice că stelele rămân nemişcate atunci când animalelele de pe pământ îngenunchează şi se roagă în ziua de Crăciun.
Ţăranii din Nordul Europei coceau în vremea Crăciunului o prăjitură în formă de bou, că semn că vor avea parte de noroc.
De altfel, mulţi ţărani din Europa aveau credinţă că boii îngenunchează mereu în dimineaţă de Crăciun.
De Crăciun, asigura-te că aduci o urare cel puţin unei persoane, înainte de a-ţi pune ciorapii şi a te încălţa.
Decoraţiunile de Crăciun trebuie să fie strânse înainte de Candlemass, pe 2 februarie.În caz contrar, vei fi urmărit urmărit de ghinioane.
Cel / cea care găseşte mai întâi stafidă pusă în pudding-ul de Crăciun, se va căsători cel /cea dintâi.
Cel care a postit şi mănâncă, în dimineaţă de Crăciun, ouă crude, va avea mare putere de a căra greutăţi.
Dacă mănânci porumb de Crăciun, recolta de porumb de la anul va fi bogată.
Dacă câinii urlă în noaptea dinaintea Craciunlui, înseamnă că vei înnebuni în mai puţin de un an.
Dacă, în ziua de Crăciun, pui pe foc o ramură de brad şi o laşi să ardă parţial, după care o pui sub pat, casa ta nu va fi lovită de fulger în următoarea vară.
Dacă, în ziua de Crăciun, gospodina casei unge cu grăsime capetele gâştelor ei, la anul va avea şi mai multe gâşte.
Dacă numărul celor invitaţi la masa de Crăciun este impar, în următorul an, unul dintre ei îţi va deveni duşman, va avea ghinuion sau se va îmbolnăvi.
Nu lăsa nici o lumânare să se stîngă în casă, în ajunul Crăciunului, pentru a te asigura că nimeni din casă nu va muri la anul.
În noaptea de Crăciun, nu este bine să mergi la culcare de unul singur, că nu cumva să fii răpit de vrăjitoare.
Dacă cercul unui butoi plesnește / se rupe în ajunul Crăciunului, cineva din casă va muri în anul ce vine.
Pentru a avea noroc în viitorul an, trebuie să fii sărutat de Crăciun de cel mai vârstnic membru al familiei, şi, de Anul Nou, de cel mai tânăr.
Gospodina casei trebuie să meargă, în ajunul Crăciunului, la toţi pomii din livadă şi să le spună: “Trezeşte-te copac, deşteaptă-te şi da-ne nouă, la anul, o mulţime de fructe”.
Potrivit unei vechi superstiţii, cine moare în săptămâna Crăciunului ajunge direct în rai.
Ghinionul îl pândeşte pe oricine pleacă de la masa de Crăciun, înainte că toţi să fi terminat de mâncat.
În Noaptea de Crăciun, la 12 noaptea, dacă vitele se trezesc şi rămân în picioare o vreme, este semn că anul viitor va fi bogat.
Lumânările de Crăciun trebuie să fie aşezate în cel mai înalt loc din încăpere.
Este semn rău să foloseşti tisa drept ornament de Crăciun.
Asigura-te că ai în casă brânză şi cozonac şi prăjituri de Crăciun şi că nimeni nu va încerca să le taie înainte de timpul potrivit, astfel încât, să te bucuri de noroc.
Pentru a a avea parte de noroc, toţi membrii familiei trebuie să amestece pudding-ul de Crăciun, indiferent cât de vârstnic este.
Nu lasă nici o lumina / lumânare să iasă afară din casă, în ajunul Crăciunului, astfel încât, să te asiguri că nimeni din casă nu va muri în noul an.
De la Crăciun şi până la Anul Nou nu trebuie să mişti nimic şi nici să-ţi găseşti ceva de treabă prin casă , că să fii sigur că nu vei fi lovit de ghinioane.
În ajunul Crăciunului, lasă pe masă puţină sare peste noapte. Dacă a două zi dimneaţă o găseşti topită, vei muri la anul …
Cine mănâncă nuci fără miere în ziua de Crăciun va rămâne fără dinţi. Alţii spun că cine nu mănâncă usturoi şi miere în această zi, va avea dureri în gât.
Cu cât mănânci mai multă plăcintă cu carne în săptămâna de Crăciun, cu atât mai mult vei fi fericit în următoarele luni ale noului an.
Dacă mănânci pudding în 18 case diferite în ziua de Crăciun te vei bucură de noroc în următorul an.
Lumânările arse în noaptea de Crăciun până la 12 noaptea trebuie păstrate pentru priveghiul unui om din casă.
Obiceiului sărutului sub crengutele de vâsc are originea în credinţa că orice faci sub ele nu poate fi ştiut de nimeni, întrucât vâscul închide buzele tuturor celor care stau sub el.
Este semn rău să coşi sau să ţeşi în ajunul Crăciunului.
Pentru a avea noroc în dragoste, ramurile de vâsc folosite de Crăciun trebuie să fie arse de către cel mai vârstnic necăsătorit membru a familiei.
Dacă eşti la masă de Crăciun şi vrei să afli cine de acolo va muri în anul viitor, ieşi afară şi uită-te pe fereastră; persona al cărei cap nu îl vezi va pleca pe cealaltă lume la anul.
Potrivit unei vechi zicale, este cu ghinion un Crăciun ce pică într-o zi de sâmbătă. Crăciunul ce cade într-o duminică îţi aduce, în schimb, mult noroc.
Atunci când îngerii le-au dat de veste păstorilor despre naşterea lui Iisus, s-a auzit un geamăt înfiorător peste insulele greceşti, căci atunci a murit Pan , zeul pădurilor.
Scandinavii aveau credinţa că Thor, alţi zei şi alte zeiţe coboară pe pământ în noaptea de Crăciun.
Tot în Scandinavia, se spunea că, în ajunul Crăciunului, răsare în ceruri şi cade peste pământ o frumoasă floare albastră. Ea poate fi găsită numai dacă dai dovadă de multă răbdare dar, odată ce o descoperi şi o aduci la căpătâiul unui bolnav sau muribund, ea îl va vindecă pe loc pe acel om. Această floare poate fi găsită numai de către cei curaţi la suflet.
De Crăciun, nevestele şi iubitele marinarilor mergeau la malul marii şi priveau spre orizont, spre locul unde credeau că sunt bărbaţii lor, murmurând cuvinte magice având darul de a-i ţine în viaţă.
De Crăciun, sunetul clopotelor unei biserici se aud chiar dacă aceasta s-a dărâmat de multă vreme şi nu a mai rămas nici o urmă din ea.
În ziua de Crăciun taie o felie de pâine şi pune-o deoparte, astfel încât să ai belşug de pâine în anul ce vine.
Cu ocazia zilei de Crăciun, când se sărbătoreşte naşterea lui Iisus, se spune că albinele fac mare zarvă în stupuri, dând glas unui cântec de slavă.
Oamenii născuţi în ziua de Crăciun au puterea de a vedea şi a stăpâni spiritele.
Pentru ca fetele lor să aibă norocul de a află soţi buni, mămicile le ung faţă cu miere în noaptea de Crăciun, timp ce rostesc câteva descântece magice.
Atunci când se taie pâinea de Crăciun, fărâmiturile se împart vitelor şi păsărilor din gospodărie, astfel încât, să fie rodnice şi sănătoase.
Dacă de Crăciun, o gospodină fierbe napi şi ascunde lingura cu care i-a amestecat sub şorţ, venind apoi la biserică chiar atunci când preotul spune Tatăl Nostru, ea poate află cine sunt vrăjitoarele aflate în acel loc.
In Malta, există superstiţia că oamenii născuţi de Crăciun se transformă, în timp ce dorm, în “gaugaus”, spirite sau fantome și îi sperie pe cei din preajmă cu totul felul de farse.
De Crăciun, evreul rătăcitor se poate odihni şi el, întrucât nu mai aude vocea ce îl îndeamnă mereu: ”Mergi, mergi mai departe !”
În Dewsbury, Yorkshire, există obiceiul de se bate clopotele în ajunul Crăciunului, drept semn că diavolul a murit atunci când s-a născut Hristos.
Tot în Yorkshire, cu ocazia ajunului Crăciunului, gospodina casei pregătea o brânză gustoasă pe care însemna o mare cruce. Această brânză avea darul de a aduce noroc casei.
În Gloucestershire, oamenii obişnuiau să îşi examineze cu atenţie scaunele din biserică, pentru a vedea, înainte de ziua de Candlemass, că nu a mai rămas nici o urmă de brad, asigurându-se astfel că nu vor muri în curând.
În unele părţi ale Angliei, există credinţa că oile merg înşiruite una după altă în ajunul Crăciunului.
Cenuşa butucului (Yule log) ars de Crăciun trebuie să fie păstrată în decursul întregului an pentru a aduce noroc în casă.
Fetele din Anglia aveau superstiţia că dacă nu le sărută nimeni sub vâsc în ziua de Crăciun, nu se vor mărită în următorul an.
În Anglia, dacă îi laşi pe colindători să plece din faţă uşii tale fără a le dărui vreun ban, vei avea parte de ghinion.
În Londra, se zicea că un Crăciun alb prevesteşte un Paşte fără zăpadă.
În Scoţia, dacă turta tradiţională de orz se rupe la mijloc, se spune că cel care o mănâncă nu mai are mult de trăit.
În Franţa, se spune că bradul de Crăciun protejează împoriva spiritelor rele pe toţi cei ce stau în jurul sau, atât în acea zi, cât şi în decursul noului an.
Fetele care se mărită de Crăciun nu trebuie să îşi facă nici un fel de griji, pentru că norocul le va însoţi mereu.
În noaptea de Crăciun, la ora 12, animalele capătă glas şi pot să facă profeţii.
Baia făcută în ziua de Crăciun te fereşte de febră şi dureri de dinţi în noul an.
Dacă visezi o pisică neagră în noaptea de Crăciun , este un semn că boala va fi în preajma ta în anul ce vine.
Dacă stăpânul casei iese afară în ziua de Crăciun afară şi taie cu toporul, cu trei lovituri, un butuc, vulpile vor lasă în pace păsările din acea gospodărie în noul an.
În dimineaţă de Crăciun, servitorii trebuie să aducă apă proaspătă de la fântână, porumb din porumbar şi să sape în grădina, astfel încât, familia să se bucure de prosperitate în anul următor.
În unele locuri, era obiceiul ca în noaptea de Crăciun să se aşeze un aşternut pe podea, în care să doarmă copii la un loc cu animalele din casă.
Un pahar cu băutură vărsat la rădăcina unui pom fructifer în ziua de Crăciun te asigura că vei avea multe fructe la anul.
Dacă dăruieşti un bănuţ unui cerşetor de Crăciun, te aşteaptă mult noroc în viitor.
Mulţi oamenii din Belgia credeau că pâinea coaptă în ziua de Crăciun se păstrează proaspătă şi bună vreme de un an , până la următoarea sărbătoare de Crăciun.
Pentru a intra în graţiile zânelor, în Suedia, în ajunul Crăciunului, se aşeza în afară casei o farfurie cu păsat.
Dacă cineva trecea pe lângă o casă în noaptea de Crăciun şi întreba "Este cineva gata să moară aici ?", atunci, în curând, o persoană din acea casă avea să se ducă pe lumea cealaltă.
Se spune că este cu ghinion să arunci aţele de la haine afară într-o zi de Crăciun, întrucât pământul va fi lipsit de roade în anul viitor.
Ai parte de nenoroc dacă ieşi afară cu o lumânare aprinsă în noaptea de Crăciun.
Dacă pui pe masă toate tacâmurile de argint pe care le ai cu ocazia Crăciun, lumina reflectată de ele din focul de Crăciun îţi va aduce noroc şi îţi va înmulţi numărul argintăriei din casă.
Dacă duci la moară grâu în noaptea dinaintea Crăciunului , vei avea parte de ghinion, întrucât nimfele sunt ieşite din ape şi vor face tot ce pot pentru a pentru a strica moară.
Dacă cineva merge pe drumul spre biserică în dimineaţă de Crăciun, are ocazia de a vedea ce înmormântări vor avea loc în următorul an şi cum va fi recolta atunci.
În Irlanda, cel dintâi om ce anunţă că a auzit cântatul cocoşului într-o dimineaţă de Crăciun este cel mai norocos.
În ajunul Crăciunului, oamenii merg cât mai târziu la culcare. Dacă cântecul din zori al cocoşului este auzit de un bărbat, el trebuie să bea nişte ceai; dacă acelaşi cântec ajunge la urechile unei femei, pentru a se bucura de noroc, ea trebuie să bea nişte rachiu.
În Irlanda, terciul de ovăz mâncat în ziua de Anul Nou te asigura că nu te vei îmbolnăvi în tot restul anului.
În Rusia, dacă îi dai calului să mănânce de Crăciun şapte boabe de porumb, el va fi sănătos şi credincios în tot anul ce vine.
În ajunul Crăciunului, fetele merg sub fereastră iubiţilor lor. Dacă aud vorbe de bine, dragostea lor va fi frumoasă în noul an. Unele dintre ele se duc la uşa bisericii şi, în funcţie de cântecul pe care îl aud, îşi dau seama dacă le aşteaptă un an bun sau rău.
Tot în ajunul Crăciunului, fetele de la ţară aduceau o găină într-o camera întunecată, în care erau aşternute fărâmituri de pâine, mălai, bijuterii din aur şi argint şi multe altele, iar ceea ce alegea pasărea prevestea cum le va fi viitorul soţ. Dacă găină lua aur în plisc, bărbatul urma să le fie bogat, dacă alegea pâine urmă să fie aşezat la casă lui, dacă bea apă, soţul avea să fie beţiv. În aceeaşi zi, fetele aruncau peste gard pantoful lor stâng şi dădeau fuga să vadă în ce direcţie era orientat vârful acestuia. Acea direcţie le prezicea de unde va veni alesul lor. Dacă vârful pantofului era îndreptat spre casă, nu aveau să se mărite vreodată.
În Germania, berea turnată peste făină, afară, într-o zi de Crăciun aduce noroc tot timpul anului ce vine.
Dacă o gospodină ardea prăjiturile de Crăciun, îi era sortit să moară în următorul an.
În Germania există zicala: “Un Crăciun verde , un Paşte alb”.
Dacă vrei să ai parte de noroc în noul an, mănâncă de Crăciun icre de crap.
Dacă visezi o pisica neagră în noaptea de Crăciun , ghinionul îţi este aproape sau te vei imolnavi în curând.
Dacă nu vrei să ai parte de nenoroc, nu întinde rufele la uscat de Crăciun sau de Anul Nou.
Solzii din crapul mâncat de Crăciun trebuie să fie ţinuţi în buzunar pentru a fi sigur că portofelul îţi va fi plin mereu în noul an.
În noaptea de Crăciun, vrăjitoarele se plimbă prin văzduh, încercând să abată gândurile oamenilor de la această măreaţă sărbătoare. Pentru a fi alungate, se bate cât mai tare din tobe.
În Olanda, se credea că orice lucru cusut în ajunul Crăciunului nu avea vreodată moarte, cu condiţia de a se coase în zăpadă.
Din ouăle clocite de Crăciun se spunea că vor ieşi găini mari şi frumoase.
În Albania, te asiguri că vei avea noroc în noul an, aruncând în foc mâncarea rămasă de la masă de Crăciun .
În noaptea de Crăciun nu este bine să aşezi lemnele pentru sobă unul peste altul, căci spiritele rele îţi vor da târcoale.
În Cehia, nu este bine să împrumuţi nimic cu o zi înainte de Crăciun întrucât respectivul obiect poate fi folosit pentru a ţi se face farmece.
În ajunul Crăciunului, se fac mici turnuleţe din nisip cu un degetar pentru fiecare membru al familiei. Al cui turnuleţ este găsit dărâmat a două zi, îi este sortit să moară în anul viitor.
Dacă vrei să ai noroc, mănâncă icre de crap în ajunul Crăciunului.
În satele din Polonia, se obişnuia să se aştearnă paie peste masă de Crăciun. După aceea se stingea lumina şi fetele ori băieţii alegeau câte un pai. Dacă acesta era verde, se prezicea că se vor căsători la anul, dacă era uscat se spunea că vor mai avea mult de aşteptat înainte de a ajunge în faţă altarului.
În ajunul Anului nou, flăcăii se aşezau lângă sobă, se aplecau şi se uitau la foc pe sub picioarele lor. Dacă li se părea că văd o fată urmau să se însoare, dacă aveau impresia că zăresc un coşciug, moartea le era pe aproape.
Copyright © diane.ro. 2011
Articole din acelasi domeniu:
Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri
Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri
Obiceiuri de Craciun in Franta
Traditii de Craciun in Anglia
Cine reuşeşte să fure ceva fără a fi prins în ziua Crăciunului, va putea fura fără nici un fel de grijă de-a lungul întregului an viitor.
Dacă aşezi de Crăciun o seceră în grajd, vrăjitoarele nu vor putea să le facă nici un rău vitelor.
De ajunul Crăciunului, aşează afară, pe pervazul ferestrei, un vas cu apă. Forma pe care o va lua apa îngheţată îţi va sugera ce meserie are viitorul tău soţ.
Cine păşeşte peste porumb, în ziua de Crăciun, aude tot ce se va întâmplă în sat, în anul următor.
În ajunul Crăciunului, fetele nemăritate băteau cu o nuia porcii din cocină. Dacă intâi, grohăia porcul cel mai bătrân, fetei respective îi era sortit un bărbat bătrân. Dacă protesta primul un porc mai mic de ani, faţa urma să aibă un soţ tânăr şi frumos.
Apa scoasă din fântână, în ziua de ajunul Crăciunului, se preschimba în vin sau îşi păstrează dulceața pe parcursul întregul an viitor.
Dacă în noaptea de Crăciun vinul mai fermentează încă în butoaie, înseamnă că se va face vin bun la anul.
Un deces întâmplat într-o parohie, în timpul Crăciunului, prevesteşte multe morţi în anul ce va veni prin acele locuri.
În ziua de Crăciun ia 12 cepe, câte una pentru fiecare lună a anului şi presară sare peste ele; după 12 zile, acele cepe ce s-au umezit prevestesc care luni ale anului vor fi umede.
Dacă aduni mere sau nuci de pe jos, în ziua de Crăciun, vei avea parte de boală sau mare durere.
Cei care se ceartă în ziua sau noaptea de Crăciun nu vor avea noroc în prietenie, dragoste sau la bani.
Nu refuza niciodată să fii găzduit sau să găzduieşti pe cineva în vremea Crăciunului.
În ajunul Crăciunului, toată încălţămintea dintr-o casă trebuie adunată laolaltă, în ordine, astfel încât, membrii familiei să trăiască în armonie de-a lungul următorului an.
În ajunul de Crăciun nu trebuie să primeşti în casă nici o persoană care se uită cruciş şi nu este bine să laşi pe nimeni să umble în picioarele goale pe hol.
Dacă aşezi o piatră într-un pom fructifer, în ziua de ajunul Crăciunului, vei avea belşug de fructe din acel pom la anul.
Dacă speli un cadou de Crăciun înainte de a-l dărui, îi speli şi norocul.
Este semn de noroc să strănuţi în ziua de Crăciun.
Dacă sunt fulgere în săptămâna Crăciunului, zăpadă iernii se anunţă a fi îmbelşugată.
Ghinionul îi paşte pe cei ce aţâţă focul cu mâinile murdare, într-o zi de Crăciun.
Dacă într-o gospodărie nu mai este ulei sau peşte, într-o zi de Crăciun, acesta este un semn rău.
Dacă păstrezi o bucată de lemn ce urma să fie arsă în sobă cu ocazia Crăciunului, pentru a o aprinde cu prilejul următorului Crăciun, ai şansă de a te bucura de mult noroc în noul an.
Se zice că stelele rămân nemişcate atunci când animalelele de pe pământ îngenunchează şi se roagă în ziua de Crăciun.
Ţăranii din Nordul Europei coceau în vremea Crăciunului o prăjitură în formă de bou, că semn că vor avea parte de noroc.
De altfel, mulţi ţărani din Europa aveau credinţă că boii îngenunchează mereu în dimineaţă de Crăciun.
De Crăciun, asigura-te că aduci o urare cel puţin unei persoane, înainte de a-ţi pune ciorapii şi a te încălţa.
Decoraţiunile de Crăciun trebuie să fie strânse înainte de Candlemass, pe 2 februarie.În caz contrar, vei fi urmărit urmărit de ghinioane.
Cel / cea care găseşte mai întâi stafidă pusă în pudding-ul de Crăciun, se va căsători cel /cea dintâi.
Cel care a postit şi mănâncă, în dimineaţă de Crăciun, ouă crude, va avea mare putere de a căra greutăţi.
Dacă mănânci porumb de Crăciun, recolta de porumb de la anul va fi bogată.
Dacă câinii urlă în noaptea dinaintea Craciunlui, înseamnă că vei înnebuni în mai puţin de un an.
Dacă, în ziua de Crăciun, pui pe foc o ramură de brad şi o laşi să ardă parţial, după care o pui sub pat, casa ta nu va fi lovită de fulger în următoarea vară.
Dacă, în ziua de Crăciun, gospodina casei unge cu grăsime capetele gâştelor ei, la anul va avea şi mai multe gâşte.
Dacă numărul celor invitaţi la masa de Crăciun este impar, în următorul an, unul dintre ei îţi va deveni duşman, va avea ghinuion sau se va îmbolnăvi.
Nu lăsa nici o lumânare să se stîngă în casă, în ajunul Crăciunului, pentru a te asigura că nimeni din casă nu va muri la anul.
În noaptea de Crăciun, nu este bine să mergi la culcare de unul singur, că nu cumva să fii răpit de vrăjitoare.
Dacă cercul unui butoi plesnește / se rupe în ajunul Crăciunului, cineva din casă va muri în anul ce vine.
Pentru a avea noroc în viitorul an, trebuie să fii sărutat de Crăciun de cel mai vârstnic membru al familiei, şi, de Anul Nou, de cel mai tânăr.
Gospodina casei trebuie să meargă, în ajunul Crăciunului, la toţi pomii din livadă şi să le spună: “Trezeşte-te copac, deşteaptă-te şi da-ne nouă, la anul, o mulţime de fructe”.
Potrivit unei vechi superstiţii, cine moare în săptămâna Crăciunului ajunge direct în rai.
Ghinionul îl pândeşte pe oricine pleacă de la masa de Crăciun, înainte că toţi să fi terminat de mâncat.
În Noaptea de Crăciun, la 12 noaptea, dacă vitele se trezesc şi rămân în picioare o vreme, este semn că anul viitor va fi bogat.
Lumânările de Crăciun trebuie să fie aşezate în cel mai înalt loc din încăpere.
Este semn rău să foloseşti tisa drept ornament de Crăciun.
Asigura-te că ai în casă brânză şi cozonac şi prăjituri de Crăciun şi că nimeni nu va încerca să le taie înainte de timpul potrivit, astfel încât, să te bucuri de noroc.
Pentru a a avea parte de noroc, toţi membrii familiei trebuie să amestece pudding-ul de Crăciun, indiferent cât de vârstnic este.
Nu lasă nici o lumina / lumânare să iasă afară din casă, în ajunul Crăciunului, astfel încât, să te asiguri că nimeni din casă nu va muri în noul an.
De la Crăciun şi până la Anul Nou nu trebuie să mişti nimic şi nici să-ţi găseşti ceva de treabă prin casă , că să fii sigur că nu vei fi lovit de ghinioane.
În ajunul Crăciunului, lasă pe masă puţină sare peste noapte. Dacă a două zi dimneaţă o găseşti topită, vei muri la anul …
Cine mănâncă nuci fără miere în ziua de Crăciun va rămâne fără dinţi. Alţii spun că cine nu mănâncă usturoi şi miere în această zi, va avea dureri în gât.
Cu cât mănânci mai multă plăcintă cu carne în săptămâna de Crăciun, cu atât mai mult vei fi fericit în următoarele luni ale noului an.
Dacă mănânci pudding în 18 case diferite în ziua de Crăciun te vei bucură de noroc în următorul an.
Lumânările arse în noaptea de Crăciun până la 12 noaptea trebuie păstrate pentru priveghiul unui om din casă.
Obiceiului sărutului sub crengutele de vâsc are originea în credinţa că orice faci sub ele nu poate fi ştiut de nimeni, întrucât vâscul închide buzele tuturor celor care stau sub el.
Este semn rău să coşi sau să ţeşi în ajunul Crăciunului.
Pentru a avea noroc în dragoste, ramurile de vâsc folosite de Crăciun trebuie să fie arse de către cel mai vârstnic necăsătorit membru a familiei.
Dacă eşti la masă de Crăciun şi vrei să afli cine de acolo va muri în anul viitor, ieşi afară şi uită-te pe fereastră; persona al cărei cap nu îl vezi va pleca pe cealaltă lume la anul.
Potrivit unei vechi zicale, este cu ghinion un Crăciun ce pică într-o zi de sâmbătă. Crăciunul ce cade într-o duminică îţi aduce, în schimb, mult noroc.
Atunci când îngerii le-au dat de veste păstorilor despre naşterea lui Iisus, s-a auzit un geamăt înfiorător peste insulele greceşti, căci atunci a murit Pan , zeul pădurilor.
Scandinavii aveau credinţa că Thor, alţi zei şi alte zeiţe coboară pe pământ în noaptea de Crăciun.
Tot în Scandinavia, se spunea că, în ajunul Crăciunului, răsare în ceruri şi cade peste pământ o frumoasă floare albastră. Ea poate fi găsită numai dacă dai dovadă de multă răbdare dar, odată ce o descoperi şi o aduci la căpătâiul unui bolnav sau muribund, ea îl va vindecă pe loc pe acel om. Această floare poate fi găsită numai de către cei curaţi la suflet.
De Crăciun, nevestele şi iubitele marinarilor mergeau la malul marii şi priveau spre orizont, spre locul unde credeau că sunt bărbaţii lor, murmurând cuvinte magice având darul de a-i ţine în viaţă.
De Crăciun, sunetul clopotelor unei biserici se aud chiar dacă aceasta s-a dărâmat de multă vreme şi nu a mai rămas nici o urmă din ea.
În ziua de Crăciun taie o felie de pâine şi pune-o deoparte, astfel încât să ai belşug de pâine în anul ce vine.
Cu ocazia zilei de Crăciun, când se sărbătoreşte naşterea lui Iisus, se spune că albinele fac mare zarvă în stupuri, dând glas unui cântec de slavă.
Oamenii născuţi în ziua de Crăciun au puterea de a vedea şi a stăpâni spiritele.
Pentru ca fetele lor să aibă norocul de a află soţi buni, mămicile le ung faţă cu miere în noaptea de Crăciun, timp ce rostesc câteva descântece magice.
Atunci când se taie pâinea de Crăciun, fărâmiturile se împart vitelor şi păsărilor din gospodărie, astfel încât, să fie rodnice şi sănătoase.
Dacă de Crăciun, o gospodină fierbe napi şi ascunde lingura cu care i-a amestecat sub şorţ, venind apoi la biserică chiar atunci când preotul spune Tatăl Nostru, ea poate află cine sunt vrăjitoarele aflate în acel loc.
In Malta, există superstiţia că oamenii născuţi de Crăciun se transformă, în timp ce dorm, în “gaugaus”, spirite sau fantome și îi sperie pe cei din preajmă cu totul felul de farse.
De Crăciun, evreul rătăcitor se poate odihni şi el, întrucât nu mai aude vocea ce îl îndeamnă mereu: ”Mergi, mergi mai departe !”
Superstiţii de Crăciun în Anglia
În Dewsbury, Yorkshire, există obiceiul de se bate clopotele în ajunul Crăciunului, drept semn că diavolul a murit atunci când s-a născut Hristos.
Tot în Yorkshire, cu ocazia ajunului Crăciunului, gospodina casei pregătea o brânză gustoasă pe care însemna o mare cruce. Această brânză avea darul de a aduce noroc casei.
În Gloucestershire, oamenii obişnuiau să îşi examineze cu atenţie scaunele din biserică, pentru a vedea, înainte de ziua de Candlemass, că nu a mai rămas nici o urmă de brad, asigurându-se astfel că nu vor muri în curând.
În unele părţi ale Angliei, există credinţa că oile merg înşiruite una după altă în ajunul Crăciunului.
Cenuşa butucului (Yule log) ars de Crăciun trebuie să fie păstrată în decursul întregului an pentru a aduce noroc în casă.
Fetele din Anglia aveau superstiţia că dacă nu le sărută nimeni sub vâsc în ziua de Crăciun, nu se vor mărită în următorul an.
În Anglia, dacă îi laşi pe colindători să plece din faţă uşii tale fără a le dărui vreun ban, vei avea parte de ghinion.
În Londra, se zicea că un Crăciun alb prevesteşte un Paşte fără zăpadă.
Superstiţii de Crăciun în Scoţia
În Scoţia, dacă turta tradiţională de orz se rupe la mijloc, se spune că cel care o mănâncă nu mai are mult de trăit.
Superstiţii de Crăciun în Franţa
În Franţa, se spune că bradul de Crăciun protejează împoriva spiritelor rele pe toţi cei ce stau în jurul sau, atât în acea zi, cât şi în decursul noului an.
Fetele care se mărită de Crăciun nu trebuie să îşi facă nici un fel de griji, pentru că norocul le va însoţi mereu.
În noaptea de Crăciun, la ora 12, animalele capătă glas şi pot să facă profeţii.
Baia făcută în ziua de Crăciun te fereşte de febră şi dureri de dinţi în noul an.
Dacă visezi o pisică neagră în noaptea de Crăciun , este un semn că boala va fi în preajma ta în anul ce vine.
Dacă stăpânul casei iese afară în ziua de Crăciun afară şi taie cu toporul, cu trei lovituri, un butuc, vulpile vor lasă în pace păsările din acea gospodărie în noul an.
În dimineaţă de Crăciun, servitorii trebuie să aducă apă proaspătă de la fântână, porumb din porumbar şi să sape în grădina, astfel încât, familia să se bucure de prosperitate în anul următor.
În unele locuri, era obiceiul ca în noaptea de Crăciun să se aşeze un aşternut pe podea, în care să doarmă copii la un loc cu animalele din casă.
Un pahar cu băutură vărsat la rădăcina unui pom fructifer în ziua de Crăciun te asigura că vei avea multe fructe la anul.
Dacă dăruieşti un bănuţ unui cerşetor de Crăciun, te aşteaptă mult noroc în viitor.
Superstiţii de Crăciun în Belgia
Mulţi oamenii din Belgia credeau că pâinea coaptă în ziua de Crăciun se păstrează proaspătă şi bună vreme de un an , până la următoarea sărbătoare de Crăciun.
Superstiţii de Crăciun în Suedia
Pentru a intra în graţiile zânelor, în Suedia, în ajunul Crăciunului, se aşeza în afară casei o farfurie cu păsat.
Dacă cineva trecea pe lângă o casă în noaptea de Crăciun şi întreba "Este cineva gata să moară aici ?", atunci, în curând, o persoană din acea casă avea să se ducă pe lumea cealaltă.
Se spune că este cu ghinion să arunci aţele de la haine afară într-o zi de Crăciun, întrucât pământul va fi lipsit de roade în anul viitor.
Ai parte de nenoroc dacă ieşi afară cu o lumânare aprinsă în noaptea de Crăciun.
Dacă pui pe masă toate tacâmurile de argint pe care le ai cu ocazia Crăciun, lumina reflectată de ele din focul de Crăciun îţi va aduce noroc şi îţi va înmulţi numărul argintăriei din casă.
Dacă duci la moară grâu în noaptea dinaintea Crăciunului , vei avea parte de ghinion, întrucât nimfele sunt ieşite din ape şi vor face tot ce pot pentru a pentru a strica moară.
Dacă cineva merge pe drumul spre biserică în dimineaţă de Crăciun, are ocazia de a vedea ce înmormântări vor avea loc în următorul an şi cum va fi recolta atunci.
Superstiţii de Crăciun în Irlanda
În Irlanda, cel dintâi om ce anunţă că a auzit cântatul cocoşului într-o dimineaţă de Crăciun este cel mai norocos.
În ajunul Crăciunului, oamenii merg cât mai târziu la culcare. Dacă cântecul din zori al cocoşului este auzit de un bărbat, el trebuie să bea nişte ceai; dacă acelaşi cântec ajunge la urechile unei femei, pentru a se bucura de noroc, ea trebuie să bea nişte rachiu.
În Irlanda, terciul de ovăz mâncat în ziua de Anul Nou te asigura că nu te vei îmbolnăvi în tot restul anului.
Superstiţii de Crăciun în Rusia
În Rusia, dacă îi dai calului să mănânce de Crăciun şapte boabe de porumb, el va fi sănătos şi credincios în tot anul ce vine.
În ajunul Crăciunului, fetele merg sub fereastră iubiţilor lor. Dacă aud vorbe de bine, dragostea lor va fi frumoasă în noul an. Unele dintre ele se duc la uşa bisericii şi, în funcţie de cântecul pe care îl aud, îşi dau seama dacă le aşteaptă un an bun sau rău.
Tot în ajunul Crăciunului, fetele de la ţară aduceau o găină într-o camera întunecată, în care erau aşternute fărâmituri de pâine, mălai, bijuterii din aur şi argint şi multe altele, iar ceea ce alegea pasărea prevestea cum le va fi viitorul soţ. Dacă găină lua aur în plisc, bărbatul urma să le fie bogat, dacă alegea pâine urmă să fie aşezat la casă lui, dacă bea apă, soţul avea să fie beţiv. În aceeaşi zi, fetele aruncau peste gard pantoful lor stâng şi dădeau fuga să vadă în ce direcţie era orientat vârful acestuia. Acea direcţie le prezicea de unde va veni alesul lor. Dacă vârful pantofului era îndreptat spre casă, nu aveau să se mărite vreodată.
Superstiţii de Crăciun în Germania
În Germania, berea turnată peste făină, afară, într-o zi de Crăciun aduce noroc tot timpul anului ce vine.
Dacă o gospodină ardea prăjiturile de Crăciun, îi era sortit să moară în următorul an.
În Germania există zicala: “Un Crăciun verde , un Paşte alb”.
Dacă vrei să ai parte de noroc în noul an, mănâncă de Crăciun icre de crap.
Dacă visezi o pisica neagră în noaptea de Crăciun , ghinionul îţi este aproape sau te vei imolnavi în curând.
Dacă nu vrei să ai parte de nenoroc, nu întinde rufele la uscat de Crăciun sau de Anul Nou.
Solzii din crapul mâncat de Crăciun trebuie să fie ţinuţi în buzunar pentru a fi sigur că portofelul îţi va fi plin mereu în noul an.
În noaptea de Crăciun, vrăjitoarele se plimbă prin văzduh, încercând să abată gândurile oamenilor de la această măreaţă sărbătoare. Pentru a fi alungate, se bate cât mai tare din tobe.
Superstiţii de Crăciun în Olanda
În Olanda, se credea că orice lucru cusut în ajunul Crăciunului nu avea vreodată moarte, cu condiţia de a se coase în zăpadă.
Din ouăle clocite de Crăciun se spunea că vor ieşi găini mari şi frumoase.
Superstiţii de Crăciun în Albania
În Albania, te asiguri că vei avea noroc în noul an, aruncând în foc mâncarea rămasă de la masă de Crăciun .
În noaptea de Crăciun nu este bine să aşezi lemnele pentru sobă unul peste altul, căci spiritele rele îţi vor da târcoale.
Superstiţii de Crăciun în Cehia
În Cehia, nu este bine să împrumuţi nimic cu o zi înainte de Crăciun întrucât respectivul obiect poate fi folosit pentru a ţi se face farmece.
În ajunul Crăciunului, se fac mici turnuleţe din nisip cu un degetar pentru fiecare membru al familiei. Al cui turnuleţ este găsit dărâmat a două zi, îi este sortit să moară în anul viitor.
Dacă vrei să ai noroc, mănâncă icre de crap în ajunul Crăciunului.
Superstiţii de Crăciun în Polonia
În satele din Polonia, se obişnuia să se aştearnă paie peste masă de Crăciun. După aceea se stingea lumina şi fetele ori băieţii alegeau câte un pai. Dacă acesta era verde, se prezicea că se vor căsători la anul, dacă era uscat se spunea că vor mai avea mult de aşteptat înainte de a ajunge în faţă altarului.
În ajunul Anului nou, flăcăii se aşezau lângă sobă, se aplecau şi se uitau la foc pe sub picioarele lor. Dacă li se părea că văd o fată urmau să se însoare, dacă aveau impresia că zăresc un coşciug, moartea le era pe aproape.
Copyright © diane.ro. 2011
Articole din acelasi domeniu:
Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri
Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri
Obiceiuri de Craciun in Franta
Traditii de Craciun in Anglia
Crăciunul în superstițiile și credințele Europei
Reviewed by Diana Popescu
on
decembrie 11, 2011
Rating:
Este o sarbatoare pentru toti romani,sunt care au si supertiti
RăspundețiȘtergere