Scortisoara , mirodenia Craciunului
Scortisoara, una din cele mai vechi si mai incarcate de istorie mirodenii , este apreciata in toata Europa, mai ales in perioada Craciunului, cand este utilizata intr-o sumedenie de retete de prajituri si placinte.
Adevarata scortisoara este obtinuta din arborele Cinnamomum zeylanicum, avandu-si originea in Sri Lanka si sudul Indiei.Atunci cand arborele ajunge la varsta de 2 ani, el este taiat , urmand ca in urmatorul an sa se recolteze ramurile rasarite din radacina. Partea lemnoasa , exterioara a scoartei este indepartata , pastrandu-se fasiile lungi ale scoartei interioare , care aiu forma unei role odata cu uscarea.Scortisoara obtinuta in acest fel se foloseste intreaga sau macinata.
O specie inrudita , Cinnamomum aromaticum , este de asemeni comercializata ca si scortisoara, insa, intrucat se folosesc toate straturile scoartei , praful rezultat are o tenta mai mare de maro – roscat , este mai tare , mai putin fin si mai gros decat autentica scortisoara.
Istoria scortisoarei
In China antica, arborele de scortisoara era vazut drept pomul vietii , oricine gusta din fructele sale fiind daruit cu nemurire si fericire eterna. Legenda spune ca focul prin care pasarea phoenix moare si apoi renaste este intretinut de mirodenii precum scortisoara.
Egiptenii din antichitate foloseau scortisoara in cosmetica si ca ingredient pentru imbalsamarea celor morti.Scortisoara era utilizata, totodata, in ceremoniile religioase (romanii o puneau pe rugurile funerare pentru a atenua mirosul corpurilor incinerate) , iar in Mexic, nordul Africii si Arabia era o mirodenie obisnuita pentru mancare si un ingredient apreciat al ceaiului si cafelei.In Persia si apoi in Europa , scortisoara era considerata a fi un puternic afrodisiac.
Scortisoara a jucat un rol important in comert incepand cu perioada Evului Mediu.In secolele XIII si XIV , era adus din Ceylon (Sri Lanka de astazi) in Egipt de catre comerciantii arabi , de unde era importata de catre venetieni, ce detineau monopolul vanzarii ei in toata Europa. In secolul al XVI-lea , comercializarea scortisoarei din Ceylon a inceput sa fie controlata de portughezi si apoi, la mijlocul secolului XVII , de catre olandezi.Incepand cu anul 1795, Ceylonul a fost stapanit de englezi, dar in acea vreme consumul de scortisoara din Europa a ajuns in declin.
Utilizarea scortisoarei
Inca din Evul Mediu , scortisoara era considerata drept un stimulent al apetitului si digestiei.Intr-adevar, scortisoara , asemeni altor mirodenii, este recunoscuta pentru usurarea digestiei si a fost folosita in scopuri medicale pentru tratarea problemelor gastrointestinale , inclusiv senzatia de greata , vomitatul si diareea.
Cercetarile recente au scos la iveala faptul ca scortisoara are proprietati antioxidante si antibacteriene, si reduce factorii de risc asociati cu bolile cardiovasculare si doua tipuri de diabet.
In Europa , scortisoara este de multa vreme un ingredient favorit in bucatarie , fiind utilizata mai ales pentru budinci, placinte, prajituri , checuri sau gogosi ( eu imi amintesc mereu cu placere de gustul scortisoarei presarate peste orezul cu lapte ).Ea isi pune in valoare aroma in ceaiuri, ciocolata calda ori cafea .
Uleiul esential de scortisoara in aromoterapie
Uleiul esential de scortisoara este obtinut prin distilarea in abur a scoartei maruntite sau prin distilarea din frunze si ramuri.Uleiul din scoarta are o culoare deschisa de chihlimbar , o aroma dulce si putin iute.Uleiul frunzelor are o nuanta galbuie, cu un gust mult mai picant.Mirosul de scortisoara transmite un efect stimulant, de caldura.
Inhalarea uleiului esential de scortisoara a fost folosita adeseori ca antidepresiv.Acest ulei se potriveste foarte bine in amestec cu uleiuri de citrice , cuisoare , ghimbir , tamaie , dar nu trebuie sa fie utilizat in exces intrucat are un miros foarte puternic.
Copyright © diane.ro . 2011
Articole din acelasi domeniu:
Capsunile in legende, superstitii si simboluri
Rodia in legende , superstitii si simboluri
Marul in vraji si farmece de dragoste
Adevarata scortisoara este obtinuta din arborele Cinnamomum zeylanicum, avandu-si originea in Sri Lanka si sudul Indiei.Atunci cand arborele ajunge la varsta de 2 ani, el este taiat , urmand ca in urmatorul an sa se recolteze ramurile rasarite din radacina. Partea lemnoasa , exterioara a scoartei este indepartata , pastrandu-se fasiile lungi ale scoartei interioare , care aiu forma unei role odata cu uscarea.Scortisoara obtinuta in acest fel se foloseste intreaga sau macinata.
O specie inrudita , Cinnamomum aromaticum , este de asemeni comercializata ca si scortisoara, insa, intrucat se folosesc toate straturile scoartei , praful rezultat are o tenta mai mare de maro – roscat , este mai tare , mai putin fin si mai gros decat autentica scortisoara.
Istoria scortisoarei
In China antica, arborele de scortisoara era vazut drept pomul vietii , oricine gusta din fructele sale fiind daruit cu nemurire si fericire eterna. Legenda spune ca focul prin care pasarea phoenix moare si apoi renaste este intretinut de mirodenii precum scortisoara.
Egiptenii din antichitate foloseau scortisoara in cosmetica si ca ingredient pentru imbalsamarea celor morti.Scortisoara era utilizata, totodata, in ceremoniile religioase (romanii o puneau pe rugurile funerare pentru a atenua mirosul corpurilor incinerate) , iar in Mexic, nordul Africii si Arabia era o mirodenie obisnuita pentru mancare si un ingredient apreciat al ceaiului si cafelei.In Persia si apoi in Europa , scortisoara era considerata a fi un puternic afrodisiac.
Scortisoara a jucat un rol important in comert incepand cu perioada Evului Mediu.In secolele XIII si XIV , era adus din Ceylon (Sri Lanka de astazi) in Egipt de catre comerciantii arabi , de unde era importata de catre venetieni, ce detineau monopolul vanzarii ei in toata Europa. In secolul al XVI-lea , comercializarea scortisoarei din Ceylon a inceput sa fie controlata de portughezi si apoi, la mijlocul secolului XVII , de catre olandezi.Incepand cu anul 1795, Ceylonul a fost stapanit de englezi, dar in acea vreme consumul de scortisoara din Europa a ajuns in declin.
Utilizarea scortisoarei
Inca din Evul Mediu , scortisoara era considerata drept un stimulent al apetitului si digestiei.Intr-adevar, scortisoara , asemeni altor mirodenii, este recunoscuta pentru usurarea digestiei si a fost folosita in scopuri medicale pentru tratarea problemelor gastrointestinale , inclusiv senzatia de greata , vomitatul si diareea.
Cercetarile recente au scos la iveala faptul ca scortisoara are proprietati antioxidante si antibacteriene, si reduce factorii de risc asociati cu bolile cardiovasculare si doua tipuri de diabet.
In Europa , scortisoara este de multa vreme un ingredient favorit in bucatarie , fiind utilizata mai ales pentru budinci, placinte, prajituri , checuri sau gogosi ( eu imi amintesc mereu cu placere de gustul scortisoarei presarate peste orezul cu lapte ).Ea isi pune in valoare aroma in ceaiuri, ciocolata calda ori cafea .
Uleiul esential de scortisoara in aromoterapie
Uleiul esential de scortisoara este obtinut prin distilarea in abur a scoartei maruntite sau prin distilarea din frunze si ramuri.Uleiul din scoarta are o culoare deschisa de chihlimbar , o aroma dulce si putin iute.Uleiul frunzelor are o nuanta galbuie, cu un gust mult mai picant.Mirosul de scortisoara transmite un efect stimulant, de caldura.
Inhalarea uleiului esential de scortisoara a fost folosita adeseori ca antidepresiv.Acest ulei se potriveste foarte bine in amestec cu uleiuri de citrice , cuisoare , ghimbir , tamaie , dar nu trebuie sa fie utilizat in exces intrucat are un miros foarte puternic.
Copyright © diane.ro . 2011
Articole din acelasi domeniu:
Capsunile in legende, superstitii si simboluri
Rodia in legende , superstitii si simboluri
Marul in vraji si farmece de dragoste
Scortisoara , mirodenia Craciunului
Reviewed by Diana Popescu
on
decembrie 12, 2011
Rating:
Iubesc scortisoara in sezonul rece! Vara nici sa nu aud de ea ca o urasc.
RăspundețiȘtergereFoarte interesant articolul, multumesc pentru informatii!
RăspundețiȘtergereAdor mirosul scortisoarei!
RăspundețiȘtergere