24 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In credintele religioase ale lumii, ziua de 24 ianuarie este rezervata Sfintei Xenia, Sfintilor Mucenici Vavila, Timotei si Agapie, Sfantului Francisc de Sales si targului Alasitas.
In traditia populara romaneasca, ziua de 24 ianuarie, dedicata Sfintei Agapia, era “tinuta” pentru primejdie si bube rele. Femeile nu munceau pentru a nu le capia oile.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 24 ianuarie

Sfanta Xenia

Sfanta Cuvioasa Xenia, provenita dintr-o familie nobila din Roma, a fost botezata cu numele Eusebia. Desi isi dorea sa isi ofere fecioria lui Cristos, parintii ei au hotarat sa o casatoreasca impotriva vointei ei. In noaptea nuntii, Sfanta Xenia a fugit pe furis din oras, insotita de doua sclave si s-a imbarcat pe o corabie ce mergea la Alexandria. Atunci cand a ajuns pe insula Kos, si-a schimbat numele in Xenia (“straina”) si s-a rugat Domnului sa ii trimita o calauza spirituala in calea ei spre mantuire, la fel cum Apostolul Pavel fusese desemnat sa o indrume pe Sfanta Tecla. Curand dupa aceea, a fost gasita de un om sfant pe nume Pavel, care a adoptat-o drept copil spiritual. A luat-o cu el pe Sfanta Xenia, impreuna cu cele doua servitoare ale sale, pana in localitatea Milassa din Caria (unde a devenit mai tarziu episcop), si le-a dat in grija unei manastiri de acolo.
Timp de multi ani, Sfanta Xenia a dus o viata de rugaciune si post, si a murit la o varsta inaintata. La inmormantarea ei, a aparut pe cer o cruce de lumina, care a urmat cortegiul funerar si a disparut dupa ce Sfanta Xenia a fost ingropata.

Sfintii Mucenici Vavila, Timotei si Agapie

Fiu al unor bogati crestini din Teopoli (Italia), Sfantul Vavila si-a impartit averea saracilor dupa moartea parintilor sai, si s-a izolat intr-un munte din apropierea Romei, insotit de doi prieteni ai sai, pe nume Agapie si Timotei. Dupa o vreme a fost hirotonisit ca preot. Intrucat munceau cu ravna pentru a crestina cat mai multi oameni, Sfintii Mucenici Vavila, Timotei si Agapie au fost urmariti si capturati in insula Sicilia, loc unde au fost supusi schingiurilor si au trecut, in cele din urma, la Domnul.


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 24 ianuarie

Sfantul Francisc de Sales, episcop

Nascut in Franta, in anul 1567, Sfantul Francis a fost un om plin de rabdare. Inca de la varsta de 13 ani, stia ca era sortit preotiei, dar nu s-a opus totusi tatalui sau, care il voia militar si l-a trimis la studii in Paris. Apoi a ajuns la Padua, pentru a-si lua doctoratul in drept, unde a continuat sa pastreze tacerea asupra aspiratiei sale, dar a studiat teologia si s-a dedicat rugaciunilor. Chiar si atunci cand un episcop i-a propus sa devina preot, intrucat intrezarise virtutile lui Francisc, el nu a scos nici un cuvant. De fapt, de-a lungul intregii sale vieti, Sfantul Francisc a asteptat mereu ca vointa Domnului sa se impuna cat mai clar.
In cele din urma, vointa lui Dumnezeu s-a aratat limpede in vremea ce calarea. Sfantul Francisc a cazut de trei ori de pe cal, de fiecare data sabia sa iesind din teaca, si asezandu-se peste aceasta in forma unei cruci. Dupa aceea, fara a sti nimic despre lucrul acesta, a fost numit paroh al diocezei, urmandu-l in rang pe episcop.
Era in vremurile reformei protestante, iar Sfantul Francisc traia in apropiere de granita cu Elvetia, o tara calvinista. El a decis sa merga intr-acolo, propunandu-si sa converteasca inapoi la catolicism 60.000 de calvinisti. Tatal sau a refuzat sa ii dea orice ajutor, iar dioceza era prea saraca pentru a-l putea sprijini, asa ca Sfantul Francisc a pornit la drum insotit numai de catre varul sau.
Timp de trei ani, a strabatut Elvetia, avand mereu parte de usi trantite in fata si de pietre aruncate asupra sa. Dormea in capitele de fan, si o data s-a culcat intr-un copac pentru a se feri de lupi. Dupa acesti trei ani, varul sau l-a parasit si a ramas singur, fara a fi reusit sa faca nici macar o convertire.
Rabdarea neobisnuita a Sfantului Francisc a continuat sa il ajute. Intrucat nu putea patrunde in case, a inceput sa isi scrie predicile pe hartie, strecurandu-le pe sub usi. Pentru ca cei maturi erau prea infricosati pentru a se apropia de el, Francisc s-a indreptat spre copii. Atunci cand parintii au intrezarit bunatatea sa, in timp ce se juca cu copiii, ei au inceput sa ii vorbeasca. In acest fel, se spune ca Sfantul Francisc ar fi reusit sa converteasca la catolicism peste 40.000 de oameni.
In 1602, a fost desemnat episcop al diocezei din Geneva, un teritoriu calvinist. El a calcat prin Geneva numai de doua ori, o data cand a fost trimis de papa sa incerce a-l converti pe succesorul calvinist, Beza, si o data cand a calatorit prin acea regiune.
In anul 1604, Sfantul Francisc a facut unii din cei mai importanti pasi din viata sa, ce l-au condus spre sfintenie si o uniune mistica cu Dumnezeu. In acel an , in Dijon, a vazut o vaduva ascultandu-i atent predica, o femeie care ii aparuse mai inainte in vis. Aceasta era viitoarea Sfanta Jeanne de Chantal. Jeanne isi dorea sa fie indrumata spiritual de catre el, iar dupa trei ani de impartasire crestineasca impreuna cu ea, Sfantul Francisc a avut ideea infiintarii unui nou ordin religios, cel al calugaritelor Bunei Vestiri. Ca semn al aprobarii Domnului, un om bogat a venit atunci la Sfantul Francisc , oferindu-se sa dea o importanta donatie, ce fost folosita pentru cladirea manastirii calugaritelor Bunei Vestiri.
Sfantul Francisc nu s-a lasat nicodata infrant de oboseala, predicand mereu, facand vizite si instruindu-i religios pe oameni. Din dorinta de a oferi indrumare crestineasca nu numai calugarilor si calugaritelor, a scris vestita carte “Introducere in viata evlavioasa”, ce se adresa credinciosilor ce duceau o viata lumeasca.
Sfantul Francisc a aspirat sa traiasca ca pustnic, insa a a trebuit sa fie mereu alaturi de papa, si apoi sfatuitor al regelui Ludovic al XIII-lea. A murit pe 28 decembrie 1622, dupa ce i-a dat unei calugarite ce ii statea la capatai un ultim sfat : “ Smerenie”.
Gratie tratatelor si cartilor pe care le-a scris, Sfantul Francisc de Sales este considerat sfantul patron al jurnalistilor.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 24 ianuarie

Cuvioasa Xenia; Sf. Mucenici Vavila, Timotei si Agapie; Sf. Francisc de Sales


Alte sarbatori si traditii din 24 ianuarie

Targul Alasitas

In fiecare an, in ziua de 24 ianuarie are loc un mare targ traditional in La Paz, Bolivia, plin de negustori ce striga “Alasitas”, cuvant insemand in limba aymara “cumpara de la mine”. La acest targ sunt comercializate copii in miniatura a nenumarate obiecte (masini, case, mobila, scule, haine, si mai ales bani), ce sunt achizitionate de oameni in functie de ceea ce isi doresc sa obtina in acel an, adica, de exemplu, case si masini adevarate, ori bani autentici. Dupa ce isi cumpara imitatia in miniatura a ceea ce spera sa aiba, oamenii se duc la biserica pentru a o binecuvanta. Credinta crestina se impleteste in mod paradoxal cu cea pagana, intrucat protectorul acestui targ este Ekeko, zeul aymara al bogatiei, fertilitatii si norocului.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 24 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

22 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

23 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
24 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 24 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 23, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.