De ce casca oamenii ?

"De ce casca oamenii ? Foarte simplu", mi-ai putea raspunde, "pentru ca sunt obositi sau plictisiti !" Intr-adevar, obisnuim sa cascam atunci cand ni se apropie ora de culcare ori cand lumea din jur nu ne ofera nimic demn de interes, dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple... Daca totul s-ar rezuma la atat, de ce unii parasutisti casca inainte de primul salt , la fel cum fac unii violonisti inainte de un concert sau unii atleti in clipele premergatoare unui concurs olimpic ? In astfel de situatii, numai de plictiseala nu poate fi vorba.

Multi oameni sunt tentati sa creada ca actul de a casca are capacitatea de a aduce mau mult oxigen in organism si a provoca eliberarea din corp a unui mai mare procent de dioxid de carbon, dar aceasta ipoteza s-a dovedit a avea , totusi, cateva hibe. Adevarul este ca nimeni nu stie inca, cu exactitate, adevaratele cauze ale cascatului. Cu toate acestea, exista mai multe posibile explicatii, fiziologice si psihologice, a caror combinatie ar putea sa ne indrepte catre adevar.

Una din teoriile fiziologice cele mai convingatoare ne spune ca aceasta tendinta de a "inghiti lumea" poate ajuta la racirea creierului. Se pare ca sursa gandurilor noastre lucreaza in conditii optime la o temperatura scazuta, iar cascatul mareste afluxul de sange catre creier, actionand ca un ventilator ce indeparteaza caldura. Acest lucru ar putea motiva dec e parasutistii casca inainte de a sari din avion. Atunci cand suntem pe cale sa facem ceva dificil, avem nevoie de intregul nostru potential mental, iar cascatul ne poate sprijini sa ne punem cat mai multe din rotitele creierului in miscare.
De asemeni, cascatul poate fi o parte a procesul de extindere a muschilor intrucat este insotit adeseori de nevoia de a ne intinde. Dupa ce facem asta, trupul nostru este pregatit sa actioneze mai eficient si mai alert.

Se stie ca actul de a casca este molipsitor. Poate ca, chiar atunci cand citesti randurile astea, iti vine sa casti ! Cascatul are tendinta de a fi foarte contagios mai ales intre membrii aceleiasi familii, apoi intre prieteni, intre cunostiinte si, in cele din urma, intre straini.Cu toate acestea, nu oricine poate cadea prada molipsitorului cascat. Oamenii caracterizati de o mare empatie par a fi mai sensibili la cascatul celor din jur. Poti face chiar un mic test de empatie, tragand o cascatura cat sura calului, pentru a vedea cati dintre amicii tai se molipsesc.
Asadar, de ce este cascatul contagios ? Poate ca imitam cascatul altcuiva din acelasi motiv pentru care copiem limbajul trupului celor din apropiere, adica pentru a ne integra si a fi la fel precum ceilalti (asa-zisul efect de cameleon).
Cascatul poate fi, totusi, si un semnal al mintii de a ramane atenti, in alerta, atunci cand ceea ce se intampla ne plictiseste. In acest fel, pofta de a casca ne intensifica concentrarea fata de lumea din preajma si ne ajuta la fel cum o facea la inceputurile omenirii, cand vanatorii neatenti nu aveau mari sanse de a supravietui.
Nu in ultimul rand, cascatul poate fi un mijloc de a semnala celorlalti ca suntem relaxati intr-o situatie incordata ori stresanta. La urma urmei, plictiseala este departe de noi atunci cand sarim din avion, cand lumea ne astepta cu nerabdare sa pasim pe scena unui concert sau ne pregatim sa castigam o medalie olimpica.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Stranutul in superstii , legende si credinte

Semnificatia semnelor din nastere - Superstitii si legende

Ce inseamna cand ti se zbate pleoapa ? - Semnificatii si superstitii

Mancarimile de pe corp - Superstitii si credinte
De ce casca oamenii ? De ce casca oamenii ? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.