Eminescu in citate, aforisme, cugetari
Dupa ce am recitit aceste citate si aforisme, mi-am dat seama ca ziua de 15 ianuarie ar trebui sa fie dedicata nu pur si simplu Poetului Eminescu, ci Sfantului Eminescu, facatorul de minuni, ctitorul catedralei spirituale a neamului, a bisericii limbii si sufletului romanesc ce salasuieste in fiecare dintre noi. Daca ai impresia ca randurile de mai jos sunt invechite, gresesti amarnic !
Cuvintele lui Eminescu sunt mai actuale decat oricand, ca si cum poetul ar fi inca printre noi, si ar tresari de manie ori revolta fata de ceea ce se intampla in politica, educatia, scoala, economia si viata sociala a Romaniei !
Eminescu despre Eminescu
Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar.
Geniul n-are moarte, dar nici noroc.
Eminescu despre tara, patriotism, politica, lege si economie
Tinta noastra a fost totdeauna conservarea elementului national.
Natiunea noastra, neamul nevoii.
Sau tara aceasta sa fie in adevar romaneasca, sau nici nu merita sa fie.
In tara noastra este de ajuns daca se asigura inaintarea meritului si a muncii; e destul atata, si numai pentru asta se cere reorganizare sociala.
Cand vedem dar pe "patrioti" cumuland cate 5-6 insarcinari publice asupra lor, putem fi de mai inainte siguri ca nu-si indeplinesc nici una cum se cade.
S-au zidit fara indoiala multe palate in Bucuresti, s-a inmultit numarul acelora care traiesc numai in capitala sau numai in strainatate; tara munceste inzecit pentru a intretine absenteismul si luxul, precum si patura numeroasa de oameni care si-au facut din politica o profesie lucrativa.
Vom avea de-acum inainte dominatia banului international, o domnie straina, impusă de straini; libertatea de munca si tranzactiuni; teoria de lupta pe picior în aparenta egal, in realitate inegal. Si, in aceasta lupta, nu invinge cine-i tare, nobil, sau eroic; invinge cel pentru care orice mijloc de castig e bun, cel fara scrupul fata de concetatenii sai, cel pentru care orice aparare a muncii e o piedica pe care va tinde a o rasturna, pe cale legiuita sau pe cale piezisa.
Raul esential care ameninta vitalitatea poporului nostru este demagogia.
Legile unui popor, drepturile sale, nu purced decat din el insusi.
Natura poporului, instinctele si inclinarile lui mostenite, geniul lui, care, adesea, neconstiut, urmareste o idee pe cand tese la raboiul vremii, aceste să fie determinante in viata unui stat, nu maimutarea legilor si obiceielor straine.
Moravurile fara legi pot totul, legea fara moravuri, aproape nimic.
Nu, dreptatea nu-i nimic fara putere.
Inima foarte calda si minte foarte rece se cer de la un patriot.
Lumea-i cum este si ca dansa suntem noi.
Umanitatea incepe in noi odata cu dezinteresul.
Patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care te-ai nascut ci, mai ales, iubirea trecutului, fara de care nu exista iubire de tara.
Toate dispozitiile cate ating viata juridica si economica a natiei trebuie sa rezulte, inainte de toate, din suprema lege a conservarii nationalitatii, cu orice mijloc si pe orice cale, chiar daca mijlocul si calea n-ar fi conforme cu civilizatia si umanitarismul care azi formeaza masca si pretextul cu care Apusul se lupta cu toate civilizatiile ramase indarat sau eterogene.
Ceea ce istoria nici unui popor din lume n-a scuzat vreodată e lasitatea.
Un popor imoral e fizic nesanatos sau degenerat.
Fiece popor si fiece epoca sta pe umerii vremurilor trecute.
A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiei rusesti. Numele "Basarab" si "Basarabeni" exista cu mult inaintea vremii in care acest pamant devenise romanesc; acest nume singur este o istorie intreaga.
Secretul vietii lungi a unui stat este pastrarea ierahiei meritului.
Omul are atata libertate şi egalitate pe cata avere are. Iar cel sarac e totdeauna sclav.
Gresalele in politica sunt crime; caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati, se-mpiedica dezvoltarea unei tari intregi si se-mpiedica, pentru zeci de ani inainte, viitorul ei.
Justitia subordonata politicului a devenit o fictiune.
Oameni care au comis crime grave raman somitati, se plimba pe strada ocupa functiuni inalte, in loc de a- si petrece viata la puscarie.
Contemporanii sunt cei mai rai istorici.
Rau si ura daca nu sunt, nu este istorie.
Echilibrul in stat e ca sanatatea in corp.
Statul a devenit, din partea unei societati de esploatare, obiectul unei spoliatiuni continue si acesti oameni nu urca scarile ierarhiei sociale prin munca si merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, castigate prin frustrarea statului cu sume insemnate.
Egalitatea nu exista decat in matematica.
Eminescu despre munca
Fara munca nu exista bunastare, fara adevar nu exista cultura.
Munca unui om se poate plati. Caracterul, cultura lui, nicicand.
Mulţi lucrează, dar putini gandesc.
Eminescu despre saracie
Sarac e cel ce se simte sarac, caruia ii trebuie neaparat mai mult decat are.
Tineretea si saracia sunt doi dusmani neimpacati. Manierele, arta de a vorbi si incanta, toate acestea sunt straine omului care-a trait intre oameni comuni si care-a fost sarac.
Manierele, arta de a vorbi si incanta, toate acestea sunt straine omului care-a trait intre oameni comuni si care-a fost sarac.
Fara indoiala, saracia e un izvor de rele fizice si morale, dar e tot atat de adevarat ca relele morale sunt la randul lor cauze ale decadentei economice.
Oamenii se impart in două: unii care cauta si nu gasesc, altii care gasesc si nu-s multumiti.
Eminescu despre scoala, educatie si inteligenta
Nivelul culturii generale a natiei nu-l poate ridica nimeni cu umarul, timpul si munca umplu neajunsurile.
Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat.
Citeste! Numai citind mereu, creierul tau va deveni un laborator nesfarsit de idei si imagini.
Educatiunea e cultura caracterului, cultura e educatiunea mintii.
Copiii romani sunt incarcati cu materii atat de multe si atat de diverse, incat nici profesorii, nici scolarii nu se pot orienta in capetele lor. Acesti copii nu invata nimic, pentru ca memoria nu pastreaza nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu si judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al incarcarii memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scarba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate scoalele la noi. Vezi tineri care au invatat latineste, greceste, istoria universala, logica si psihologie, stiinte naturale, geografie in toate clasele, drept administrativ, economie politica, au trecut bacalaureatul si… cu toate astea, nu stiu a scrie o fraza corecta, iar a doua zi dupa ce au parasit scoala au uitat tot…
Lumina nu se aprinde decat pentru cei ce vad, nu pentru orbi.
Inteligenţa este putinta de a vedea si reproduce obiectiv cele ce exista si se intampla.
Nici un om nu se intareste citind un tratat de gimnastica, ci facand exercitii, nici un om nu invata a judeca citind judecatile gata scrise de altii, ci judecand singur si dandu-si seama de natura...
Intre caractere şi inteligente n-ar trebui să existe alegere. Inteligente se gasesc foarte adesea, caracterul foarte rar.
Cu cat e mai cult, cu atata-i mai nenorocit.
Minte scurta, haine lungi.
Eminescu despre dragoste
Ce e amorul? E un lung prilej pentru durere.
A nu iubi nu e nimica, a nu putea iubi e grozav.
Pe cand iubirea, de orice fel ar fi ea, lumineaza viata si-i indulceste, ura o-ntuneca, o umple de amaraciune si-o face nesuferita.
Atingerea absolutului e fericirea suprema, iubirea implinita e doar o treapta spre fericire.
Prostii se insoara totdeauna, nebunii cateodata, inteleptul nicicand.
Toata lumea crede in dragoste, insa unii se intreaba daca ea exista cu adevarat.
Spuneti-mi despre dansa tot raul din lume, de vreti sa-nebunesc, ca-i hetera, ca-i monstru, ca-i satan... o iubesc.
Stiu prea bine ca nu sunt vrednic de Dta; te-am rugat de atatea ori sa ierti dac-am indraznit sa arunc asupra vietii D-tale umbra aceasta nefericita si tot de atatea ori ai avut bunavointa de a-mi trece cu vederea acea evidenta slabiciune de caracter, acea lipsa de actiune care e cauza tuturor relelor mele.... Pentru Dta va fi, fara indoiala, mai bine de-a lepada departe aceasta sarcina, pe acest om care nu poate nimic, nu vrea nimic, pe acest om care numai ti-ar manca zilele cu propria lui neputinta si lasitate. Neavand curajul vietii, neavand o raza de senin in suflet, am indraznit cu toate astea a te iubi, am avut lipsa de cuget de-a te compromite in ochii oamenilor, am pus dorinta de-a fi a mea peste orice consideratii si peste orice cuvinte de crutare as fi avut; ma sperii eu insumi de rautatea cu care te-am tratat.
Scrisoare catre Veronica Micle
Tu trebuie sa stii, Veronica, ca pe cat te iubesc, tot asa – uneori – te urasc; te urasc fara cauza, fara cuvant, numai pentru ca-mi inchipuiesc ca razi cu altul, pentru care rasul tau nu are pretul ce i-l dau eu si nebunesc la ideea ca te-ar putea atinge altul, cand trupul tau e al meu exclusiv si fara impartasire. Te urasc uneori pentru ca te stiu stapana pe toate farmecele cu care m-ai nebunit, te urasc presupunand ca ai putea darui din ceea ce e averea mea, singura mea avere. Fericit pe deplin nu as fi cu tine, decat departe de lume, unde sa n-am nici a te arata nimanui si linistit nu as fi decat inchizandu-te intr-o colivie, unde numai eu sa am intrarea.
Scrisoare catre Veronica Micle
De-ai fi aici, te-as pupa! Dar asa sa pup in vant? Caci tu esti inceputul si sfarsitul vietii mele, cu tine se-ncepe si se-ncheie gandul meu.
Scrisoare catre Veronica Micle
Eminescu despre limba si poezie
Limba este insasi floarea sufletului etnic al romanimii.
Limba este masurariul civilizatiunii unui popor.
Nu noi suntem stapanii limbei, ci limba e stapana noastra.
A sili pe un popor sa invete alta limba insemneaza a-l tampi, a-l face intelectual inept, deci si economic si politic inept.
Limba romana la sine acasa e o imparatie bogata, careia multe popoare i-au platit banii in aur. A o dezbraca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamna a o face din imparateasă cersetoare...
Poezia - trandafirul ce creste in potir de aur, sufletul frumos.
De-ar fi-n lume numai mate – tot poet as fi?
Eminescu despre viata si lume
Dorintele si aspiratiile oricarui individ omenesc sunt nemarginite, incat functiunea principala a vietii, a inimei sale este nu realizarea unei dorinti ci dorinta, vointa ca atare.
Menirea vietii tale e sa te cauti pe tine insuti.
Nenorocirea este cel mai bun dascal; isi are metoda ei proprie, dar gres nu da.
Viclenia e un semn de slabiciune, caci mintea omeneasca veritabila sta in raport direct cu capacitatea de a pricepe in mod dezinteresat un adevar. Invingatorul momentan nu este totdeauna cel definitiv.
Dorintele si aspiratiile oricarui individ omenesc sunt nemarginite, incat functiunea principala vietii, a inimei sale este nu realizarea unei dorinte ci dorinta, vointa ca atare.
Cati oameni sunt intr-un singur om? Tot atatia cate stele sunt cuprinse intr-o picatura de roua sub cerul cel limpede al noptii.
Am inteles ca un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul.
Oamenii nu se deosebesc atat prin ceea ce zic, cat prin ceea ce fac.
Lumea-i visul sufletului nostru.
Timpul e moarte, spatiul e lupta si miscarea e suferinta.
Nu e adevarat ca exista un trecut - consecutivitatea e in cugetarea noastra - cauzele fenomenelor, consecutive pentru noi, aceleasi intotdeauna, exista si lucreaza mereu.
Lumea e un vis - un vis searbad, de motan.
E in zadar sa vorbesti celui care nu vrea sa te asculte.
Cele mai intelepte planuri nencoronate de succes se numesc nerozii.
Stejarul nu creste pretutindenea; buruienile, in tot locul.
Nu tot ce e natural e frumos.
A exista inseamna a suferi.
Sufletul calatoreste din veac în veac, acelasi suflet, numai ca moartea-l face sa uite ca a mai trait.
Fiecare om e o intrebare pusa din nou spiritului Universului.
Nevoia e sofistul cel mai mare de pe pamant.
Copyright © diane.ro. 2012
Articole asemanatoare in blogul Dianei:
Poezia in citate, aforisme, maxime
Limba in citate, aforisme, maxime
Despre carti … in citate , aforisme , maxime
Cuvintele lui Eminescu sunt mai actuale decat oricand, ca si cum poetul ar fi inca printre noi, si ar tresari de manie ori revolta fata de ceea ce se intampla in politica, educatia, scoala, economia si viata sociala a Romaniei !
Eminescu despre Eminescu
Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar.
Geniul n-are moarte, dar nici noroc.
Eminescu despre tara, patriotism, politica, lege si economie
Tinta noastra a fost totdeauna conservarea elementului national.
Natiunea noastra, neamul nevoii.
Sau tara aceasta sa fie in adevar romaneasca, sau nici nu merita sa fie.
In tara noastra este de ajuns daca se asigura inaintarea meritului si a muncii; e destul atata, si numai pentru asta se cere reorganizare sociala.
Cand vedem dar pe "patrioti" cumuland cate 5-6 insarcinari publice asupra lor, putem fi de mai inainte siguri ca nu-si indeplinesc nici una cum se cade.
S-au zidit fara indoiala multe palate in Bucuresti, s-a inmultit numarul acelora care traiesc numai in capitala sau numai in strainatate; tara munceste inzecit pentru a intretine absenteismul si luxul, precum si patura numeroasa de oameni care si-au facut din politica o profesie lucrativa.
Vom avea de-acum inainte dominatia banului international, o domnie straina, impusă de straini; libertatea de munca si tranzactiuni; teoria de lupta pe picior în aparenta egal, in realitate inegal. Si, in aceasta lupta, nu invinge cine-i tare, nobil, sau eroic; invinge cel pentru care orice mijloc de castig e bun, cel fara scrupul fata de concetatenii sai, cel pentru care orice aparare a muncii e o piedica pe care va tinde a o rasturna, pe cale legiuita sau pe cale piezisa.
Raul esential care ameninta vitalitatea poporului nostru este demagogia.
Legile unui popor, drepturile sale, nu purced decat din el insusi.
Natura poporului, instinctele si inclinarile lui mostenite, geniul lui, care, adesea, neconstiut, urmareste o idee pe cand tese la raboiul vremii, aceste să fie determinante in viata unui stat, nu maimutarea legilor si obiceielor straine.
Moravurile fara legi pot totul, legea fara moravuri, aproape nimic.
Nu, dreptatea nu-i nimic fara putere.
Inima foarte calda si minte foarte rece se cer de la un patriot.
Lumea-i cum este si ca dansa suntem noi.
Umanitatea incepe in noi odata cu dezinteresul.
Patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care te-ai nascut ci, mai ales, iubirea trecutului, fara de care nu exista iubire de tara.
Toate dispozitiile cate ating viata juridica si economica a natiei trebuie sa rezulte, inainte de toate, din suprema lege a conservarii nationalitatii, cu orice mijloc si pe orice cale, chiar daca mijlocul si calea n-ar fi conforme cu civilizatia si umanitarismul care azi formeaza masca si pretextul cu care Apusul se lupta cu toate civilizatiile ramase indarat sau eterogene.
Ceea ce istoria nici unui popor din lume n-a scuzat vreodată e lasitatea.
Un popor imoral e fizic nesanatos sau degenerat.
Fiece popor si fiece epoca sta pe umerii vremurilor trecute.
A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiei rusesti. Numele "Basarab" si "Basarabeni" exista cu mult inaintea vremii in care acest pamant devenise romanesc; acest nume singur este o istorie intreaga.
Secretul vietii lungi a unui stat este pastrarea ierahiei meritului.
Omul are atata libertate şi egalitate pe cata avere are. Iar cel sarac e totdeauna sclav.
Gresalele in politica sunt crime; caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati, se-mpiedica dezvoltarea unei tari intregi si se-mpiedica, pentru zeci de ani inainte, viitorul ei.
Justitia subordonata politicului a devenit o fictiune.
Oameni care au comis crime grave raman somitati, se plimba pe strada ocupa functiuni inalte, in loc de a- si petrece viata la puscarie.
Contemporanii sunt cei mai rai istorici.
Rau si ura daca nu sunt, nu este istorie.
Echilibrul in stat e ca sanatatea in corp.
Statul a devenit, din partea unei societati de esploatare, obiectul unei spoliatiuni continue si acesti oameni nu urca scarile ierarhiei sociale prin munca si merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, castigate prin frustrarea statului cu sume insemnate.
Egalitatea nu exista decat in matematica.
Eminescu despre munca
Fara munca nu exista bunastare, fara adevar nu exista cultura.
Munca unui om se poate plati. Caracterul, cultura lui, nicicand.
Mulţi lucrează, dar putini gandesc.
Eminescu despre saracie
Sarac e cel ce se simte sarac, caruia ii trebuie neaparat mai mult decat are.
Tineretea si saracia sunt doi dusmani neimpacati. Manierele, arta de a vorbi si incanta, toate acestea sunt straine omului care-a trait intre oameni comuni si care-a fost sarac.
Manierele, arta de a vorbi si incanta, toate acestea sunt straine omului care-a trait intre oameni comuni si care-a fost sarac.
Fara indoiala, saracia e un izvor de rele fizice si morale, dar e tot atat de adevarat ca relele morale sunt la randul lor cauze ale decadentei economice.
Oamenii se impart in două: unii care cauta si nu gasesc, altii care gasesc si nu-s multumiti.
Eminescu despre scoala, educatie si inteligenta
Nivelul culturii generale a natiei nu-l poate ridica nimeni cu umarul, timpul si munca umplu neajunsurile.
Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat.
Citeste! Numai citind mereu, creierul tau va deveni un laborator nesfarsit de idei si imagini.
Educatiunea e cultura caracterului, cultura e educatiunea mintii.
Copiii romani sunt incarcati cu materii atat de multe si atat de diverse, incat nici profesorii, nici scolarii nu se pot orienta in capetele lor. Acesti copii nu invata nimic, pentru ca memoria nu pastreaza nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu si judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al incarcarii memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scarba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate scoalele la noi. Vezi tineri care au invatat latineste, greceste, istoria universala, logica si psihologie, stiinte naturale, geografie in toate clasele, drept administrativ, economie politica, au trecut bacalaureatul si… cu toate astea, nu stiu a scrie o fraza corecta, iar a doua zi dupa ce au parasit scoala au uitat tot…
Lumina nu se aprinde decat pentru cei ce vad, nu pentru orbi.
Inteligenţa este putinta de a vedea si reproduce obiectiv cele ce exista si se intampla.
Nici un om nu se intareste citind un tratat de gimnastica, ci facand exercitii, nici un om nu invata a judeca citind judecatile gata scrise de altii, ci judecand singur si dandu-si seama de natura...
Intre caractere şi inteligente n-ar trebui să existe alegere. Inteligente se gasesc foarte adesea, caracterul foarte rar.
Cu cat e mai cult, cu atata-i mai nenorocit.
Minte scurta, haine lungi.
Eminescu despre dragoste
Ce e amorul? E un lung prilej pentru durere.
A nu iubi nu e nimica, a nu putea iubi e grozav.
Pe cand iubirea, de orice fel ar fi ea, lumineaza viata si-i indulceste, ura o-ntuneca, o umple de amaraciune si-o face nesuferita.
Atingerea absolutului e fericirea suprema, iubirea implinita e doar o treapta spre fericire.
Prostii se insoara totdeauna, nebunii cateodata, inteleptul nicicand.
Toata lumea crede in dragoste, insa unii se intreaba daca ea exista cu adevarat.
Spuneti-mi despre dansa tot raul din lume, de vreti sa-nebunesc, ca-i hetera, ca-i monstru, ca-i satan... o iubesc.
Stiu prea bine ca nu sunt vrednic de Dta; te-am rugat de atatea ori sa ierti dac-am indraznit sa arunc asupra vietii D-tale umbra aceasta nefericita si tot de atatea ori ai avut bunavointa de a-mi trece cu vederea acea evidenta slabiciune de caracter, acea lipsa de actiune care e cauza tuturor relelor mele.... Pentru Dta va fi, fara indoiala, mai bine de-a lepada departe aceasta sarcina, pe acest om care nu poate nimic, nu vrea nimic, pe acest om care numai ti-ar manca zilele cu propria lui neputinta si lasitate. Neavand curajul vietii, neavand o raza de senin in suflet, am indraznit cu toate astea a te iubi, am avut lipsa de cuget de-a te compromite in ochii oamenilor, am pus dorinta de-a fi a mea peste orice consideratii si peste orice cuvinte de crutare as fi avut; ma sperii eu insumi de rautatea cu care te-am tratat.
Scrisoare catre Veronica Micle
Tu trebuie sa stii, Veronica, ca pe cat te iubesc, tot asa – uneori – te urasc; te urasc fara cauza, fara cuvant, numai pentru ca-mi inchipuiesc ca razi cu altul, pentru care rasul tau nu are pretul ce i-l dau eu si nebunesc la ideea ca te-ar putea atinge altul, cand trupul tau e al meu exclusiv si fara impartasire. Te urasc uneori pentru ca te stiu stapana pe toate farmecele cu care m-ai nebunit, te urasc presupunand ca ai putea darui din ceea ce e averea mea, singura mea avere. Fericit pe deplin nu as fi cu tine, decat departe de lume, unde sa n-am nici a te arata nimanui si linistit nu as fi decat inchizandu-te intr-o colivie, unde numai eu sa am intrarea.
Scrisoare catre Veronica Micle
De-ai fi aici, te-as pupa! Dar asa sa pup in vant? Caci tu esti inceputul si sfarsitul vietii mele, cu tine se-ncepe si se-ncheie gandul meu.
Scrisoare catre Veronica Micle
Eminescu despre limba si poezie
Limba este insasi floarea sufletului etnic al romanimii.
Limba este masurariul civilizatiunii unui popor.
Nu noi suntem stapanii limbei, ci limba e stapana noastra.
A sili pe un popor sa invete alta limba insemneaza a-l tampi, a-l face intelectual inept, deci si economic si politic inept.
Limba romana la sine acasa e o imparatie bogata, careia multe popoare i-au platit banii in aur. A o dezbraca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamna a o face din imparateasă cersetoare...
Poezia - trandafirul ce creste in potir de aur, sufletul frumos.
De-ar fi-n lume numai mate – tot poet as fi?
Eminescu despre viata si lume
Dorintele si aspiratiile oricarui individ omenesc sunt nemarginite, incat functiunea principala a vietii, a inimei sale este nu realizarea unei dorinti ci dorinta, vointa ca atare.
Menirea vietii tale e sa te cauti pe tine insuti.
Nenorocirea este cel mai bun dascal; isi are metoda ei proprie, dar gres nu da.
Viclenia e un semn de slabiciune, caci mintea omeneasca veritabila sta in raport direct cu capacitatea de a pricepe in mod dezinteresat un adevar. Invingatorul momentan nu este totdeauna cel definitiv.
Dorintele si aspiratiile oricarui individ omenesc sunt nemarginite, incat functiunea principala vietii, a inimei sale este nu realizarea unei dorinte ci dorinta, vointa ca atare.
Cati oameni sunt intr-un singur om? Tot atatia cate stele sunt cuprinse intr-o picatura de roua sub cerul cel limpede al noptii.
Am inteles ca un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul.
Oamenii nu se deosebesc atat prin ceea ce zic, cat prin ceea ce fac.
Lumea-i visul sufletului nostru.
Timpul e moarte, spatiul e lupta si miscarea e suferinta.
Nu e adevarat ca exista un trecut - consecutivitatea e in cugetarea noastra - cauzele fenomenelor, consecutive pentru noi, aceleasi intotdeauna, exista si lucreaza mereu.
Lumea e un vis - un vis searbad, de motan.
E in zadar sa vorbesti celui care nu vrea sa te asculte.
Cele mai intelepte planuri nencoronate de succes se numesc nerozii.
Stejarul nu creste pretutindenea; buruienile, in tot locul.
Nu tot ce e natural e frumos.
A exista inseamna a suferi.
Sufletul calatoreste din veac în veac, acelasi suflet, numai ca moartea-l face sa uite ca a mai trait.
Fiecare om e o intrebare pusa din nou spiritului Universului.
Nevoia e sofistul cel mai mare de pe pamant.
Copyright © diane.ro. 2012
Articole asemanatoare in blogul Dianei:
Poezia in citate, aforisme, maxime
Limba in citate, aforisme, maxime
Despre carti … in citate , aforisme , maxime
Eminescu in citate, aforisme, cugetari
Reviewed by Diana Popescu
on
ianuarie 15, 2012
Rating:
Eminescu a fost si va ramane cel mai mare poet al Romaniei
RăspundețiȘtergere...este mangaierea sufletelor noastre
RăspundețiȘtergereAici sunt probabil 1% din cugetari. Ar mai trebui completat
RăspundețiȘtergere